Papin susret sa starijim osobama u jednoj rimskoj zupi 2018. Vatican Media

Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba papa Franjo je ustanovio u siječnju 2021., odredivši da se svake godine slavi na četvrtu nedjelju u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake, a to će ove godine biti u nedjelju 25.7.2021. Tip povodom Tiskovni ured svete Stolice je u utorak 22. lipnja objavio poruku pape Franje „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20) za 1. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.

 

„Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20) riječi su obećanja koje Isus daje učenicima uzlazeći na nebo, napisao je Papa na početku poruke starijim osobama, dodajući da ih ponavlja i njima danas. „‚Ja sam s vama u sve dane‘ također su riječi koje vam ja, rimski biskup i starija osoba poput vas, želim uputiti na 1. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Čitava Crkva je uz vas – uz nas – i brine za vas, ljubi vas i ne želi vas ostaviti same“, poručio je.

Ustvrdivši da je današnje vrijeme teško osobito za starce, papa Franjo podsjeća na sv. Joakima, oca Blažene Djevice Marije, koji se osjećao beskorisno jer on i sv. Ana nisu imali djece. Tako mu je, prema tradiciji, dok je tužan razmišljao pred gradskim vratima Bog poslao anđela da ga utješi, koji mu je poručio da je Bog čuo njegovu molitvu. Dodao je da Bog i danas šalje anđele da nas utješe u usamljenosti i podsjete ih da je Bog s njima u sve dane.

Istaknuo je da je to smisao proslave ovog Dana, dodavši da će anđeli ponekad imati lice unuka, kojiput članova obitelji, nekad starih prijatelja ili pak onih koje su upoznali u ovim teškim vremenima. „Gospodin nam, međutim, šalje svoje glasnike i kroz svoju Riječ koja nam je uvijek pri ruci“, naglasio je Sveti Otac, potaknuvši na čitanje jedne stranice Evanđelja dnevno, moljenje psalama i čitanje proroka. „Bit ćemo utješeni Božjom vjernošću. Pisma će nam također pomoći shvatiti što Bog želi od naših života danas. Jer svakog sata u danu (usp. Mt 20, 1 – 16) i u svako životno doba nastavlja slati radnike u svoj vinograd“, napisao je. Kao primjer naveo je svoj izbor za papu kada je već navršio dob za umirovljenje i nije mislio raditi ništa novo.

Poručivši da Bog nikada ne odlazi u mirovinu, Sveti Otac poručio je da „nema veze koliko godina imate, radite li još ili ne, jeste li samci ili imate obitelj, jeste li postali baka ili djed u ranijoj dobi ili kasnije, jeste li još uvijek samostalni ili trebate pomoć. Jer ne postoji dob za umirovljenje u naviještanju evanđelja i predaje tradicije vašim unucima.“

„Želim vam reći da ste potrebni da biste pomogli izgraditi, u bratstvu i društvenom prijateljstvu, svijet sutrašnjice“, napisao je Papa, dodavši da među stupovima koji će ga podupirati, stariji mogu pomoći osobito oko tri: snova, sjećanja i molitve.

Pozvavši se na riječi proroka Joela „vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja“ (3, 1), ustvrdio je da mladi mogu ostvariti snove starih te na taj način zajedno mogu graditi budućnost. „Snovi se isprepliću sa sjećanjem“, nastavio je, poručivši da treba izvući pouku iz patnji rata i progona. „Bez sjećanja nikada nećemo moći graditi; bez temelja nikada ne može sagraditi kuću. A sjećanje je temelj života.“ Pišući konačno o molitvi, papa Franjo je citirajući ga, papu emeritusa Benedikta XVI. nazvao svetom starijom osobom „koji nastavlja moliti i raditi za Crkvu“. On je „jednom rekao: ‚Molitva starijih može zaštiti svijet, pomažući mu možda više od mahnitog rada mnogih drugih.‘“

Na kraju poruke Papa je kao primjer istaknuo bl. Karla de Foucaulda koji je živeći kao pustinjak u Alžiru pokazao da je i u samoći pustinje moguće zauzimati se za siromahe cijelog svijeta i postati pravi brat i sestra svakomu. „Molim Gospodina da također i svi mi po njegovom primjeru otvorimo svoja srca u osjetljivosti za patnje siromaha i zauzmemo se za njihove potrebe. Neka svatko od nas nauči ponavljati svima, napose mladima, nama upućene riječi utjehe koje smo danas čuli: ‚Ja sam s vama u sve dane‘! Nastavimo ići naprijed. Neka vam Gospodin podari svoj blagoslov“, zaključio je papa Franjo.

Tiskovni ured također je objavio Dekret o dobivanju oprosta u prigodi 1. Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba Apostolske milostinjarnice s nadnevkom od 13. svibnja 2021.

Potpuni oprost za sebe ili duše u čistilištu mogu dobiti djedovi i bake, starije osobe, i svi vjernici koji će, uz uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca), potaknuti istinskim duhu pokore i milosrđa, 25. srpnja 2021. sudjelovati u svečanom slavlju kojim će u bazilici Sv. Petra predsjedati papa Franjo, ili u drugim službama diljem svijeta. Potpuni oprost također mogu dobiti istoga dana svi vjernici koji posvete adekvatno vrijeme za osobni ili virtualni posjet svojoj starijoj braći i sestrama u potrebi ili teškoćama (poput bolesnih, napuštenih, osoba s invaliditetom i onih u sličnim situacijama). Potpuni oprost također mogu zadobiti oni koji se odreknu svakog grijeha i odluče prvom prilikom ispuniti tri uobičajena uvjeta, bolesnici i svi koji iz ozbiljnog razloga ne mogu napustiti svoj dom te se u duhu ujedine sa svetim službama Svjetskog dana, prinoseći milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili patnje vlastitoga življenja, posebice preko prijenosa riječi Vrhovnog Svećenika i slavlja putem televizije i radija i novih sredstava društvenog komuniciranja.

Apostolska milostinjarnica je stoga pozvala svećenike da budu na raspolaganju za slavlje sakramenta pokore.

Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba papa Franjo je ustanovio u siječnju 2021., odredivši da se svake godine slavi na četvrtu nedjelju u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.

 

Varaždinska biskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.