kuca ljubavi

 

Kuća ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije 17. lipnja obilježila je 30 godina rada, tijekom kojih je u njoj sigurnu i mirnu luku, doduše privremenu, našlo 1715 djece u dobi do tri godine starosti te 334 trudnice i majke.

https://schema.org/BlogPosting">
Prvotna namjena ove kuće, koju je zagrebački Caritas otvorio u proljeće 1991. godine, bila je pružanje usluge cjelodnevnoga boravka i druženja djece i odraslih osoba s teškoćama socijalne integracije, a prenamjena objekta u Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi od rođenja do 3. godine života kao i za trudnice i majke učinjena je krajem mjeseca studenoga iste godine. Zbog namjene i korisnika kasnije je nazvana Kuća ljubavi.

Kako ova kuća danas 'diše' doznajemo iz intervjua s voditeljicom kuće Mašom Kletuš.
 

* * *

 
CZN - Po čemu je ova kuća posebna u usporedbi s drugim Caritasovim kućama?...

KLETUŠ - U Kući ljubavi smješteni su najranjiviji – novorođena djece i nezbrinute trudnice i majke, često maloljetne, bez ikakve zaštite i potpore, bez primanja, neriješenoga stambenog pitanja, bez razumijevanja najbližih. Njima osim smještaja i zadovoljavanja osnovnih životnih potreba najviše od svega treba ljubav i podrška, treba im pomoć na početku života tj. pomoć u osamostaljivanju.

CZN - Kako izgleda jedan radni dan u Kući ljubavi?...

KLETUŠ - Radni dan u Kući ljubavi traje 0 - 24, kao u svakoj obiteljskoj kući. Odgajateljice se skrbe za djecu u tri smjene, kuharice i spremačice u dvije smjene, a stručno osoblje uglavnom u prijepodnevnoj smjeni. Kuća je ustrojena tako da ima Majčinski odjel na kojemu može boraviti 9 trudnica i majki i 9 njihove djece od rođenja do godinu dana starosti. Djeca koja su u Kući smještena sama, bez svojih majki, borave na Dječjem odjelu čiji je kapacitet 12 djece. Djeca su podijeljena u dvije skupine – novorođena djeca i veća djeca koja na odjelu spavaju, a po danu su u igraonici ili na vanjskome prostoru. Tako su podijeljene i tete koje se za njih skrbe. O djeci se skrbe medicinske sestre i predškolski odgojitelji, te socijalna radnica, psihologinja, voditeljica Kuće i brojni volonteri koji svojim stručnim radom na području art terapije, likovnih, glazbenih, plesnih i različitih drugih terapija, savjetovanja i edukacija uvelike doprinose unaprjeđenju kvalitete rada i života u Kući.

CZN - Oko čega najviše nastoje zaposlenici Caritasa u ovoj kući?...

KLETUŠ - Zaposlenici Kuće ljubavi osiguravaju zbrinjavanje prije svega, zaštitu života svih korisnika u zahtjevnim uvjetima suživota s obzirom na složene životne situacije iz kojih dolaze svi korisnici Kuće ljubavi i s obzirom na povećane potrebe korisnika za zaštitom, potporom, ohrabrenjem i ljubavlju. I više od toga - korisnicima pomažemo u rješavanju različitih administrativnih, pravnih, obrazovnih, savjetodavnih, materijalnih i svih drugih potreba.

CZN - Koliko i zašto je važna pomoć darovatelja?...

KLETUŠ - Pomoć darovatelja iznimno je bitna jer uvelike olakšava zbrinjavanje korisnika, a povećava kvalitetu pruženih usluga. Bitna je i zbog velike ljubavi koju iskazuju svojim darivanjem, u materijalnom obliku ili poklanjajući svoje slobodno vrijeme uz usluge i vještine. Njihova je pomoć znak solidarnosti, potpore i prihvaćanja ljudi u potrebi, upravo znak vremena koji nam treba. Djeca su budućnost svakog naroda i upravo im je u ovoj najranijoj dobi najviše potrebna pomoć.

CZN - Koliko i zašto je važna pomoć volontera?...

KLETUŠ - Pomoć volontera jednako je bitna i za iste je svrhe kao i pomoć darovatelja, razlikuje se samo aspekt i način djelovanja. Volonteri donose svoje osobne afinitete i stručnost iz različitih područja pa tako pokrivaju širok spektar potreba naših korisnika i omogućuju unaprjeđenje kvalitete njihovih života i otvaraju im nove mogućnosti koje u njihovu dosadašnjem životu nisu postojale.

CZN - Koji su planovi, Vaši i Caritasa, za budućnost Kuće?...

KLETUŠ - Trenutni plan je dovršiti uređenje svih prostorija Kuće te nastaviti raditi na održavanju kvalitete svih aspekata života i rada u Kući. U planu nam je povećati opseg i doseg duhovne pomoći, jasno na način i u obliku koji korisnici trebaju i žele, dok u stručnom smislu treba osigurati logopedske i druge stručne tretmane u odnosu na korisničku skupinu. Također, znamo da je sa razine Uprave naglasak na kontinuiranom stručnom usavršavanju zaposlenika i razvoju njihovih kompetencija kao i organizacija supervizije koja je potrebna zbog vrste i izazova posla koji obavljaju.

CZN - Na što ste posebno ponosni što ste do sada ostvarili u Kući?...

KLETUŠ - Skrb za najmanje i skrb za trudnice i mame velika je odgovornost ali i privilegij. Čast mi je i zahvalna sam što mogu biti dio te skrbi. Naša se postignuća ne mogu mjeriti velikim brojevima ili velikim i vidljivim rezultatima, ali znati da si pomogao nekomu tko tek počinje život ili ga je život oborio, veliko je i značajno samo po sebi - ništa drugo nije potrebno.

CZN - Koje su stalne, a koje izvanredne potrebe Kuće?...

KLETUŠ - Kuća ljubavi kao i svaka druga kuća, kao i svaki drugi dom, kao i svaka druga obitelj ima svoje materijalne i duhovne potrebe. Treba nam pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, pelenama, sredstvima za pranje i čišćenje, posteljini, odjeći i različitim dječjim artiklima, ali i duhovna pomoć u pružanju potpore, darivanju svojega vremena i svojih talenata, u molitvi, brižnosti i ljubavi koje uvijek nađu način kako doprijeti do srca i kako osnažiti svoje bližnje, kako im zorno pokazati da nisu sami i da život i te kako ima smisla, da ima netko komu je stalo, da ljubav nije samo riječ. Izvanredne potrebe Kuće uglavnom se odnose na različite obrazovne, savjetodavne, terapijske i slične potrebe korisnika i mijenjaju se ovisno o tome tko je trenutno smješten u Kući. Naravno, na ovaj broj korisnika (malih i velikih) još jedno službeno vozilo bi nas učinilo pokretnijima u realizaciji zdravstvenih obveza, sudskih ročišta ali i za odlaske na kratke izlete.

izvor: www.czn.hr
 

 

 

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za rujan; Krunica - slavna otajstva
06:40 Glazba
06:45 Riječ o Riječi - duhovni poticaji za svaki dan

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Tko si, Gospodine? (Lk 9,7-9)

  Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici jer su neki govorili: »Ivan uskrsnu od mrtvih«; drugi: »Pojavio se Ilija«; treći opet:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.