Te Deum, svečana misa zahvalnica, na kraju 352. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu održana je u četvratak, 17. lipnja u Župi sv. Petra apostola u Vlaškoj. Misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Na početku liturgijskog slavlja biskup Šaško istaknuo je kako znamo da kršćanska zahvalna pjesma nije prestajala ni u najtežim neprilikama i kako je čovjekov poziv – biti hvala Bogu.

Nastavio je kako su studentice i studenti, u zajedništvu sa svojim rektorom, prorektorima, dekanima, profesorima, djelatnicima i suradnicima Sveučilišta u Zagrebu, došli i ove godine moliti i zahvaljivati.U homiliji biskup Šaško osvrnuo se na prvo čitanje i Pavlovu argumentaciju rekavši kako su protivnici postavili čudno, ljudsko mjerilo i preporučili sebe, hvalili sebe, a kako je Pavao prvi Korinćanima došao s Kristovim evanđeljem, bez ljudskih preporuka; svjestan da je njega preporučio Gospodin.„Budući da su se protivnici hvalili svojim jakostima, 'jakim stranama' i sposobnostima, Pavao će iznijeti 'Katalog svojih slabosti', osvrćući se na trn u tijelu, određenu bolest, nedostatak, zaključujući primljenom objavom od Gospodina: „'Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.' Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.“ (2 Kor 12, 9)“

Biskup Šaško naglasio je kako je u napadu na apostole glavno sredstvo zbunjivanje i izokretanje istine te kako „kao kršćani uvijek trebamo svijet promatrati i okolnostima pristupati 'evanđeoskim obratom'.“


Nastavio je osvrćući se na evanđeoski odlomak u kojem Isus govoreći o molitvi i poučavajući kako treba moliti poziva čovjeka na 'obraćenje' njegovog pristupa.

„Najvažnije nije ono što mi činimo za Boga, nego ono što je On učinio za nas i što čini u nama i po nama. Na tome tragu nam predaje Molitvu i način koji nas mijenja i to tako da nam na prvome mjestu nije Božje uslišanje naših molitava, nego naša poslušnost Bogu.“Na kraju homilije osvrnuo se na sveučilište kao mjesto na kojem se stječu znanja i sposobnosti, oblikuju i promiču određene vrijednosti koje utječu na život cijeloga društva. Također, istaknuo je kako je to mjesto otvaranja obzora, iskrenosti i zajedništva s drugima, također mjesto: taština, podmetanja, zbunjivanja, neiskrenosti, dodvoravanja…, čemu je potrebno trajno pročišćavanje.„Sveučilište je ozračje samozatajnosti, služenja, poniznosti, ali i raznih samodopadnosti, u kojima sadržaj lako bude prekriven lažnim dojmovima.  U konačnici je važno znanje, povezano s ljubavlju, a ne dojam.“Na samom kraju liturgijskog slavlja svima okupljenima obratio se i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović i zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju i zauzetom radu tijekom ove 352. akademske godine.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.