P3660501

U sklopu proslave Sudamje, u utorak, 4. svibnja 2021. u KBC-u Split, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uručio je donaciju – dar svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije bolnici u vrijednosti od 383.000,00 HRK. Radi se o naprednom sustavu za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom za odjel Kirurgije splitskog KBC-a. Na konferenciji su govorili mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Split i prof. dr. sc. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC Split, a nazočio je i mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ravnatelj KBC dr. Meštrović zahvalio je svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije na donaciji za uređaj koji će poboljšati kvalitetu rada Klinike za kirurgiju KBC Split. Nadbiskup Barišić je podsjetio da je to „jedna u nizu donacija Splitsko-makarske nadbiskupije našoj bolnici. Smatramo da je ovo, uz rad i djelovanje Caritasa naše Nadbiskupije, još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, ako mogu reći na meni najdražu donaciju, koja je bila konkretni plod Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji 'Obitelji za najmanje' prikupili više od 600 tisuća kuna kojima je kupljen Klinici za dječju kirurgiju endoskopski stup za operacije djece i novorođenčadi. Danas bolnici, tj. Klinici za kirurgiju, darujemo napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom vrijedan nešto manje od 400 tisuća kuna.“

Dodao je da mu je posebno drago da su sredstva za nabavku uređaja darovali svećenici, župnici, i tako pokazali još jednom brigu za sve ljude, a ne samo svoje župljane. U akciji je sudjelovao i mons. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, koji je na taj način želio zahvaliti splitskom KBC-u na svemu što su učinili za njega nakon teške prometne nesreće 2019. godine. „Ponosni smo kad možemo pomoći splitskoj bolnici s kojom izvrsno surađujemo na polju brige za tjelesno i duhovno zdravlje građana. Kako su ove godine otkazani mnogi programi u sklopu proslave Sudamje, a da ne ostane sasvim prazno, htjeli smo baš sada, u devetnici sv. Dujmu, da se dogodi ovaj događaj i na taj način obilježi svetkovina zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskupija će i dalje nastaviti s pomaganjem splitskoj bolnici. U suradnji s ravnateljem već pripremamo novi projekt koji ćemo, nadam se, brzo i ostvariti“, istaknuo je nadbiskup Barišić. Zahvalio je svećenicima što su se rado odazvali i darovali sredstva, ravnatelju KBC dr. Meštroviću, predstojniku dr. Perku, Upravnom vijeću kao i svim liječnicima i sestrama na suradnji i što su prihvatili dar.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Perko govorio je o samom uređaju, koji je prvi takav uređaj u Klinici. Kompletna oprema uključuje vrhunski video sustav koji može raditi u dvostrukom načinu rada: operiranje pod običnim, standardnim bijelim svjetlom, operiranje u posebnom spektru osvjetljenja (spektar koji je blizu infracrvenog spektra), a koji omogućuje fluorescenciju.

Sustav se sastoji od: posebnog izvora svjetla s dvije mogućnosti rada, posebnih hladnih vodiča svjetlosti, posebne videokamere i optičkih instrumenata za endoskopsku i otvorenu koji se povezuju s kamerom. Konačno, i optički instrumenti su opremljeni s posebnim filtrima za optimalnu vizualizaciju tijekom fluorescencije, kao i pri operacijama uporabom standardnog bijelog svjetla. Osim vrhunske kvalitete slike u načinu bijelog svjetla i osvjetljenja pozadinskog osvjetljenja s pravim opsegom boja, sustav nudi visoku razinu korisničke funkcionalnosti. Tijekom operacija moguće je jednostavno prebacivanje sa standardnog načina rada s bijelim svjetlom u način rada koji omogućuje fluorescenciju. Sustav je integriran u našu postojeću naprednu operacijsku dvoranu i sada je njen sastavni dio. To omogućuje najviši stupanj prilagodljivosti u korištenju, jer se dvorana može koristiti za sve vrste naprednih endoskopskih i otvorenih operacijskih zahvata, u različitim oblicima endoskopskog i otvorenog rada, naglasio je dr. Perko.

Ovaj napredni sustav pored standardnog oblika rada omogućuje uporabu fluorescencije kod endoskopske i otvorene kirurgije. To vodi poboljšanoj vizualizaciji organa, kod sljedećih operacijskih zahvata: sustava žučnih kanala i praćenje protoka žuči, intraoperacijsku procjenu limfne drenaže, određivanja mjesta limfnih čvorova „čuvara“, identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi solidnih organa i identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi osobito kod debelog i završnog crijeva.

Uporabom ovoga sustava moguće je značajno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda kod čitavog niza zahtjevnih operacijskih zahvata. Također, nastavio je dr. Perko, moguće je i poboljšati ishode liječenja i izlječenja kod najtežih bolesnika, pogotovo onih s malignim bolestima koji zahtijevaju opsežne operacije odstranjena bolesnog tkiva. Ovim sustavom otvaramo novu stranicu naše kirurgije, koja tako pored svoje glavne operativne djelatnosti, dijelom postaje i dinamično-dijagnostičko-funkcionalna u najširem smislu.

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.