MG 9745

Župa Odra Sisačka svečano je u nedjelju 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Središnje svečano misno slavlje ispred u potresu srušene župne crkve predvodio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Milan Danijel Jurić.

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.

 MG 9723

U homiliji mons. Cvitkušić podsjetio je na kratak životni put ovog sveca s prijelaza 12. u 13. stoljeće. „Nakon što je postao redovnik augustinac i bio zaređen za svećenika, ušao je u franjevački red uzevši si ime ime Antun, želeći poput sv. Antuna pustinjaka provoditi pokornički život. Zbog silne želje da mučeništvom potvrdi svoju vjeru zaputio se s drugim franjevcima u Maroko, ali se ubrzo razbolio. Mjesecima je bio vezan uz krevet. Uvidio je da mu jedino preostaje vratiti se u rodni Portugal. Na putu u domovinu oluja je bacila brod kojim se vozio na sicilijansku obalu odakle je otputovao u Asiz, gdje se upravo održavala franjevačka skupština - generalni kapitul. Antun je zamolio provincijala pokrajine Emilije da ga uzme u svoju provinciju. Provincijal ga je poveo sa sobom i smjestio u jedan malen samostan blizu gradića Forlija gdje se sve više otkriva Antunovo teološko znanje i propovjednička sposobnost. Propovijeda u crkvama, na gradskim trgovima i morskoj obali. Ponekad ga odjednom sluša i nekoliko tisuća ljudi. Odlazi i u Francusku pa se opet vraća u Italiju i nastani se u Padovi. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Mnoge je poučio, utješio; odvratio od grješna života i krivovjerja te priveo Bogu. Svojim stavovima i dubokim kršćanskim življenjem vjere Antun je odlučno pokazivao lažni mir između tradicije, religije i materijalnog bogatstva svoga vremena“, istaknuo je mons. Cvitkušić.

 MG 9674

Propovjednik je rekao i kako je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. „Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedočiti njegovu ljubav“.

U nastavku, zapitao se kako mi živimo i svjedočimo svoju vjeru, ustvrdivši da su mnogi vjernici slabo poučeni o kršćanskim istinama te olako prelaze preko temeljnih kršćanskih moralnih načela. „Dosta je malo detaljnije zaviriti u glazbu mladih i filmske ponude, koliko je tu protukršćanskg ozračja prisutno, a da se nitko ne uznemiruje ili to zabranjuje. To se kod nas osobito očituje u masovnim medijima koji na razne načine nameću ateistički pogled na svijet kao znanstveni, a Crkvu prikazuju kao nazadnu, zaostalu i štetnu za društvo. Sveti Antun Padovanski od nas i naših suvremenika očekuje da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom“, zaključio je generalni vikar.

 MG 9699

Župljani su se za ovo slavlje pripremali trodnevnicom koju su voditi vlč. Josip Vragović, domaći župnik Saša Jozić i trajni đakon Milan Danijel Jurić. Večernju blagdansku misu predvodio je p. Zvonko Vlah.

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.