Ksaver crkva

 

Poslije Provincijskoga kapitula i prvog dijela Provincijske kongregacije franjevaca trećoredaca u travnju ove godine u Samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, sjedištu Provincije, održan je 7. i 8. lipnja i drugi, završni dio Provincijske kongregacije.

 

Provincijskom kongregacijom je predsjedao provincijal fra Ivo Martinović, delegat generalnog vikara i generalnog vizitatora fra Seana Sheridana, a sudjelovali su i svi ostali članovi nove Provincijske uprave: provincijski vikar fra Branko Lovrić te provincijski vijećnici fra Zvonimir Brusač, fra Matej Jovanovac, fra Branko Janjić i fra Ivan Paponja. Zadaća je Provincijske kongregacije rasporediti službe i dužnosti u Provinciji uvažavajući smjernice Provincijskoga kapitula.

Za odgojitelja postulanata i zavjetovanika-bogoslova imenovan je fra Matej Jovanovac, a za učitelja novaka fra Joso Živković. Zatim je Provincijska kongregacija, na temelju prijedlogâ predsjedatelja Provincijske kongregacije, provincijala fra Ive Martinovića i na temelju razmjene mišljenja, odredila službe i dužnosti braće u Provinciji te raspored braće po samostanima i kućama u sljedeće četiri godine. Određeni su gvardijani (samostanski poglavari), samostanski vikari, ekonomi i vijećnici te predložena braća za župnike i župne vikare u župama koje su povjerene Provinciji. Prijedlozi za imenovanje župnika i župnih vikara poslat će se nadležnim nadbiskupima i biskupima. Imenovani su i predstavnici Provincije u novome Upravnom vijeću Doma za starije i nemoćne osobe Kuća sv. Franje u Odri, u Zagrebu (u vlasništvu Provincije).

Na Provincijskoj kongregaciji je provincijski ekonom fra Branko Lovrić obavijestio o sljedećim koracima prema skorom početku radova na konstrukcijskoj sanaciji i obnovi crkve Sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu koja je oštećena u potresu u ožujku prošle godine te izvijestio o završetku radova na potpunoj obnovi Samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku. Najavljeno je da će Dan Provincije ove godine biti 17. rujna, prigodom 25. obljetnice smrti šibenskog biskupa fra Srećka Badurine.

Zaključeno je da će se na prvoj sjednici nove Provincijske uprave razmotriti prijedlozi provincijskih povjerenstava za ostvarivanje odlukâ i preporukâ Provincijskog kapitula 2021. g. tijekom sljedeće četiri godine.

Na prvom dijelu Provincijske kongregacije za provincijskog tajnika izabran je fra Zvonimir Brusač, a za provincijskog ekonoma fra Branko Lovrić.

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša ima trinaest samostana. U sedam samostana je i sjedište župe. Braća djeluju u još nekoliko župa koje nisu povezane sa samostanom te u dvije hrvatske katoličke misije u inozemstvu.

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.