Slika 2 Large

Na hodočasničkom putu prva duhovna oaza bila je posjet rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca pod čijim imenom trinaest godina ta civilna građanska udruga djeluje koja promiče kršćanske vrednote ljubav i mir prema čovjeku. Duhovni program započeo je molitvom križnog puta na otvorenom, a euharistiju je predslavio vlč. Ivan Bingula. U uvodnim riječima vlč. Bingula je svim članovima Stepinčeve oaze mira čestitao dan Udruge, kao i dvadeset godina Molitvene zajednice bl. Alojzija iz koje je rođena Udruga koja je široj javnosti poznata po scenskim uprizorenjima Živih jaslica i Muke Kristove.


Propovijed je izrekao đakon Nikolić koji je o govorio svetosti bl. Alojzija koja se osjeća u svakom kutku naše lijepe Domovine te se očituje kod tolikih štovatelja u ljubavi, zahvalnosti i poštovanju prema Blaženiku.


Vlč. Ilija rekao je da kao članovi Župe sv. Petra apostola u Zaprešiću na čijem teritoriju udruga djeluje svetost bl. Alojzija Stepinca osjećaju na poseban način na tri mjesta: u zagrebačkoj katedrali, rodnom Krašiću i u Zaprešiću.


„Zato smo i mi na dan naše Udruge koja nosi ime našeg Blaženika, Stepinčeva oaza mira, došli ovdje učiti, ali i zahvaliti što smo u ovih trinaest godina postojanja i djelovanja ne samo u Zaprešiću nego i šire primili tolike milosti po Blaženikovom zagovoru. Došli smo zahvaliti za Molitvenu zajednicu bl. Alojzija Stepinca iz koje je niknula i naša udruga, u kojoj članovi molitvene zajednice više od dvadeset godina mole po uzoru na našega Blaženika za sveopću Crkvu, našu Zagrebačku nadbiskupiju, našu župu, a plodovi po zagovoru bl. Alojzija trajno su zapisani u knjizi Kardinale, hvala“, rekao je đakon Ilija.


U nastavku je naglasio da su kao članovi velike Stepinčeve obitelji u Krašić došli učiti one kršćanske vrjednote koje je bl. Alojzije toliko puta u životu posvjedočio. Završnim riječima đakon Nikolić pozvao je sve članove da ostanu vjerni i stameni u vjeri, nadi i ljubavi, što pokazuje znak udruge na majicama iz kojega na simboličan način progovara: kardinalska kapica, ispružena ruka, križ, krunica i Presveta Euharistija.
Nakon euharistijskog slavlja baka Jadranka Šandar s unucima blizancima Janom i Matejom zapalili su i ostavili na oltar bl. Alojzija zavjetnu svijeću uz prigodnu meditaciju koju je pročitala Ljerka Penavić.


Prije završnog blagoslova župnik Ivan Vučak i predsjedatelj slavlja Ivan Bingula još jednom su čestitali članovima dan udruge s kojima su zajedno otpjevali Blaženi naš kardinale.
Uz okrjepu popodnevnog ručka, župnik Ivan je govoreći o križu koji se nalazi na objavljenoj publikaciji „Kap dobrote“ Stepinčeve oaze mira, ispričao povijest čudesnog križa koji je stajao na oltaru na kojem je bl. Alojzije Stepinac slavio mise u zatvoru u Lepoglavi, a sada se čuva na oltaru bl. Alojzija Stepinca u župnoj crkvi u Krašiću.
Druga oaza mira za šezdesetak hodočasnika bilo je Hrvatsko nacionalno svetište svetog Josipa, zaštitnika i čuvara Domovine, u Karlovcu.
Nakon krunice Božjeg milosrđa u 15 sati, rektor Svetišta mons. Antun Sente ml. održao je prigodnu katehezu o sv. Josipu. Povezujući bl. Alojzija Stepinca i sv. Josipa istaknuo je da je bl. Alojzije bio veliki štovatelj sv. Josipa te je prvotno namjeravao nacionalno svetište graditi na zagrebačkoj Trešnjevki. Mons. Sente objasnio je kako je zbog teških godina i komunističke vladavine Providnost odlučila da svetište ipak bude u Karlovcu.


Govoreći o trenutnoj situaciji koja je privremeno zaustavila mnoge hodočasnike upoznao je članove Udruge kako svaki tjedan u manjim grupama dolaze novi hodočasnici. Kao svećenik svakoga tjedna sluša na desetke svjedočanstava o uslišanim molitvama po zagovoru sv. Josipa. To samo govori koliko je Isusov zemaljski otac velik zagovornik u našem hrvatskom narodu, a trebamo ga sve više upoznavati i štovati, naglasio je.
Na kraju pobožnosti sv. Josipu, ophodom oko oltara, članovi Udruge među kojima je bilo nekoliko brojnih obitelji s djecom te mladi, potvrdili su svoju privrženost zaštitniku Domovine u njegovoj Godini.

Tekst i foto: Stepinčeva oaza mira

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.