U četvrtak 8. srpnja Predsjednica je posjetila katedralu u pratnji predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

zagrebacka katedrala Ursula posjet
U ime Zagrebačke nadbiskupije ispred katedrale dočekali su ih pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora za obnovu katedrale i kompleksa Nadbiskupskog dvora mons. Ivan Šaško, kanonik i potpredsjednik Odbora zadužen za obnovu Katedrale mons. Zlatko Koren te pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Tomislav Hačko.

U svom obraćanju biskup Šaško pozdravio je predsjednicu EK u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji zbog drugih obveza nije bio u Zagrebu, i zahvalio što je u sklopu svoga posjeta Hrvatskoj odlučila izdvojiti vrijeme za posjet katedrali kako bi vidjela posljedice prošlogodišnjih potresa koji su teško oštetili Katedralu, kompleks Nadbiskupskog dvora i brojne crkvene objekte.

"Nažalost, već više od petnaest mjeseci ne možemo redovito slaviti bogoslužja u ovome prostoru koji je središte naše Crkve, važan dio našega vjerničkoga identiteta, ali je i hrvatsko i europsko kulturno dobro. Ovdje je spomen sačuvao živim tisuću godina hrvatske, ali i europske povijesti, nošene vrijednostima evanđelja, sa svim poteškoćama i izazovima. Za novije naraštaje posebno je važno da je ovdje grob blaženoga Alojzija Stepinca koji još uvijek, odnosno sve više može biti uzorom i nadahnućem za građenje europske budućnosti", istaknuo je biskup Šaško.

Mons. Šaško naglasio je kako je dosad uloženo puno napora i materijalnih sredstava u obnovu zagrebačke prvostolnice te je izrazio nadu kako će, u suradnji s Europskom komisijom, Vladom RH, Gradom Zagrebom te uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije, uskoro doći do ponovnog otvaranja Katedrale za vjernike i druge posjetitelje.

Na kraju svog obraćanja mons. Šaško istaknuo je kako vjeruje da Katedrala, iako velikim dijelom pokrivena skelama, „jasno govori ne samo o oštećenjima nego i o duhu obnove i stremljenja prema onomu što nadilazi prolaznost“ te kako smatra da je oboje potrebno i našoj europskoj obitelji.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen zahvalila je biskupu Šašku na gostoprimstvu i izrazila blizinu, ali i nadu u obnovu zagrebačke prvostolnice. Rekla je i kako se nada da će se ponovno vratiti u zagrebačku katedralu kad u njoj ponovno bude moguće slaviti bogoslužje.

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poklonio je gospođi von der Leyen repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata u terakoti i zahvalio joj na posjetu ranjenoj katedrali, majci svih crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Posjetu zagrebačkoj prvostolnici nazočili su i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Bernard Čović, Glas Koncila

Radio Marija

18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.