20210522 BISKUPSKO REDENJE RANKA VIDOVICA puljic 2 

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pozdravnu čestitku na misi biskupskog ređenja novoga hvarskog biskupa Ranka Vidovića u subotu 22. svibnja 2021. u hvarskoj katedrali.


Preuzvišeni gospodine mons. Ranko Vidoviću!

Kad Vas je Papa Franjo imenovao hvarskim biskupom, nakon što je mons. Petar Palić pošao preuzeti novu dužnost u Mostaru, ugodno je bilo „u živo“ slušati Vaše obraćanje nazočnima u Nadbiskupskoj palači u Splitu. Tada ste iskreno i ponizno rekli kako „nije lako mijenjati sobu, župu i biskupiju“, pa da u tom smislu „činite korake u nepoznato“. Ali, sa „sigurnošću da će Vas na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije“. S pravom je Vaš nadbiskup i zareditelj Marin tada kazao da je „Božja Providnost iz Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu izabrala Pastira za biskupiju na otocima Hvaru, Braču i Visu“. Od Gospe od Otoka, dakle, na sunčane otoke Hvarske biskupije.

Vi ste se rodili u Marijinom mjesecu svibnju (1961.) u Vidonjama u obitelji pokojnog Gabrijela i pokojne Anđe r. Ćerlek, kao treće od jedanaestero djece (osam braće i tri sestre). Odrasli ste u brojnoj obitelji, te od malih nogu mogli doživjeti radosti, tjeskobe i nade obiteljskog zajedništva. Nedavno je Vaša sestra Neda izjavila da ste od malena, kao uostalom i sva djeca, voljeli plivati, pa „s četiri godine umalo se niste utopili u rijeci“. Nakon Neretve, koja je svojim šumom pratila Vaše mladenačke godine, i rijeke Jadra, koja stoljećima svojom bistrinom umiva obale Gospinog Otoka u Solinu, gdje ste proboravili zadnjih sedam godina, Providnost Vam je odredila biti „kapetanom ove trootočke biskupije“, koju uz miris vrijeska i levande resi kamen i zelenilo, sinje more i sunčano plavetnilo.

U rujnu prošle godine svećenici i biskupi imali su prigodu osjetiti Vašu gostoljubivost i domaćinsku raspoloživost u prigodi posvete nove Gospine bazilike u Solinu, te proslave velikog jubileja svetog Jeronima povodom 1600. obljetnice njegove smrti. U prigodi Vašeg biskupskog ređenja htio bih u ime u svoje, kao i u ime hrvatskih biskupa, aktivnih i onih u miru, izreći iskrene čestitke na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo. Prirodno je da očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se, dragi biskupe Ranko. Ima netko tko sve vodi i upravlja. Sami ste u prigodi objave vijesti o Vašem biskupskom imenovanju izjavili da „uz korake u nepoznato“ imate povjerenja u „sigurnu Božju ruku i zagovor Majke Marije“. Uostalom, Crkva koja Vas je izmolila i novi zadatak povjerila pripada Kristu, pa svu svoju brigu povjerite Njemu.

Vaše buduće služenje prvenstveno je usmjereno prema vjernicima časne hvarske biskupije u koju sam godinama kao dubrovački biskup rado navraćao i sudjelovao u liturgijskim slavljima. Prije desetak dana predvodio sam svečanost 350. obljetnice dolaska moćiju sv. Prošpera, suzaštitnika Grada Hvar i hvarske biskupije. Premda ste imenovani hvarskim biskupom, teologija biskupske službe veli da je „biskupsko služenje na otajstven način umreženo u zajedništvo i s drugim biskupima“ našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično, nego sakramentalno. Neka Vam svijest o takvom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Niste sami. A uz to puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika.

Preporučujemo Vaš budući rad zagovoru Blažene Djevice Marije, „Gospe od Otoka“ kojoj ste služili zadnjih sedam godina, kao i zagovoru nebeskih zaštitnika hvarske biskupije, mučenika sv. Stjepana pape i svetoga Prošpera, kao i drugih svetaca koji se štuju diljem ove časne biskupije, te svih naših hrvatskih svetaca i blaženika. Izričem Vam, dragi biskupe Ranko, srdačnu dobrodošlicu u časni zbor hrvatskih biskupa. Želimo Vam „mirno more“, hvarski kapetane, s iskrenim čestitkama i dobrim željama koje neka prati žarka molitva da Vas Gospodin blagoslovi i čuva.

U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

 

 

Izvor: Hrvatska biskupska konferencija

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.