IMG 1267 001

„Život je dar, neizrecivi dar, neprocjenjivi dar, dar u vremenu za vječnost. Život je preduvjet za sve ostale vrednote i vrijednosti.“, riječi su to msgr. dr. sc. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog u miru iz njegova govora na završetku svečanosti predstavljanja zbornika pod naslovom „Život biraj – Elige vitam!“, izdanog prigodom biskupova 75. rođendana, a predstavljenog u srijedu 23. lipnja 2021. godine na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku svečanosti sve okupljene je pozdravio redoviti profesor Pero Vidović, prezes Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu, urednik zbornika uz izvanrednog profesora Ivana Antunovića, voditelja Teološkoga studija afiliranoga Papinskomu sveučilištu Gregorijana u Rimu i redovitog profesora Ivana Kopreka, dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

„Biskup Pozaić je tijekom svojega života obnašao mnoge odgovorne dužnosti u Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove i domaćoj Crkvi, radio razne poslove, a na nekim je područjima bio i pionir. Tako je ubrzo nakon svojega doktorskoga studija na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, na kojemu je godine 1984. doktorirao disertacijom o eutanaziji, u Hrvatskoj 1986. godine osnovao Institut za bioetiku, prvi takav na ovim jugoistočnim europskim prostorima. Također, 1991. godine potaknuo je i osnivanje Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva, čiji je duhovni asistent sve do sada“, istaknuto je u uvodnom dijelu svečanosti.

IMG 1158 001

Biskup Pozaić je tijekom svojega života i djelovanja ostavio traga u mnogim životima, osobito studenata. Njegova predavanja spontano su poticala na zauzimanje stava, na načelnost. Međutim, unatoč svemu, pater Pozaić znao je gajiti ljudsku blizinu, duboka prijateljstva, i iskreno suosjećanje. O tome je svoje svjedočanstvo na svečanosti iznio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, nakon čega je uslijedilo predstavljanje samog zbornika kojeg čine prilozi trideset i troje autora, koji djeluju na akademskim institucijama u domovini i inozemstvu, te se bave temama o kojima je pisao i biskup Pozaić.

Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Stjepan Baloban, redoviti profesor Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i putem Zoom platforme docent prof. dr. sc. Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

IMG 1184 001

Profesor Baloban u svom je predstavljanju naglasio kako se biskup Pozaić među prvim teolozima u Hrvatskoj bavio ekološkom problematikom: „Sjećam se kako je u prvim godinama hrvatske demokracije p. Pozaić okupljao različite stručnjake koji su zajednički tražili rješenja za ekološku problematiku. Tako je došlo do knjige koju je uredio p. Pozaić, a objavljena je 1991. godine kao prva u nizu Bioetika pod naslovom Znanstveno-etičko-teološki upiti i obzori. Koliko je to tada bila napredna ideja za Crkvu i teologiju potvrđuje socijalna enciklika pape Franje Laudato si' - Enciklika o brizi za zajednički dom iz 2015. godine koja se posljednjih godina prometnula u socijalno-etički i duhovni kompas našega vremena“.

Na kraju svečanosti predstavljanja zbornika kojeg je izdao Filozofsko-teološki Institut Družbe Isusove, a čijih je 615 stranica podijeljeno u pet tematskih cjelina, prisutnima se obratio biskup Pozaić. Zahvaljujući svima uključenima u stvaranje zbornika kao i okupljenima na svečanosti predstavljanja biskup Pozaić je rekao: „Život je dar, neizrecivi dar, neprocjenjivi dar, dar u vremenu za vječnost. Život je vrednota s kojom se ne može usporediti nijedna iz svijeta ovozemaljskih vrijednosti, a u svijetu vrednota život zauzima časno mjesto. Život je preduvjet za sve ostale vrednote i vrijednosti. Dosljedno, životu dugujemo posebno poštovanje, brigu i ljubav.

IMG 1137 001

Naslov ovog zbornika, kao i moje biskupsko geslo, nalazi se u Božjoj Riječi upućenoj čovjeku u Knjizi Ponovljenog zakona, a glasi: Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj: Ljubeći Gospodina, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. (Pnz 30, 19-20).

Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi za ljubav, iz slobode za slobodu, odgovornosti za život i svijet. Na čovjeku je da bira sadašnjost i vječnost. Neka nas kroz te izbore prati Marija, Majka Isusova, Majka dobrog savjeta i Majka života. Ovaj zbornik golem je dar, jer posvećen je golemome daru, daru života. Na ovome lijepome daru zbornika čestitam i još jednom zahvaljujem svima koji su radili i svima vama koji ste se odvažili po ovome vremenu i ovim prilikama doći ovdje. Hvala lijepa!“

Svečanost predstavljanja zbornika uveličali su pjevanjem kajkavskih i domoljubnih pjesama pjevači klape i pijanistica Agata Čuk.

IMG 1088 001

Životopis msgr. dr. sc. Valentina Pozaića, pomoćnoga biskupa zagrebačkog u miru

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, sada već pokojnih roditelja, Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati.

Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je članom uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Profesor je kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

 

Biskupski grb mons Pozaic

U znanstvenom radu osobito se istakao na području bioetike pa je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na »Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics« u Washingtonu, na »Linacre Centre for Health Care Ethics« u Londonu te na »Instituto Borja de Bioetica« u Barceloni.

Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupska konferencije za nauk vjere. Od 1991. duhovni je asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant - FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations). Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja 2017. godine priopćenje u kojem stoji da je Sveti Otac Franjo prihvatio ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Valentina Pozaića, zbog zdravstvenih razloga.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.