MG 6483

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije proslavili su u utorak, 4. svibnja blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral vatrogasaca vlč. Mladenom Vidakom koji je na početku pozdravio sve okupljene te zahvalio vatrogascima na njihovoj požrtvovnosti koju su pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačku biskupiju.

Slavlju su nazočili predstavnici brojnih društava predvođeni predsjednikom Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijom Brlečićem, predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Siska Ivicom Šolajom i zapovjednikom JPV Grada Siska Miroslavom Golubom.

 MG 6438

U homiliji biskup je rekao kako slaveći ovaj blagdan sv. Florijana želimo Bogu zahvaliti za sve dobro koje upravo Duh Sveti daje da se po vatrogascima čini dobro onima u potrebi. Biskup je i zahvalio svima okupljenima na nesebičnoj dobroti koju uvijek pokazuju kada je najteže. „Posebno pamtim kada je prije sedam godina bila teška poplava u ovom našem sisačkom kraju. Vi vatrogasci ste tada činili dobro spašavajući ljude i njihovu imovinu i živote. Sada smo se ponovno našli u jednoj teškoj situaciji nakon potresa koji je udario u ožujku prošle godine Zagreb, a onda krajem prosinca i ovaj naš kraj. Mnoge su kuće uništene, na žalost imamo i ugašenih života. Uz te srušene objekte, na žalost, moramo pribrojiti i mnoge naše katoličke crkve. Mi smo izbrojili 76 takvih objekata koji su teško ili lakše stradali. Upravo smo mogli vidjeti tih dana u medijima brojne vatrogasce, Caritas, Crveni križ GSS, vojsku i broje druge koji su se žrtvovali i pomagali nastradalima te sanirali brojne štete. Da nema kršćanske ljubavi u srcu upravo vas dragi vatrogasci i to one koja ne misli na sebe nego se žrtvuje, pa ako treba i svoj život daje da bi se spasilo život drugog, to sve ne bi bilo moguće. Ne bi bilo moguće obnoviti život“, poručio je biskup.

 MG 6445

U nastavu govoreći o prispodobi o pšeničnom zrnu, biskup je poručio kako smo svi pozvani postati zrno koje nosi plod. „Isus je rekao ako pšenično zrno pavši na tlo ne umre ono ostane samo, a ako umre donosi obilat rod. To je taj paradoks pšeničnog zrna koji govori o tome da se mi moramo žrtvovati ako želimo da nešto dobro nikne iz našeg života. Moramo biti spremni boriti se i biti altruistični, a ne egoistični da bi drugima bili nositelji života. Na taj način zapravo sami svoj život spašavamo, odnosno Bog nam ga spašava. Mi moramo biti spremni gubiti da bismo mogli dobiti te žrtvovati svoj život da bismo mogli na nebu dobiti onaj vječni. O tome lijepo i sveti Pavao kada kaže da 'imamo blago u glinenim sudovima'. Dakle ,naš život nije čvrsta stijena, neprolazno blago koje se ne raspada, naš život je krhka glinena posuda, ali u toj posudi mi nosimo neizmjerno blago. Nosimo samoga Boga u srcu i duši“, rekao je biskup te je zaključio da čineći tu žrtvu za bližnje mi zapravo idemo Isusovim putem trpljenja, smrti na križu i uskrsnuća.

 MG 6452

Tekst i foto: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja
13:00 Čitamo knjigu - p. Mihály Szentmártoni: "Svijet mladih"
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.