Areopag muzej

Muzej Centra za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca „Hrvatski Areopag“ otvoren je na zagrebačkom Svetom Duhu u nedjelju 6. lipnja, na dan kada je blaženom proglašena Marija Laura Mainetti – zaštitnica Muzeja.

 

Centar Hrvatski Areopag osnovan je 2002. godine te ove godine obilježava 20 godina djelovanja. Tim povodom otvoren je novouređeni muzej u prostorijama zvonika župne crkve sv. Antuna Padovanskoga. Za otvorenje je izabran dan na koji je prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro u Chiavenni (biskupija Como, Italija) blaženom proglasio s. Mariju Lauru Mainetti (1939. – 2000.). Ta članica Družbe Kćeri Križa ubijena je kao mučenica iz mržnje prema vjeri. Nju su 6. lipnja 2000. u kasnim večernjim satima, ubodima nožem ubile tri djevojke tijekom sotonističkog obreda. Stoga je nova blaženica i zaštitnica Muzeja.

Na otvorenju je o njezinom životnom putu govorila mr. sc. Tanja Maleš. Naglasila je da se njezino življenje može sažeti u rečenicu: „Želim činiti nešto lijepo za druge.“ Ta joj je rečenica bila nadahnuće da se posveti mladima, osobito na rubu durštva. Davala se svim svojim bićem za mlade, da bi na kraju mučenički završila ovozemni život od ruku djevojaka kojima je nekada bila katehistica, rekla je Maleš.

Prisutni su imali prilike čuti niz podataka iz života nove blaženice. Mr. Maleš rekla je da za s. Mariju Lauru križ nije bio tek drvo – da bi ga se razumjelo potrebno ga je vidjeti u njegovoj stvarnoj slavi, u uskrsnuću. To je bila njezina prava snaga, dodala je Maleš. „Bila je svjesna prisutnosti uskrsloga Krista, Krista koji je prisutan u njezinoj svakodnevici, Krista koji voli i prašta.“

Naglasila je da je posebno dojmljivo kako je u trenucima mučeničke smrti molila Boga da oprosti djevojkama ubojicama, a i sama im je oprostila. Glas o njezinoj svetosti brzo se proširio, te je biskupija Como ubrzo pokrenula postupak za betifikaciju koji je zaključen prošle godine.

Mr. Maleš na kraju je istaknula, da se blaženici štovatelji posebno utječu svakoga šestog dana u mjesecu, te je izrazila nadu da će tako biti i na Svetom Duhu.

U osvrtu na dvadesetogodišnji rad Centra, njegov začetnik i ravnatelj fra Josip Blažević naglasio je da Centar njeguje dugu tradiciju duha Asiza započetu susretom sv. Franje s egipatskim sultanom Malikom al-Kamilom u Damieti 1219. godine. U Svetom samostanu u Asizu franjevci konventualci nastavili su njegovati tradiciju duha dijaloga, kojoj je posebno obilježje dao sv. Ivan Pavao II. pozivom predstavnicima svih religija na molitvu za mir u Asizu 1986. godine. Stoga, i Hrvatski Areopag svoje djelovanje temelji na tragu tradicije duha Asiza, te surađuje s Međunarodnim franjevačkim centrom za dijalog (Centro francescano Internazionale per il Dialogo – CEFID)

O. Blažević pojasnio je i sam naziv, koji je preuzet iz 17. poglavlja Djela apostolskih koje donosi glasovitu propovijed apostola Pavla Atenjanima na Areopagu (Aresov brežuljak). „Želja nam je da Hrvatski Areopag bude prenositelj poruke o Isusu Kristu, mnogima još i danas nepoznatome, pa i nama kršćanima. K tome, cilj je upoznavanje drugih i drugačijih vjerovanja, religija koje ovdje djeluju.“ Fra Josip progovorio je i o počecima svojih susretanja i upoznavanja raznih religija, te razlučivanja što je religija, a što magija, te kasnijoj specijalizaciji u Rimu.

Nadalje je spomenuo niz susreta koji su organizirani u okrilju Centra, kojima je cilj „da se pri susretu s nekim tko vjeruje drugačije, mi sami počinjemo propitkivati svoje vjerovanje, svoj identitet, da u njemu sazrijevamo, pa su takvi susreti posebno obogaćenje“. U tom vidu osvrnuo se na suradnju s Islamskom zajednicom, te obje židovske zajednice. Spomenuo je i suradnju s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom od 2009. u organizaciji znanstvenih simpozija. Od aktivnosti Centra, posebno je istaknuo obilježavanje 25 godina Duha Asiza.

O. Blažević upozorio je na pretpostavke kojima robujemo rekavši da postoje pretpostavke i predrasude, a ne postoji poznavanje. „Centar Hrvatski Areopag želi pridonijeti razbijanju predrasuda. Svaki čovjek je vrijedan poštovanja, da ga se upozna, posluša, a onda možemo stvoriti stav“, kazao je. Na kraju se osvrnuo i na sam Muzej, te je naglasio da je njegov karakter edukativan i međureligijski, te u sebi sadrži mnoštvo zanimljivih elemenata. „Susrećemo se s fenomenom kršćano-poganstva. Cilj je ljudima predstaviti i objasniti im zašto je to nespojivo s kršćanstvom.“

Glavni urednik Veritasa fra Vladimir Vidović istaknuo je da se obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i produbljivanje postojećih iščitava kao zadatak iz muzejskoga postava. K tomu, Muzej ima snažan evangelizacijski karakter. „Posjetitelji ne mogu ostati ravnodušni na određene eksponate, situacije, ali i živote koji stoje iza pojedinih priča i s pravom se posjetitelj pita: Što mi je činiti da i sam ne bi zabludio, skrenuo s pravoga puta ili se izgubio? Stoga, je ovo prilika upoznati kako se na životnom putovanju ne izgubiti, kako ne otići u krivome smjeru.“ Osim organiziranja simpozija, predavanja i putovanja, jedna od djelatnosti Centra je publiciranje različitih izdanja.

Hrvatski Areopag bio je nakladnik, sunakladnik ili nositelj autorskih prava za dvadeset različitih izdanja, pa u tom vidu edukativni karakter Centra dobiva sasvim drugačiju dimenziju, i ukazuje na ozbiljnost, rekao je o. Vidović. U nastavku je, ukratko predstavio pojedina izdanja razvrstana u kategorije: enciklopedije, knjige vezane uz istraživanja međureligijskog dijaloga i novih religioznih pokreta, zbornici i priručnici. Osim Veritasa izdavači su Verbum i Teovizija.

Fra Vladimir također je podsjetio, da osim spomenutih izdanja, Centar Hrvatski Areopag posjeduje jednu od ponajboljih knjižnica iz područja međureligijskoga dijaloga i novih religioznih pokreta, u kojoj svi koji žele istraživati ovo veliko područje mogu dobiti informacije iz prve ruke. „Ta knjižnica je zalog djelovanja i budućnost ovoga Centra, kao i usmjerenost na drugoga i otvorenost prema drugome preduvjet su dijaloga, suradnje i razumijevanja.“

Doc. dr. sc. Tanja Baran uvodeći u samo predstavljanje postava Muzeja, pročitala je jedan literarni tekst iz usmene književnosti (19. st.) koji govori o urocima. Na taj način slikovito je posvijestila koliko poganskoga tj. miješanja poganskoga i kršćanskoga ima u hrvatskom narodu.

Muzej je prilika kojom se kršćani na jednom mjestu mogu informirati o mnogobrojnim aspektima poganštine. Sadržaj je podijeljen u 28 područja: započinje pričom od pada u grijeh Adama i Eve, predstavlja galeriju izopačenih slika o Bogu koje se kroz povijest umnažaju, a završava porukom nade, da je naš život u Božjim rukama. Sva područja prati zvučni vodič koji je snimila mr. Tanja Maleš.

„Sve to što je sabrano u muzeju, snažno živi u hrvatskome biću. Ovim postavom smo dobili znanje, a znanje je moć. Kombinacija znanja i vjere je smisao života, a to je namjera ovoga muzeja, koje je kvadraturom mali, a sadržajem uistinu velik“, rekla je dr. Baran, te je pohvalila neumoran rad fra Blaževića.

U riječi zahvale o. Blažević još jednom je naglasio da služenje istini spada u glavne zadaće Crkve. Otvaranjem ovog Muzeja želimo pridonijeti upravo toj zadaći Crkve. „Istina će vas osloboditi“ (Iv 8,32).

Naposlijetku, fra Josip je blagoslovio prostor Muzeja. Program je vodio fra Ivan Marija Lotar, a glazbom ga je popratila Daniela Sisgoreo Morsan. Uz veliki broj posjetitelja, obilježavanju 20. godišnjice djelovanja Centra Hrvatski Areopag i otvorenju Muzeja nazočio je i zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije „Dr. Ahmeda Smajlović“ Mevludi ef. Arslani.

Posjet Muzeju moguć je uz prethodnu najavu (e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mob.: 092 50 37 440), a u skupini može biti najviše 15 osoba. Predviđeno trajanje obilaska je sat vremena. Više o Centru i Muzeju može se pronaći na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog Areopaga.

 

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.