MG 9745

Župa Odra Sisačka svečano je u nedjelju 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Središnje svečano misno slavlje ispred u potresu srušene župne crkve predvodio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Milan Danijel Jurić.

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.

 MG 9723

U homiliji mons. Cvitkušić podsjetio je na kratak životni put ovog sveca s prijelaza 12. u 13. stoljeće. „Nakon što je postao redovnik augustinac i bio zaređen za svećenika, ušao je u franjevački red uzevši si ime ime Antun, želeći poput sv. Antuna pustinjaka provoditi pokornički život. Zbog silne želje da mučeništvom potvrdi svoju vjeru zaputio se s drugim franjevcima u Maroko, ali se ubrzo razbolio. Mjesecima je bio vezan uz krevet. Uvidio je da mu jedino preostaje vratiti se u rodni Portugal. Na putu u domovinu oluja je bacila brod kojim se vozio na sicilijansku obalu odakle je otputovao u Asiz, gdje se upravo održavala franjevačka skupština - generalni kapitul. Antun je zamolio provincijala pokrajine Emilije da ga uzme u svoju provinciju. Provincijal ga je poveo sa sobom i smjestio u jedan malen samostan blizu gradića Forlija gdje se sve više otkriva Antunovo teološko znanje i propovjednička sposobnost. Propovijeda u crkvama, na gradskim trgovima i morskoj obali. Ponekad ga odjednom sluša i nekoliko tisuća ljudi. Odlazi i u Francusku pa se opet vraća u Italiju i nastani se u Padovi. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Mnoge je poučio, utješio; odvratio od grješna života i krivovjerja te priveo Bogu. Svojim stavovima i dubokim kršćanskim življenjem vjere Antun je odlučno pokazivao lažni mir između tradicije, religije i materijalnog bogatstva svoga vremena“, istaknuo je mons. Cvitkušić.

 MG 9674

Propovjednik je rekao i kako je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. „Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedočiti njegovu ljubav“.

U nastavku, zapitao se kako mi živimo i svjedočimo svoju vjeru, ustvrdivši da su mnogi vjernici slabo poučeni o kršćanskim istinama te olako prelaze preko temeljnih kršćanskih moralnih načela. „Dosta je malo detaljnije zaviriti u glazbu mladih i filmske ponude, koliko je tu protukršćanskg ozračja prisutno, a da se nitko ne uznemiruje ili to zabranjuje. To se kod nas osobito očituje u masovnim medijima koji na razne načine nameću ateistički pogled na svijet kao znanstveni, a Crkvu prikazuju kao nazadnu, zaostalu i štetnu za društvo. Sveti Antun Padovanski od nas i naših suvremenika očekuje da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom“, zaključio je generalni vikar.

 MG 9699

Župljani su se za ovo slavlje pripremali trodnevnicom koju su voditi vlč. Josip Vragović, domaći župnik Saša Jozić i trajni đakon Milan Danijel Jurić. Večernju blagdansku misu predvodio je p. Zvonko Vlah.

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.