MEDICINA 980X300 

Hrvatsko katoličko sveučilište u akademskoj godini 2021./2022. započet će s izvođenjem Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina.

Studij medicine na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta izvodi se sukladno Dopusnici Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske za izvođenje studijskog programa Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina izdanoj 12. lipnja 2020. godine.

Katolička sveučilišta diljem svijeta poznata su i po svojim studijima medicine. Po uzoru na najsuvremenije koncepcije sličnih studija u Europi i svijetu nastao je i studij Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ovaj studij nastoji u Hrvatsku uvesti inovativan sustav suvremene medicinske izobrazbe koja ustraje na razvijanju humanističkih aspekata medicine, skrbi usredotočenoj na bolesnike te društvenoj odgovornosti i ranom uvođenju studenata u kliničku nastavu.

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Medicina traje šest godina. Studenti tijekom studija ostvaruju ukupno 360 ECTS bodova, a nakon završetka studija stječu akademski naziv doktor odnosno doktorica medicine.

U prvu godinu planira se upisati do 43 studenta, od čega je upisna kvota za državljane Europske unije 40 studenata. Jedno je upisno mjesto predviđeno za strane državljane, potom za pristupnike s pravom prednosti te za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Administrativni trošak prijave upisa za Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Medicina iznosi 250 kuna. Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa od 1. do 40. upisnog mjesta obavezno podmiruju troškove upisa od 300 kuna po godini studija te troškove djelomične participacije u troškovima studiranja od 38.000 kn po godini studija.

Za upis na studij medicine razrađeni su opći i dodatni uvjeti upisa, detaljno opisani na mrežnim stranicama Sveučilišta. Pristupnici će na državnoj maturi trebati položiti u obveznom dijelu predmete Hrvatski jezik, Matematiku i strani jezik na A razini, te u izbornome dijelu predmete Kemija, Fizika i Biologija. Za uspješan upis potrebno je proći i pristupni intervju na kojem će se vrednovati motiviranost za studij i dodatna postignuća. Sve informacije o upisu na studij medicine dostupne su na mrežnim stranicama Sveučilišta kao i na platformi Postani student.

Osim na Kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta velik dio nastave studija medicine izvodit će se u zdravstvenim ustanovama. Za potrebe izvođenja nastave Hrvatsko katoličko sveučilište potpisalo je niz sporazuma ili ugovora o suradnji s kliničkim ustanovama u Zagrebu, općim bolnicama u Karlovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Varaždinu, Sisku, Šibeniku, Čakovcu i Požegi, sa specijalnim bolnicama u Zagrebu i Strmcu, kao i s drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim znanstvenim institucijama. Detaljan popis objavljen je na mrežnim stranicama Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Dalibor Karlovic Dekan scaled e1620140532990 200x240Na prvoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta održanoj u srijedu 20. travnja 2021. za dekana je izabran prof. dr. sc. Dalibor Karlović, redoviti profesor Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

„Iako će ova godina biti prva godina izvođenja Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, samo je Sveučilište od svog osnivanja 2006. znatno naraslo, u svim se aspektima razvilo te danas okuplja niz sastavnica koje oslikavaju ideju koja stoji iza samog Sveučilišta. Na tim temeljima i iskustvu i jest razvijen studij medicine, što uz inovativnost jamči i uspješnost. Hrvatsko katoličko sveučilište i studij medicine mjesto je na kojem ćete osim akademskog puta stjecanja stručnih kompetencija dobiti zajednicu na koju se uvijek možete osloniti, a koja njeguje pozitivno ozračje za napredovanje ne samo kao studenta već kao cjelovite osobe. Na HKS-u nikad nećete biti samo broj, već jedinstveni i unicathni“, poručio je maturantima prof. dr. sc. Dalibor Karlović, obnašatelj dužnosti dekana Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Tekst i foto: Hrvatsko katoličko sveučilište

Budi unicathan 1680 x 195 Medicina 1 scaled

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.