SLIDER 

Na Udbini će se u subotu 15. svibnja održati komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta. Prenosimo napomene i tehničke upute Gospićko-senjske biskupije za organizatore i hodočasnike.


1. Nadnevak i mjesto proslave
Ove godine komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta obilježit ćemo svetom misom i prigodnim programom na Udbini, u Svetištu hrvatskih mučenika, u subotu, 15. svibnja 2021.
10 sati – ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put
11 sati – na Trgu ispred crkve molitva svete krunice
11:30 – recital „Luč Hrvata“
12:15 – sveta misa na Trgu ispred crkve hrvatskih mučenika koju predslavi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić (izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija)
18 sati – sveta misa u crkvi hrvatskih mučenika.

2. Savjeti epidemiološke službe
Liturgijsko slavlje odvija se na otvorenom, na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika.
Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta na trgu bit će označena.
Obvezno je nošenje zaštitne maske za lice.
Izostavit ćemo pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.
Podjela svete pričesti je isključivo na ruku.
Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika. Svećenici će nositi zaštitne maske za lice i biti odvojeni prozirnom pregradom.
Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.
Hodočasnike podsjećamo da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u skupinama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

3. Parkiranje
Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Uzvanici imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole „Kralj Tomislav“. Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred Osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 11 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako se može dogovoriti s vozačem za povratak nakon svete mise.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.


4. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave hodočasničku grupu organizacijskom Odboru – Crkvi hrvatskih mučenika na broj telefona 053/778-610 ili najbolje na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi ih pozdravili prije misnog slavlja. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučujemo autocestu i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

5. Okrjepa
Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kavanama. Preporučujemo, hranu i piće ponesite sa sobom.

Toga dana na Udbini ćemo se okupiti kao molitelji i hodočasnici, jer ovo je sveti molitveni skup za naše žrtve, a nikako politički skup. Mjesto na kojem se nalazimo sveti je prostor i priliči da na svetom mjestu naše misli idu prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama. Na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika biti će dozvoljeno unijeti jedino župne zastave, kao i nacionalne zastave koje su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo vas da u dostojanstvu i svetosti žrtve koje se spominjemo obilježimo godišnjicu Bleiburške tragedije.

IMG 20210501 WA0000

 

Preuzeto s: Zagrebačka nadbiskupija

 

Radio Marija

18:30 Svetac dana - sv. Eustahije i sv. korejski mučenici
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.