IMG 20210429 WA0006

Splitsko-makarska nadbiskupija i katedralna župa Uznesenja BDM u Splitu nastavili su devetodnevnu pripravu za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Drugoga dana devetnice, u četvrtak 29. travnja, misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je mons. Nediljko Ante Ančić, prepozit Prvostolnog kaptola i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan, a izravni prijenos mise bio je putem YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije i društvenih mreža.

Svoju je propovijed mons. Ančić započeo mislima sv. Katarine Sijenske čiji blagdan Crkva danas slavi: „'Ne budite zadovoljni s malim, Bog očekuje veliko.' 'Ljubav nosi dušu, kao što noge nose tijelo.' 'Svaki čas je dragocjen. Ne čekaj na kasniju priliku.'“ „Ako bismo gledali po ljudski i mjerili samo našim mjerilima, onda od današnje svetice iz 14. stoljeća nije se moglo ništa značajno očekivati“, kazao je propovjednik. Podsjetio je da svetica potječe iz skromne obitelji s brojnom djecom, da nije imala izobrazbe te da je naučila tek čitati i pisati. Roditelji su je htjeli udati kad je navršila 12 godina, ali ona je to odbila te je Kristu zavjetovala djevičanstvo. Stupila je u Treći dominikanski red i posvetila se molitvi, pokori i djelima ljubavi.

„Imajući u vidu niski položaj žena u ondašnjem društvu i Crkvi jedva je tko mogao očekivati da će Katarina molitvom i svojim izgaranjem za Krista i obnovu Crkve moći pokrenuti nešto važnije u svojemu vremenu. K tome njezin zemaljski život trajao je svega 33 godine. Mi bismo rekli da je otišla prerano s ovoga svijeta i da je imala premalo vremena za velike pothvate. Međutim evanđeoska logika opovrgava takva ljudska razmišljanja i očekivanja. Katarina Sijenska, skromna djevica s mističnim iskustvima, imala je plodan životni put i vrlo istaknutu ulogu u povijesti Crkve. Ona spada u one malene, samozatajne ali duhovno velike osobe koje gore ljubavlju“, istaknuo je pastoralni vikar.

6

Vrijeme u kojem je Katarina živjela, 14. stoljeće, bilo je teško i složeno a Bog ju je pozvao da potiče na obraćenje i obnovu društva i Crkve. „Društveni život prolazio je kroz krize, razna trvenja i previranja. Narod je živio u oskudici, plemići su se stalno sukobljavali u borbi za prevlast i utjecaje. Kuga je sredinom stoljeća harala tadašnjom Europom, papa vrhovni poglavar Crkve nije stolovao u svojoj biskupiji Rimu nego u svojevrsnom zatočeništvu francuskih kraljeva u Avignonu, kršćanski život je bio zapušten. Sveta Katarina poticana svakidašnjom molitvom i mističnim doživljajima osjećala je duboko prijateljstvo i jedinstvo s Isusom Kristom tako da je Krist mogao preobražavati njezino srce i voditi cijeli njezin život. Ona je u sebi gajila iste osjećaje da ljubi Boga i svoje bližnje poput samog Krista Gospodina“, kazao je mons. Ančić.

Podsjetio je da Bog ljude uvijek najprije odgaja i oblikuje da ih onda može poslati da budu navjestitelji i svjedoci njegova Evanđelja. Tako je bilo i s Katarinom. Obraćali su joj se „ljudi iz svih slojeva: težaci i plemići, crkveni velikodostojnici i svjetovni vladari, tražeći pomoć u svojim potrebama i savjet u duhovnim i svjetovnim problemima. Napisala je stotine i stotine pisama mireći zaraćene političare, opominjući crkvene ljude, potičući na socijalni mir i pravednost.“

img 20210429 wa0008

Svetica iz Siene je primjer karitativnog služenja žene u Crkvi, nastavio je mons. Ančić, „jer se s grupom sljedbenika koje je okupila i odgajala svom ljubavlju i skrbi posvetila siromašnima i bolesnima, osobito njegujući oboljele od kuge i pod cijenu da se sama zarazi. U sebi je osjećala snažan nutarnji glas da jasno progovori i da se zauzme za ono što je spoznala kao svoj poziv. Sv. Katarina je teško trpjela zbog nejedinstva u Crkvi Kristovoj zaručnici i zauzimala se svim silama oko temeljne obnove crkvenog života. Nije se ustručavala pisati ni papama. S grupom pratitelja pošla je u Avignon papi Grguru XI. i uspjela ga nagovoriti da se vrati u Rim.“

Svoju je propovijed zaključio riječima da su kršćanski sveci i svetice trajni „uzori svima nama koji nam zorno pokazuju kako se živi vjera, svjedoči ljubav, kako se ustraje u predanju Bogu i služenju bližnjima. Neka nas potiče primjer sv. Katarine S. i primjer sv. Dujma i prati njihov zagovor.“

Na kraju euharistijskog slavlja, za vrijeme kojega je pjevalo samo nekoliko pjevača katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma i pjesma „Kraljice neba“.

Devetodnevna priprava za proslavu sv. Dujma se u splitskoj prvostolnici slavi misnim slavljima u 18 sati koje predvode kanonici Prvostolnog kaptola. Sutra euharistijsko slavlje predvodi kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović. Izravni prijenos mise može se pratiti na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.

img 20210429 wa0009

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Antonia Salzano Acutis: „Tajna moga sina“ – Carlo Acutis, očima svoje majke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.