30 6 2021 Blato 11

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu blažene Marije Propetog Isusa Petković, 30. lipnja 2021. započela je devetodnevna duhovna priprava za njezin blagdan. Ovogodišnja devetnica odvija se, kao i prošle godine, na Plokati, prostoru ispred župne crkve, a voditelj devetnice je don Josip Galić, župnik župe Presvetog Srca Isusova, Potoci (BiH). Današnji dan bio je dan molitve za vjeru u providnost i ljubav prema radu po uzoru na sv. Josipa.

Na euharistijskom slavlju uz don Josipa u koncelebraciji je bio i vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.

30 6 2021 Blato 9

U svojoj je propovijedi don Josip istaknuo važnost rada u ljudskom životu i čovjekovu sličnost s Bogom upravo po radu. Donosimo nekoliko misli: »Što za nas vjernike znači rad? To je jako važna tema. Sam se Bog predstavlja kao onaj koji radi. Početne biblijske knjige su toliko predivne da bismo ih, kao i evanđelja i Knjigu mudrosti trebali često čitati. Šest je dana Bog stvarao svijet – Bog radi! A čovjeka je stvorio na svoju sliku. Po čemu smo slika Božja? Po Božjim odlikama, a to su: ljubav, dobrota, pravda. Bog je onaj koji radi, a teolozi kažu: Bog je onaj koji se igra. Za Boga je zapravo rad igra. Grijeh prvoga čovjeka odrazio se na rad i na kazne koje su slijedile nakon grijeha: bolest, smrt, izgon iz raja zemaljskoga, gubitak posvetne milosti. Bog spominje rad kao kaznu, što ne znači da rad nije postojao u zemaljskom vrtu. Rad je tamo bio drukčiji – on je tamo čovjeku bio zadovoljstvo i sve što je čovjek radio, rađalo je svojim plodovima. Ne kaže Bog čovjeku da će raditi, obrađivati vrt, jer vrt je simbol čistoće, uspjeha i uređenoga prostora. Vrt je pojam blagostanja u koji Bog stavlja čovjeka. Bog kaže čovjeku da će obrađivati zemlju. Zemlja je širok pojam – ona je nezaštićena, napadaju je divlje zvijeri i bolesti. Ono što radiš, neće uvijek biti onako kako želiš. Radit ćeš, ali to će biti prepuno pitanja: Hoće li usjev uroditi? Hoće li oboljeti? Hoće li ga uništiti tuče? itd. Mi smo slika Božja upravo po radu. Rad nas spašava, njime osiguravamo svoj tjelesni život i život svoje obitelji, čini nas stabilnim osobama. Radi li netko ili ne radi, upućuje na to je li psihički stabilna ili labilna osoba. Nerad, odnosno lijenost koja je suprotnost radu, donosi mnogo zla, mnoge grijehe, vodi nas u svijet opijata, u svijet kocke. Danas nam se i mnogi brakovi ruše i mnoge obitelji imaju silne probleme upravo zato jer jedni nemaju posla, ne mogu ga naći, a ima i onih koji ne žele raditi. Kršćansko geslo je Ora et labora – moli i radi. Budimo slika Božja u ovome svijetu upravo po radu. Bog u svom naumu dolaska u ovaj svijet nije provjerio malog Isusa nijednom farizeju ni saduceju, ni pismoznancima ni svećeničkoj obitelji, nego ga je povjerio radniku, tesaru, svetom Josipu. I Isus je prošao taj zemaljski put rada. Ne budimo samo oni koji će raditi, to nije dobro. Sâm rad ne daje nam smisao života. Raditi treba da sebi i bližnjem činim dobro, to je smisao rada. Neki bi samo radili, a neki samo molili, a neki ne bi ni radili ni molili. Ora et labora je naš put.«

30 6 2021 Blato 12

Po završetku euharistijskog slavlja i blagoslova s moćnikom blažene Marije Propetoga, moćnik je u procesiji unesen u crkvu i postavljen na blaženičin oltar u župnoj crkvi Svih svetih, gdje su vjernici imali mogućnost za osobnu molitvu. Ove je godine blaženičino svetište dobilo novi moćnik, rad akademskoga kipara Jeronima Tišljara.

30 6 2021 Blato 1

Euharistijsko slavlje su pod vodstvom s. M. Julijane Beretić pjesmom uljepšali ovogodišnji prvopričesnici koji su predmolili i otajstva svete krunice prije slavlja.

 

 

Tekst i foto: s. Julijana Beretić

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za rujan; Krunica - slavna otajstva
06:40 Glazba
06:45 Riječ o Riječi - duhovni poticaji za svaki dan

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Tko si, Gospodine? (Lk 9,7-9)

  Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici jer su neki govorili: »Ivan uskrsnu od mrtvih«; drugi: »Pojavio se Ilija«; treći opet:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.