camino manifestacijaBratovština sv. Jakova i Turistička zajednica Imota organizirali su Camino Imota vikend od 18. do 20. lipnja u Imotskom. Manifestacija je uključivala izložbu fotografija, međunarodni okrugli stol 'Camino hodočašće u 21. stoljeću' i trasiranje nove dionice hrvatske Camino rute, izvijestila je IKA.

Prvo organizirano hodočašće Camino Imota rutom trajalo je tri dana i prešlo se 75 kilometara. Započelo je u Cisti Velikoj, u crkvi sv. Jakova, nastavljajući se kroz Lovreć, Proložac i Imotski. Ruta prolazi kroz drevne crkvice, slikovita kamena sela i spektakularan krajolik koji je brojne hodočasnike podsjetio na dijelove Camino rute u Španjolskoj.

Okrugli stol s temom 'Camino hodočašće u 21. stoljeću' okupio je predstavnike Camino udruga iz Irske, Britanije, Slovačke, Austrije, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, a sudjelovali su i prof. dr. teologije Piotr Roszak sa Sveučilišta u Turonu te vlč. Daniel Fernadez, misionar na Caminu u Sahagunu, Španjolska.

Na okruglom se stolu raspravljalo o tome što privlači sekularizirani svijet, ateiste, kao i pripadnike drugih religija na hodočašće katoličkom svetcu, kako pružiti duhovnu potporu Camino hodočasnicima te koji je ekonomski utjecaj Camino hodočašća te njegova uloga u održivom turizmu.

Hodočasnička infrastruktura, putokazi, kulturna i prirodna baština važni su elementi Camina, no osobni kontakti hodočasnika kao i njihovih domaćina definitivno su najznačajniji dio Camino iskustva, zaključilo se na susretu.

– Bilo je fascinantno vidjeti kako su lokalni mještani prigrlili prve hodočasnike na Camino Imota ruti, nudeći im okrjepu, hranu i vodu. Postoji razlog zašto natpis pokraj katedrale u Santiagu navodi da je Europa rođena na hodočasničkim rutama prema Santiagu – rekla je Zorana Mlikota, dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova.

Svi hodočasnici koji su hodali Camino Imota rutom, dobili su posebno dizajnirane pečate u svoje hodočasničke putovnice, kao i jedinstvenu hodočasničku potvrdu – Camino Imota Compostelu.

Camino Imota ruta sada je otvorena hodočasnicima tijekom cijele godine. Za više informacija posjetite: caminocroatia.com/imota.

Inače, hrvatski Camino dio je europske mreže puteva sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koje vode u Santiago de Composteli i koje prohoda više od 1,5 milijuna ljudi svake godine. Manifestacija koja se održavala na području Imotske krajine imala je više od stotinu sudionika iz devet zemalja.

Projekt Camino Imota organizirala je Turistička zajednica Imota na čelu s Lukom Kolovratom, uz podršku Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova koja nasljeđuje baštinu hrvatskih bratovština iz 1203. godine. Bratovština sv. Jakova također je službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova u Santiagu de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

Radio Marija

19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.