Bazilika vatikan

Svečano misno slavlje Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 25. srpnja u bazilici Sv. Petra u Vatikanu predvodio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella, pročitavši homiliju pape Franje koji ističe da su starije osobe "dragocjeni komadići kruha na stolu života koji nikako ne smiju biti odbačeni". U Papinoj homiliji na početku je bio naglasak na Isusu koji je svjestan gladi okupljenoga mnoštva. Na dan posvećen djedovima, bakama i starijim osobama, Sveti Otac privlači pozornost na tri trenutka: Isus vidi glad mnoštva; Isus dijeli kruh; Isus moli neka se skupe preostali ulomci. Tri trenutka koja se mogu sažeti u tri glagola: vidjeti, dijeliti, sačuvati, napisao je Papa u homiliji. 

Osvrnuvši se na glagol “vidjeti”, istaknuo je kako čudo započinje upravo Isusovim pogledom koji nije ravnodušan ili previše zaokupljen da primijeti glad umornog čovječanstva. Gospodinov pogled je pogled brige, osjetljiv je na naše nade koje nosimo u srcima. Taj isti pogled je onaj kojima su nas gledali bake, djedovi i starije osobe, koji su brinuli o nama od kad smo djeca. Unatoč napornome radu i žrtvi, nikada nisu bili previše zaokupljeni ili ravnodušni prema nama.

Kada je pak riječ o glagolu “dijeljenje”, vidimo kako je Isus mogao nahraniti mnoštvo zbog raspoloživosti mladoga dječaka koji je udijelio ono malo što je imao. Dirljivo je kako se u srcu toga čuda nalazi mlada osoba koja je spremna dijeliti, poručio je Papa, i pozvao na savez mladih i starijih osoba. Trebamo dijeliti blago života, zajedno sanjati, zajedno nadići sukobe među generacijama i pripremati zajedničku budućnost.

Posljednji glagol – “sačuvati”, Papa je povezao s Gospodinovim srcem. On nam daje i više nego što nam je dovoljno, ali isto tako brine o tome da ništa ne bude izgubljeno. Komadić kruha se naizgled čini beznačajnim, no u Gospodinovim očima ništa nije stvoreno da bi bilo odbačeno. Još važnije, nijedna osoba nikada ne bi trebala biti odbačena. Djedovi, bake i starije osobe nisu životni ostaci koje treba odbaciti. Oni su dragocjeni komadići kruha koji su ostali na životnom stolu i koji nas mogu ispuniti mirisom koji smo izgubili – “mirisom sjećanja”, naglasio je Papa u homiliji.

Nemojmo zaboraviti bake, djedove i starije osobe. Učinimo savez s njima. Naučimo im pristupati, slušati ih i nemojmo ih nikada odbaciti. Cijenimo ih i provodimo vrijeme s njima. Time će nam biti bolje. I tako ćemo zajedno, i mladi i stariji, pronaći ispunjenje na stolu gdje dijelimo, a blagoslivlja ga Bog, zaključio je papa Franjo u homiliji koju je pročitao mons.  Fisichella.

 

Izvor: www.ika.hr

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.