210816 Radanovic 5

Na sedmu obljetnicu preminuća mons. Marijana Radanovića u ponedjeljak 16. kolovoza 2021. godine slavljena je sveta misa zadušnica u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misno je slavlje predvodio je mons. Ferdinand Vražić, karlovački umirovljeni svećenik i suradnik mons. Marijana. Koncelebrirali su mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i preč Zlatko Golubić supsidijar u Svetištu, te karlovački mladomisnik pater Josip Magdić, monfortanac. Liturgiju i pjevanje animirali su animatori i sudionici oratorija "Josipova obitelji" koji se održava u prostorima Josipova svetišta.


Na početku misnog slavlja mons. Sente je okupljene pozvao na molitvu za pokoj duše tog vrijednog karlovačkog svećenika koji je šezdeset godina udjeljivao Božje sakramente, te utjehu vjere mnogim karlovčanima i Josipovim štovateljima. Poznat kao veliki odgojitelj mladih i duhovnik križara, te organizator mnogih priredaba mladi animatori su okupljene vjernike uveli recitacijom stihova Izidora Poljaka "Planite b'jeli ognjevi duše".

210816 Radanovic 2
U prigodnoj homiliji mons Vražić je kazao kako na današnji dana gledamo i molim pobožnog i velikog hrvatskog i ugarskoga kralja Stjepana koji svome sinu ostavlja kraljevstvo predivnom oporukom: "Sine ljubljeni sve sam ti ostavio, a jedno ti stavljam na dušu, nemoj me izdati, ljubi i brani Crkvu jer onoga trenutka kada budeš to zaboravio gubit će moć i svoje kraljevstvo." To je poruka meni kao svećeniku i to je poruka pokojnog Marijana svima koji s pijetetom časte našega pokojnog Marijana kazao je mons Ferdinad te dodao: on je bio čovjek vjere i bezuvjetnog predanja i pouzdanja u Crkvu kojega je crpio iz molitve i klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, kazao je mons. Vražić, te nastavio: Dan prije njegove smrti bio sam kod njega u bolnici. Našao sam ga u dosta dobrom stanju i nakon kratkog razgovora me blago pogleda i kaže mi: "Ferdo od svega što sam imao, pogledaj što mi je ostalo. Stara drvena krunica koju držim u rukama." A ja ga pogledam, primi za ruku i kažem: "Marijane to je vjera i predanje koje te je nosilo kroz život." Vjerujte mi draga moja braćo, iako će mnoge stvari ostati tajna, pouzdano znam da ni jedan korak ni jedno djelo ove župe nije moglo biti učinjeno, bez ustrajne molitve našeg Marijana pred Presvetim oltarskim sakramentom koja je počinjala već u šest sati, a koji put i ranije ujutro ispred svetohraništa ovdje u Nacionalnom svetištu. Bio je to intimni razgovor duše s Bogom, kazao je mons. Ferdinand. Kad su došla ona teška i sudbonosna vremena za vjeru, kod svakog našeg svećeničko susreta uvijek smo si mi svećenici govorili: ostanimo jaki u vjeri. Vjeri u Crkvu. Crkva je polog vjere, ona je učiteljici i čuvarica vjere. Zato je Marijan neprestano gledao kako bi onu močvaru pretvorio u svetište svetoga Josipa. Svi znamo da je uspio, baš zato što je bio veliki vjernik. Zašto je vjera bila toliko jaka kod njega. Zato što je i sveti Josip vjeran. Lako je koji put kazati ja vjerujem, a treba to dokazati i djelima. Izgradnjom zgrade crkve i zajednice Crkve Marijan je to u svome životu dokazao. Ljepota vjere je upravo u tome što daje smisao i jakost života, kazao je mons. Vražić.

210816 Radanovic 4
I zato danas kada se spominjemo života i rada vjere i ljubavi prema Crkvi i Bogu našega pokojnoga Marijana, najbolje o njemu govori jedna riječ, a to je ova: Kada je preminuo nitko nije govorio da je umro dubovački župnik ili nešto drugo. Svi su govorili: Umro je naš Marijan! A to znači: umro je čovjek vjere, Crkve i čovjek koji je ljubio čovjeka. Stoga se danas rado spominjem i riječi kardinala Josipa Bozanića koji je prigodom ukopa našeg Marijana imao potrebu kazati: "Mi danas molimo za njega, ali on će jednoga dana, kao ugodnik Božji, kao svetac moliti za nas. Mi ćemo se moliti njemu da se moli za nas!" zaključio je svoju propovijed mons. Fredinand.
Pri kraju misnog slavlja okupljeni vjernici uputili su se prema posljednjem počivalištu pokojnog prvog rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Marijana te nad njegovim grobom izmolili prigodne molite.

210816 Radanovic 1

A Oratoriji "Josipova obitelj", s mnoštvo radionica, igara, molitava i plesa nastavljen je u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Zapravo je župno dvorište ispunjeno djecom i obiteljima najbolja zahvala pokojnom dugogodišnjem karlovačkom župniku koji je za vrijeme svog župnikovanja puno truda posvećivao odgoju djece i mladih zaključio je na kraju Marijanov nasljednik mons. Antun Sente.

 

Nacionalno Svetište Svetog Josipa

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.