U ponedjeljak 9. kolovoza, u omiškoj Župi sv. Mihovila svečano je otvorena župna Sakralna zbirka. Događaju su, između ostalih, nazočili splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, župnik don Mate Čulić, viša stručna savjetnica konzervatorica dr. sc. Vanja Kovačić, izaslanik ministrice kulture dr. sc. Radovan Bužančić te omiški dogradonačelnik Žarko Kovačić. Pjevala je klapa Mirabela pod vodstvom Jure Šabana.

Pozdravljajući nazočne, župnik don Mate Čulić je istaknuo kako je sakralna baština svjedočanstvo vjere i kulture omiških predaka. „Pred znakovima i svetinjama njihove vjere, ne možemo biti ravnodušni. Oni izazivaju divljenje i poštovanje, tražeći svoje mjesto i prostor“, nastavio je, dodavši kako sveti Ivan Pavao II. u svom pismu „Dobri pastir“ potiče službenike Božje na očuvanje povijesne i umjetničke baštine Crkve. Kazavši da je župna kulturno – sakralna baština skupljanja više od 5. stoljeća, don Mate je posebnu zahvalnost izrazio dr. Vanji Kovačić koja je stručno osmislila i vodila realizaciju ovog projekta.

Zatim je dr. Vanja Kovačić upoznala prisutne s eksponatima koji se nalaze u Zbirci, naglasivši da izloženi predmeti svjedoče duhovnu i vjersku dimenziju – trajno zadržavajući pastoralnu ulogu kršćanske evangelizacije.

Nazočnima se obratio i nadbiskup Barišić, rekavši: „Otvorenje ove Zbirke je povijesni događaj za Omiš, ali i cijelu našu Nadbiskupiju. Ovu Zbirku možemo nazvati riznicom (škrinjom) jer se u njoj nalazi ono najvažnije – svjedočanstvokršćanskog života naših predaka. Vjerujem da ovaj događaj može nadahnuti našu duhovnost koja je danas, u svijetu u kojem se puno toga svodi na materijalno, jako potrebna. Eksponati koji se nalaze pred nama povezuju nebo i zemlju, oni su dijalog generacija, ali i dijalog nas s Onim tko je nadahnuo naše pretke na pobožnost i molitvu pred ovim predmetima. Nadam se da će mladi dolaziti u ovu riznicu kako bi pronašli nadahnuće za vlastito svjedočanstvo kršćanskog života“.

fotogalerija: Borko Gunjača

U Zbirci se nalaze: oltarna slika renesansnog mletačkog slikara Francesca Negrija sa svecima zaštitnicima od kužnih bolesti – sv. Rokom i sv. Sebastijanom (slika je pripadala omiškoj crkvi sv. Roka); barokni kožni predoltarnik s prizorom silaska Duha Svetoga iz crkve Svetog Duha; kip sv. Katarine Aleksandrijske iz kapele picokara – zajednice pobožnih trećoredica; grčke i mletačko – kretske ikone okovane srebrenim pokrovom; minijatura „Stvaranje Eve“ rađena po predlošku flamanskog slikara Martina de Vosa s dvojezičnim tekstom Apostolskog vjerovanja; dinamična kompozicija bitke pod Sinjem mletačkog slikara Giovanni Battiste Augusti Pitterija koja se uklapa u ikonografiju Ecclesia Triumphans sa zagovornicom pobjede kršćanske vojske Bogorodicom uznesenom na nebo (uz sv. Vinka Ferrerskog i sv. Franju); oltarne pale iz radionice mletačkih slikara Jacopa Plame ml., Matea Ingolija i Mattea Ponzonija (17. st.); mjedeni pladanj za milodare s prikazom Bezgrešne Djevice Marije (16. st.); pozlaćena pokaznica s polumjesecom za izlaganje posvećene hostije (16. st.); srebreni moćnik sa česticama sv. Dujma; moćnik sv. Ivana Nepomuka i sv. Karla Boromejskog; ovalne thecae s komponiranim česticama brojnih svetaca čašćenih u crkvi; devocionalije za privatnu upotrebu; papinski Agnus Dei iz 17. st. lijevani od uskršnjeg voska na Bijelu nedjelju; zavjetne srebrene pločice darovane u znak zahvalnosti za Gospin zagovor.

vijest split 3

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

08:45 Glazba
09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.