DSC02105 Large

Na proslavi svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, suzaštitnika župe sv. Petra apostola u Zaprešiću, kao i onoga kojemu je crkva u ovoj župi posvećena, i ove godine okupio se znatan broj vjernika i štovatelja toga sveca.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. Uz župnika, zaprešićkog dekana, vlč. Ivana Frkonju u koncelebraciji su sudjelovali i župni vikar vlč. Krunoslav Kolar, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, kancelar sisačke biskupije preč. Janko Lulić, prof. Ilija Čabraja i vlč. Mario Dukić, dok su u asistenciji bili trajni đakon Ilija Nikolić te bogoslov Dominik Blažun.

DSC01948 Large

Na početku euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio župnik Ivan Frkonja, a osobito toplu dobrodošlicu izrazio je apostolskom nunciju ističući kako je ova župna zajednica počašćena što će izaslanik svetog oca Franje, kao poveznica našega naroda s Petrom naših dana, predvoditi ovo euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Lingua govorio je o rođenju sv. Ivana Krstitelja koje je bilo puno simbolike istaknuvši kako je Elizabetina neplodnost postala plodnost, a Zaharijina šutnja postala proročanstvo.

Ustvrdio je kako je svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja poziv na razmišljanje o ženama koje očekuju dijete, i to često s različitim osjećajima – radosti, straha, nade, brige, zahvalnosti i čuđenja.

Apostolski nunciji Lingua podsjetio je kako je sv. Ivan Pavao II. za pedesetu godišnjicu svojega svećeništva napisao knjigu Dar i otajstvo koja govori o njegovu svećeničkom pozivu, ali i nama danas pomaže kako bismo razumjeli da je majčinstvo upravo dar i otajstvo.

Nadbiskup Giorgio u nastavku svoje propovijedi progovorio je iz vlastitoga iskustva:
„Mogu reći kako sam osobno doživio da je majčinstvo dar i otajstvo. Bilo je to onda kada mi je moja majka ispričala kako je kao mlada djevojka željela postati redovnicom. Željela je svoj život darovati Bogu. Onda je upoznala mojega oca i u njoj se zapalio snažan osjećaj ljubavi, koji je izgleda bio jači od ljubavi koju je osjećala prema Bogu. Pojavile su se mnoge sumnje. Napokon se u molitvi odlučila za brak, ali se usudila zamoliti Boga za znak: Ako je tvoja volja da se vjenčam s Mariom, molim te za milost da imam sina svećenika, molila je…

Možete zamisliti kako sam se iznenadio i zadivio kada mi je to ispričala. Srećom, s velikom mudrošću, kako ne bi utjecala na moj izbor, pričekala je da mi to kaže nakon što sam zaređen za đakona. Cijeneći njezinu mudrost što je tolike godine čuvala tu tajnu, shvatio sam u tome koliko je istinita Božja riječ:
Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas (Iv 15,16).”

Nakon dirljivog svjedočanstva apostolski nuncij govorio je o vrlo raširenom blagoslovu budućih majki u Južnoj Americi. Posebno dok je bio nuncij na Kubi, vidio je u različitim prigodnim slavljima čest blagoslov budućih majki. Kongregacija za bogoštovlje prije nekoliko godina taj je obred odobrila. Izrazio je želju da taj obred zaživi i postane uobičajen i u Hrvatskoj, ali i u cijelome svijetu.
Pri kraju slavlja župni vikar Kolar uputio je imendansku čestitku župniku Frkonji poklonivši mu prigodnu sliku u ime cijele župne zajednice. Župnik je zahvalio svima, a posebno apostolskom nunciju što je predvodio euharistijsko slavlje poklonivši dragome gostu brončano poprsje bl. Alojzija Stepinca.

DSC02060 Large

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je sudjelovao Puhački orkestar iz Zaprešića, DVD – Zaprešić, zaprešićke mažoretkinje te velik broj župljana koji su po završetku proslave ove svetkovine gledali tradicionalno paljenje ivanjskoga krijesa.

Završni blagoslov nadbiskup Giorgio Lingua svim je sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio na ulaznome platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja.
Na misnom slavlju pjevao je župni mješoviti zbor sv. Cecilije pod vodstvom Marije Nikolić. Zbor je na orguljama pratio župni orguljaš Hrvoje Banaj.

DSC02091 Large
Tekst i foto: Ilija Nikolić

Radio Marija

15:15 Krunica - Otajstva svjetla
15:45 Mali koncert
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.