JRS s natpisom

 

Ususret Svjetskom danu izbjeglica, koji se obilježava 20. listopada, Isusovačka službe za izbjeglice podsjeća kako smo svi zajedno pozvani graditi svijet u kojem izbjeglice i druge prisilno raseljene osobe mogu ostvariti zaštitu, dobiti priliku te aktivno i ravnopravno sudjelovati u životu zajednice.

 

Ususret Svjetskom danu izbjeglica, koji se obilježava 20. listopada, Isusovačka službe za izbjeglice podsjeća kako smo svi zajedno pozvani graditi svijet u kojem izbjeglice i druge prisilno raseljene osobe mogu ostvariti zaštitu, dobiti priliku te aktivno i ravnopravno sudjelovati u životu zajednice.

JRS vjeruje da je bratsko su-putovanje s izbjeglicama najvažniji način na koji možemo izraziti svoju solidarnost s njima i brigu za njihovu dobrobit. Ovo su-putovanje može značiti konkretan doprinos u smislu stručne i direktne podrške, što je zadatak djelatnika i volontera JRS-a, dok svi zajedno možemo doprinijeti tako da njegujemo međusobne odnose u duhu gostoprimstva, razumijevanja i otvorenosti za one kojima je pomoć najpotrebnija. U svijetu u kojemu izbjeglice više no ikad trebaju dobrodošlicu, zaštitu i pravdu, dok opet iznova doživljavaju odbijanje, odbacivanje, poruge, te im se uskraćuju njihova temeljna ljudska prava, JRS nudi pratnju izbjeglicama kao znak nade i put ka ozdravljenju. I u situacijama u kojima se čini kako nema nade – JRS ostaje s izbjeglicama, kako bi povratili nadu i poručili im da ih svijet nije zaboravio i da nisu sami.

Vrijednosti na kojima JRS gradi svoju misiju jesu dostojanstvo, solidarnost, participacija, suosjećanje, gostoljubivost, nada i pravda. JRS vjeruje u neosporivo dostojanstvo svake osobe i surađuje s izbjeglicama i ostalim prognanicima bez obzira na rasu, spol, vjeru ili političko uvjerenje, provodeći misiju vjere i pravde kroz uvažavajuću službu solidarnosti spram izbjeglica iz različitih kultura, nacionalnosti i religija. JRS podupire načelo supsidijarnosti nastojeći biti otvoreno odgovoran za svoj rad i transparentan u donošenju odluka. Kroz suradnju s drugim vjerskim zajednicama, humanitarnim organizacijama i sa samim izbjeglicama, nastoji poticati suodgovornost, razlučivanje i participativno donošenje odluka.

Uza sve, JRS nastoji biti primjer konkretne i aktivne gostoljubivosti. Hodati zajedno, pratiti i pružati gostoprimstvo najugroženijima, onima „na granicama čovječanstva“, dajući prednost situacijama i mjestima najvećih potreba, gdje se može postići univerzalnije dobro, posebice tamo gdje ne postoji prisutnost i djelovanje drugih. Sve to kako bi držali živom nadu i kako nikoga ne bi ostavili po stani.

JRS se zalaže za pravdu koja omogućuje izbjeglicama da postanu "osobe sa svojim vlastitih glasom", radeći zajedno s njima na unaprijeđenju sustava koji onemogućuju pristup pravima i uslugama. To znači da su zagovarački napori usmjereni prema ostvarivanju pravičnog i humanog postupanja spram izbjeglica, što uključuje podršku izbjeglicama u njihovim naporima da zatraže i ostvare svoja prava, kao i zastupanje kod vlada i institucija želju za boljim i pravednijim odgovorima na potrebe i patnju izbjeglica i svih prisilno raseljenih. Zagovaranje JRS-a je također usmjereno na jačanje pozitivne percepcije izbjeglica u javnosti, suzbijanje ksenofobije i ravnodušnosti, te promicanje integracije i socijalne kohezije.

Pozivajući nas da otvorimo svoja srca i vrata izbjeglicama, papa Franjo se poziva na solidarnost i konkretnu humanost, podsjećajući nas kako su u ovim teškim vremenima upravo izbjeglice kao siromasi „povlašteni učitelji spoznaje Boga, jer razotkrivaju naše sebičnosti, naše lažne sigurnosti, našu samodostatnost, te nas vode do iskustva Božje blizine i nježnosti“. Potreba za mirnim suživotom u različitosti budućnost je koja se već ostvaruje. Izazov kulturnog pluralizma, međureligijskog i ljudskog dijaloga, solidarnosti i uvažavanje različitosti zahtijevaju od nas hrabro i dubinsko suočavanje sa situacijama koje moraju otvarati proces prihvaćanja u kojemu susret pobjeđuje strah i obogaćuje nas kao ljude i kao kršćane. Dok zagovaramo pravedniji i humaniji pristup politika spram izbjeglica na nacionalnoj i međunarodnoj razini, slijedeći primjer pape Franje, razmišljajmo kako se to može dogoditi i nama, kako se nekima od nas slično, ne tako davno, i dogodilo – poručili su iz hrvatskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice. Kao i svake godine, JRS će Svjetski dan izbjeglica obilježiti brojnim prigodnim aktivnostima, imajući u fokusu upravo osnaživanje i informiranje manjih lokalnih zajednica, otkrivajući im njihove vlastite potencijale i potičući ih da se angažiraju u procesu integracije svojih novih sugrađana. Jer kako iz JRS-a poručuju već godinama: Jučer stranci, danas smo susjedi!

Martina Prokl Predragović (JRS) - Zagreb

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.