JRS s natpisom

 

Ususret Svjetskom danu izbjeglica, koji se obilježava 20. listopada, Isusovačka službe za izbjeglice podsjeća kako smo svi zajedno pozvani graditi svijet u kojem izbjeglice i druge prisilno raseljene osobe mogu ostvariti zaštitu, dobiti priliku te aktivno i ravnopravno sudjelovati u životu zajednice.

 

Ususret Svjetskom danu izbjeglica, koji se obilježava 20. listopada, Isusovačka službe za izbjeglice podsjeća kako smo svi zajedno pozvani graditi svijet u kojem izbjeglice i druge prisilno raseljene osobe mogu ostvariti zaštitu, dobiti priliku te aktivno i ravnopravno sudjelovati u životu zajednice.

JRS vjeruje da je bratsko su-putovanje s izbjeglicama najvažniji način na koji možemo izraziti svoju solidarnost s njima i brigu za njihovu dobrobit. Ovo su-putovanje može značiti konkretan doprinos u smislu stručne i direktne podrške, što je zadatak djelatnika i volontera JRS-a, dok svi zajedno možemo doprinijeti tako da njegujemo međusobne odnose u duhu gostoprimstva, razumijevanja i otvorenosti za one kojima je pomoć najpotrebnija. U svijetu u kojemu izbjeglice više no ikad trebaju dobrodošlicu, zaštitu i pravdu, dok opet iznova doživljavaju odbijanje, odbacivanje, poruge, te im se uskraćuju njihova temeljna ljudska prava, JRS nudi pratnju izbjeglicama kao znak nade i put ka ozdravljenju. I u situacijama u kojima se čini kako nema nade – JRS ostaje s izbjeglicama, kako bi povratili nadu i poručili im da ih svijet nije zaboravio i da nisu sami.

Vrijednosti na kojima JRS gradi svoju misiju jesu dostojanstvo, solidarnost, participacija, suosjećanje, gostoljubivost, nada i pravda. JRS vjeruje u neosporivo dostojanstvo svake osobe i surađuje s izbjeglicama i ostalim prognanicima bez obzira na rasu, spol, vjeru ili političko uvjerenje, provodeći misiju vjere i pravde kroz uvažavajuću službu solidarnosti spram izbjeglica iz različitih kultura, nacionalnosti i religija. JRS podupire načelo supsidijarnosti nastojeći biti otvoreno odgovoran za svoj rad i transparentan u donošenju odluka. Kroz suradnju s drugim vjerskim zajednicama, humanitarnim organizacijama i sa samim izbjeglicama, nastoji poticati suodgovornost, razlučivanje i participativno donošenje odluka.

Uza sve, JRS nastoji biti primjer konkretne i aktivne gostoljubivosti. Hodati zajedno, pratiti i pružati gostoprimstvo najugroženijima, onima „na granicama čovječanstva“, dajući prednost situacijama i mjestima najvećih potreba, gdje se može postići univerzalnije dobro, posebice tamo gdje ne postoji prisutnost i djelovanje drugih. Sve to kako bi držali živom nadu i kako nikoga ne bi ostavili po stani.

JRS se zalaže za pravdu koja omogućuje izbjeglicama da postanu "osobe sa svojim vlastitih glasom", radeći zajedno s njima na unaprijeđenju sustava koji onemogućuju pristup pravima i uslugama. To znači da su zagovarački napori usmjereni prema ostvarivanju pravičnog i humanog postupanja spram izbjeglica, što uključuje podršku izbjeglicama u njihovim naporima da zatraže i ostvare svoja prava, kao i zastupanje kod vlada i institucija želju za boljim i pravednijim odgovorima na potrebe i patnju izbjeglica i svih prisilno raseljenih. Zagovaranje JRS-a je također usmjereno na jačanje pozitivne percepcije izbjeglica u javnosti, suzbijanje ksenofobije i ravnodušnosti, te promicanje integracije i socijalne kohezije.

Pozivajući nas da otvorimo svoja srca i vrata izbjeglicama, papa Franjo se poziva na solidarnost i konkretnu humanost, podsjećajući nas kako su u ovim teškim vremenima upravo izbjeglice kao siromasi „povlašteni učitelji spoznaje Boga, jer razotkrivaju naše sebičnosti, naše lažne sigurnosti, našu samodostatnost, te nas vode do iskustva Božje blizine i nježnosti“. Potreba za mirnim suživotom u različitosti budućnost je koja se već ostvaruje. Izazov kulturnog pluralizma, međureligijskog i ljudskog dijaloga, solidarnosti i uvažavanje različitosti zahtijevaju od nas hrabro i dubinsko suočavanje sa situacijama koje moraju otvarati proces prihvaćanja u kojemu susret pobjeđuje strah i obogaćuje nas kao ljude i kao kršćane. Dok zagovaramo pravedniji i humaniji pristup politika spram izbjeglica na nacionalnoj i međunarodnoj razini, slijedeći primjer pape Franje, razmišljajmo kako se to može dogoditi i nama, kako se nekima od nas slično, ne tako davno, i dogodilo – poručili su iz hrvatskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice. Kao i svake godine, JRS će Svjetski dan izbjeglica obilježiti brojnim prigodnim aktivnostima, imajući u fokusu upravo osnaživanje i informiranje manjih lokalnih zajednica, otkrivajući im njihove vlastite potencijale i potičući ih da se angažiraju u procesu integracije svojih novih sugrađana. Jer kako iz JRS-a poručuju već godinama: Jučer stranci, danas smo susjedi!

Martina Prokl Predragović (JRS) - Zagreb

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.