HOD 21

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!“ po prvi je put u Slavonskom Brodu u subotu, 22. svibnja održan „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“. Sukladno epidemiološkim mjerama, više od pet stotina sudionika ove miroljubive inicijative s transparentima i pjesmama koje slave život i Boga, iskazuju ljubav prema domovini, veselim srcem hodalo je od sportske dvorane Vijuš kroz nekoliko ulica grada tražeći zakonsku i svaku drugu zaštitu života od začeća do prirodne smrti, bez diskriminacije; njegovo temeljno pravo – pravo na život i nerođenom, i rođenom, mladom, starom, bolesnom, zdravom…

HOD 07

Među njima bile su brojne obitelji s djecom, mladi, odrasli, stariji, medicinski i prosvjetni djelatnici, svećenici, redovnici i redovnice, a u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Stjepan Radić, profesor na đakovačkom KBF-u.

Po dolasku na Trg Ivane Brlić-Mažuranić u centru grada sudionicima su se obratili koordinatori i volonteri-članovi organizacijskog odbora. „Najljepše i najvrjednije što Slavonija ima su ljudi: nerođeni, rođeni, majke, očevi, djedovi i bake. To je ono za što smo mi danas hodali, za našu Hrvatsku. Zar nije divno slaviti život, pjevati za život? Vi ste danas pokazali kako se slavi život u Slavonskom Brodu…“, pozdravne su riječi koordinatorice inicijative Zrinke Fabijanović.

HOD 04

Član organizacijskog odbora dr. Martin Martinović, otac troje maloljetne djece, pojasnio je da znanost jasno govori da ljudski život počinje začećem. Podsjetio je na ne tako davni Domovinski rat u kojem je u Slavonskom Brodu stradalo najviše djece u Hrvatskoj – njih 27 poginulo je na pragu svoga doma, a 65-ero je ranjeno. „Danas sam hodao za nerođeni djecu i njihove majke, za tolike žene u Hrvatskoj koje u trenucima najveće životne krize nemaju potporu ni obitelji ni društva. Podsjećam zato muškarce na važnost podrške nas očeva majkama naše djece od samoga začeća. Pozvani smo zalagati se u društvu za zaštitu života. Trudnice i majke danas su najdiskriminiranije osobe na tržištu rada. Danas smo hodali za preobrazbu cijelog našeg društva. Ovim hodom svjedočili smo da želimo promjene“, rekao je uz ostalo dr. Martinović.

Snažnim i dirljivim riječima obratila se i članica organizacijskog odbora vjeroučiteljica Mihaela Maričević, majka četvero djece. Ona je upozorila na neke osnovne činjenice o razvoju djeteta. „Nikad, baš nikad ne pomažemo ženi tako da joj ‘pomognemo’ da prekine život svoga djeteta. Uvijek, baš uvijek pomažemo joj ohrabrujući je, motivirajući je da prihvati i zaštiti život svoga djeteta. Žena je gospodarica svog tijela. Ali onoga trenutka kada ostane trudna – ona u svome tijelu nosi drugo tijelo – tijelo svoga sina ili kćeri. Trudnica je već tada majka. Jedino je pitanje hoće li upoznati svoje dijete, ili će prekinuti njegov život“, upozorila je Mihaela.

HOD 15

Koordinatorica brodske inicijative Maja Fabris, koja je prije osam godina doselila iz Zagreba i sada s obitelji živi u Slavonskog Brodu, ustvrdila je kako za sve probleme s kojima se suočavamo tijekom našeg ljudskog hoda kroz život uvijek postoji rješenje, te posvjedočila kako su brojni volonteri Hoda za život, obitelji i Hrvatsku aktivni i angažirani pomoći majkama, obiteljima, radnicima, skrbi o starijima.

Posvjedočila je kako je to posebno došlo do izražaja u ovo vrijeme pandemije kada su s posebnom brigom i ljubavlju skrbili za starije djedove i bake. „Što će nam sva prava ako nije omogućeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život, kako nerođenog djeteta, rođenog, pa sve do naših djedova i baka. Istovremeno, činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši politički predstavnici. Svatko od nas ima društvenu odgovornost reći da se protivi prekidu života nerođene djece ili ideji da bi se stare ljude ubijalo kroz eutanaziju. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život“, rekla je uz ostalo Fabris. Dodala je kako su toga dana hodali i za sve liječnike, babice, medicinske sestre koji poštuju život i koji prizivom na soju savjest štite život majke i djeteta, hodali za naše mlade obitelji da ne odlaze iz Hrvatske. Zahvalila je svim volonterima, kojih je bilo pedesetak, a koji su, kako u pripremama tako i toga dana, pomogli da je ovaj doista veličanstveni miroljubivi hod prošao mirno i dostojanstveno.

HOD 22

 

Policija je cijelim putem regulirala promet.


Svjedočenja sudionika

Dr. Stjepan Radić naglasio je kako i nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurič podržavaju ovaj miroljubivi hod za život, obitelj i Hrvatsku, jer i sama Crkva zagovara život od njegova začeća do prirodne smrti. „Ovo je prekrasna inicijativa u kojoj idemo s molitvenim ozračjem i zajedništvom u nacionalnom, a posebno u crkvenom i vjerničkom smislu“, rekao je dr. Radić.

Fra Siniša Pucić na hod je došao sa tri franjevačka sjemeništarca, kojima je odgojitelj. Naglasio je da smo kao vjernici i Hrvati, kao ljudi koji ljube i Boga i Domovinu pozvani živjeti prave vrijednosti, živjeti i svjedočiti svoju vjeru, ne samo deklarativno, nego i pred očima cijele javnosti. Dodao je kako je taj hod i radi našega ohrabrenja i zajedništva.

Vera Markotić iz Gundinaca došla je sa suprugom i njihovih šestero djece. Posvjedočila je kako je život vrijedan i dragocjen, kako je svako dijete veliki Boži dar i donosi ogromnu radost u obitelji te ako ga nema njegovo mjesto ništa ne može nadoknaditi.

Iako nema svoje djece jer je neudana, sudionica hoda Rozalija Bilić duhovna je majka svojih devetero nećaka i troje pranećaka te svjedoči kako nikad dovoljno molitve i žrtve za život. Svjedoči kako je tim hodom željela svjedoči da podržava život napose život nerođenih.

Zdenka Čuturić, 75-godišnja majka i baka također je sudjelovala u ovom hodu. Posvjedočila je kako se raduje svakom danu svoga života bez obzira kako on bio. Odrastala je uz još sedmero braće i sestara, a od njezinih roditelja sada ima stotinu potomaka. Naglasila je kako je uvijek za život.

Ozana Duspara majka je četiri sina i jedne kćeri. Svojim hodom i ona je javno posvjedočila vrijednost života, naglasivši kako joj vjera u životu pomaže u svim životnim i poteškoćama i radostima, jer vjeruje da Gospodin, koji nas je stvorio, dobro zna što je najbolje za čovjeka, za obitelj.

 

Pripremila: Brankica Lukačević;  preuzeto sa: Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.