Na kraju zajedničkog online seminara Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) održanom 1. i 2. lipnja na temu „Solidarnost u promicanju ljudskog dostojanstva u svjetlu enciklike Fratelli tutti“, dvadeset predstavnika kontinentalnih biskupskih konferencija Afrike i Europe odobrilo je završnu Poruku upućenu „svoj našoj braći biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i vjernicima laicima Crkve Božje diljem Afrike i Europe“.

„Kao biskupi i pastiri – pišu predstavnici biskupskih konferencija europskog i afričkog kontinenta – potvrđujemo svoje zajedništvo i kolegijalitet i obvezujemo se raditi na promicanju ljudskog dostojanstva, bratstva i solidarnosti, koji su u središtu ljudskog života i mirnog suživota. Kao djeca istoga Oca, moramo biti otvoreni jedni prema drugima i naporno raditi na stvaranju istinskog bratstva ne samo među našim lokalnim zajednicama, već i s ljudima različitog kulturnog porijekla, rasnog i etničkog identiteta, vjerskog i političkog položaja, socijalnog i ekonomskog statusa“.

„U svijetu punom mržnje, neprijateljstva, ekstremizma, nasilja i krvoprolića (usp. FT, 285)“, sudionici pozivaju sve da prihvate usrdni apel Svetog Oca na međureligijski dijalog kao put za jačanje prijateljstva, mira i sklada i jamčenja vjerske slobode, koja je temeljno ljudsko pravo za sve vjernike. „U promicanju kulturnog, međureligijskog i ekumenskog dijaloga i svjesni da je Crkva majka, molimo da svaka mjesna crkva bude ‘kuća otvorenih vrata’, da podupire nadu, gradi mostove, ruši zidove i sije sjeme pomirenja“, navodi se u završnoj Poruci koju je 2. lipnja objavio Ured za medije CCEE-a.

Kao pastiri, ponovno se obvezujemo na širenje inkluzivne kulture i vizije svijeta, koji je za nas kršćane vizija Isusa Krista, gdje se svi članovi smatraju „jednim“ i jednih kod drugih se osjećaju kao kod vlastite kuće kao Božja obitelj, jer kultura spasenja koja dolazi od Boga „nadilazi sve kulturne tradicije, jer sve kulture u njoj nalaze svoju puninu značenja“ (Dokument iz Kampale, 141).

U Poruci se apelira na „političke vođe, civilne vlasti i tijela kao što su Afrička unija, Europska unija i Ujedinjeni narodi“ da preuzmu na sebe obvezu da „osiguraju praktičnu provedbu zakona i protokola koji jačaju solidarnost i promiču ljudsko dostojanstvo i da se, na poseban način, promiče obrana života, obitelji, obrazovne i vjerske slobode, kao i prihvaćanje i integraciju migranata te univerzalni pristup cjepivima protiv covida-19“.

Na kraju svog CCEE-SECAM webinara predstavnici biskupskih konferencija Europe i Afrike upućuju zahvalu Svetom Ocu na enciklici Fratelli tutti, izražavajući nadu „da će naša dva kontinentalna biskupska tijela i dalje proučavati i dijeliti iskustva za dobro naših narodâ i neumorno raditi na tome da se posvuda stane na kraj predrasudama, netrpeljivosti, neprijateljstvu i nasilju“. Na kraju pozivaju na mir, posebno u svim zemljama, u Africi, Europi, na Bliskom istoku i čitavome svijetu, koje su trenutno poprištem sukoba.

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.