ante skugor redenje 013

Đakon don Ante Škugor zaređen je za svećenika Šibenske biskupije u subotu 31. srpnja u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Misno slavlje s obredom ređenja predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji su bili umirovljeni biskup Ante Ivas te brojni svećenici i ovogodišnji mladomisnici.

„Božja riječ koju smo čuli bila je upućena svima nama, a na osobit način tebi koji danas pristupaš oltaru Gospodnjem da postaneš svećenik Isusa Krista. On te vodio prema ovom času, a ti si se odazvao. On te izabrao i odlučio ti povjeriti poslanje, da u Njegovo ime slaviš svete tajne naše vjere, dijeliš sakramente, tumačiš njegovu riječ, opraštaš grijehe, novorođene uvodiš u milost posvetnu i one koji napuštaju ovaj svijet molitvom Bogu izručuješ“, rekao je u homiliji biskup Rogić don Anti Škugoru. „Pozvan si donositi nadu tamo gdje prijeti očaj, unijeti svjetlo vjere tamo gdje se stvara tama nepovjerenja, naviještati djela Božja tamo gdje se zaboravlja da je Bog s nama i što sve za nas čini. Ma, to On uvijek i čini, a tebe, i svakoga od nas, uzima za posrednika po svetim čînima koje ćeš slaviti u njegovo ime“, rekao je ređeniku mons. Rogić.

Biskup je novozaređenom svećeniku poručio da utvrđuje svakodnevno svoju nacijepljenost na Krista – kao trs na lozu, svoju povezanost s njim, svoj odaziv Kristu: molitvom, predanjem i ljubavlju za ljude kojima ćeš biti poslan. „Posvjedoči svakim svojim činom da se na Krista oslanjaš, s njime računaš i Njemu služiš u njegovoj Crkvi. Tako ćeš drugima pokazivati razlog nade koji je u sebi nosiš oslonjen na Krista“, istaknuo je mons. Rogić.

„Papa Franjo ove je godine ređenicima Rimske biskupije rekao neka svoj svećenički život grade na četiri blizine, bliskosti, trajne povezanosti: prva je blizina s Bogom po svakodnevnoj molitvi, druga je blizina s biskupom u poslušnosti, treća je blizina s braćom svećenicima po izgrađivanju zajedništva prezbiterija jedne biskupije i četvrta blizina s Božjim narodom kome u Crkvi služiš i donosiš mu prethodne tri blizine“, kazao je biskup Rogić. Naglasio je da će to biti zadaća i mladomisnika.

„Svijet i danas, još i više, treba svećenika koji će svjedočiti Božju svetost i spasenje, Božju ljubav za čovjeka i oproštenje, poziv na dobrotu i velikodušnost u služenju drugima, poziv na obraćenje od uhodanih tokova svijeta. Po svojoj službi bit ćeš i znak osporavan jer ćeš biti putokaz da se može živjeti drugačije od ponude svijeta, da se može pronaći sreća i ispunjenje života na drugačiji način nego ga svijet nudi. Za tebe će vječnost biti cilj, a prolaznost samo put do cilja vječnog života u Bogu“, kazao je biskup novo zaređenom svećeniku.

Na kraju je sve potaknuo na molitvu za mladomisnike i nova duhovna zvanja, svećenika, redovnika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom. Molimo i za obitelji iz kojih dolaze svećenici i redovnice. Obitelj u kojoj se zajednički moli kadra je rađati duhovni poziv. Duhovna obnova hrvatskog naroda uvelike ovisi o obitelji koja se moli i radnicima na njivi Gospodnjoj koji će biti posve Božji, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Dobrodošlicu u prezbiterij Šibenske biskupije don Anti Škugoru zaželio je župnik u Vrpolju i biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja don Ante Omazić. Pjevanje na slavlju ređenja predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice Jelene Mikulandre i uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića-Caparina.

 

Tekst: www.ika.hr

Foto: Tiskovni ured Šibenske biskupije

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Odrastanje u doba pandemije; gošća: prim. dr. sc. Vanja Saftić, spec. pedijatar; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Riječke nadbiskupije – ur. i vod.: Helena Anušić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.