IMG 20210429 WA0006

Splitsko-makarska nadbiskupija i katedralna župa Uznesenja BDM u Splitu nastavili su devetodnevnu pripravu za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Drugoga dana devetnice, u četvrtak 29. travnja, misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je mons. Nediljko Ante Ančić, prepozit Prvostolnog kaptola i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan, a izravni prijenos mise bio je putem YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije i društvenih mreža.

Svoju je propovijed mons. Ančić započeo mislima sv. Katarine Sijenske čiji blagdan Crkva danas slavi: „'Ne budite zadovoljni s malim, Bog očekuje veliko.' 'Ljubav nosi dušu, kao što noge nose tijelo.' 'Svaki čas je dragocjen. Ne čekaj na kasniju priliku.'“ „Ako bismo gledali po ljudski i mjerili samo našim mjerilima, onda od današnje svetice iz 14. stoljeća nije se moglo ništa značajno očekivati“, kazao je propovjednik. Podsjetio je da svetica potječe iz skromne obitelji s brojnom djecom, da nije imala izobrazbe te da je naučila tek čitati i pisati. Roditelji su je htjeli udati kad je navršila 12 godina, ali ona je to odbila te je Kristu zavjetovala djevičanstvo. Stupila je u Treći dominikanski red i posvetila se molitvi, pokori i djelima ljubavi.

„Imajući u vidu niski položaj žena u ondašnjem društvu i Crkvi jedva je tko mogao očekivati da će Katarina molitvom i svojim izgaranjem za Krista i obnovu Crkve moći pokrenuti nešto važnije u svojemu vremenu. K tome njezin zemaljski život trajao je svega 33 godine. Mi bismo rekli da je otišla prerano s ovoga svijeta i da je imala premalo vremena za velike pothvate. Međutim evanđeoska logika opovrgava takva ljudska razmišljanja i očekivanja. Katarina Sijenska, skromna djevica s mističnim iskustvima, imala je plodan životni put i vrlo istaknutu ulogu u povijesti Crkve. Ona spada u one malene, samozatajne ali duhovno velike osobe koje gore ljubavlju“, istaknuo je pastoralni vikar.

6

Vrijeme u kojem je Katarina živjela, 14. stoljeće, bilo je teško i složeno a Bog ju je pozvao da potiče na obraćenje i obnovu društva i Crkve. „Društveni život prolazio je kroz krize, razna trvenja i previranja. Narod je živio u oskudici, plemići su se stalno sukobljavali u borbi za prevlast i utjecaje. Kuga je sredinom stoljeća harala tadašnjom Europom, papa vrhovni poglavar Crkve nije stolovao u svojoj biskupiji Rimu nego u svojevrsnom zatočeništvu francuskih kraljeva u Avignonu, kršćanski život je bio zapušten. Sveta Katarina poticana svakidašnjom molitvom i mističnim doživljajima osjećala je duboko prijateljstvo i jedinstvo s Isusom Kristom tako da je Krist mogao preobražavati njezino srce i voditi cijeli njezin život. Ona je u sebi gajila iste osjećaje da ljubi Boga i svoje bližnje poput samog Krista Gospodina“, kazao je mons. Ančić.

Podsjetio je da Bog ljude uvijek najprije odgaja i oblikuje da ih onda može poslati da budu navjestitelji i svjedoci njegova Evanđelja. Tako je bilo i s Katarinom. Obraćali su joj se „ljudi iz svih slojeva: težaci i plemići, crkveni velikodostojnici i svjetovni vladari, tražeći pomoć u svojim potrebama i savjet u duhovnim i svjetovnim problemima. Napisala je stotine i stotine pisama mireći zaraćene političare, opominjući crkvene ljude, potičući na socijalni mir i pravednost.“

img 20210429 wa0008

Svetica iz Siene je primjer karitativnog služenja žene u Crkvi, nastavio je mons. Ančić, „jer se s grupom sljedbenika koje je okupila i odgajala svom ljubavlju i skrbi posvetila siromašnima i bolesnima, osobito njegujući oboljele od kuge i pod cijenu da se sama zarazi. U sebi je osjećala snažan nutarnji glas da jasno progovori i da se zauzme za ono što je spoznala kao svoj poziv. Sv. Katarina je teško trpjela zbog nejedinstva u Crkvi Kristovoj zaručnici i zauzimala se svim silama oko temeljne obnove crkvenog života. Nije se ustručavala pisati ni papama. S grupom pratitelja pošla je u Avignon papi Grguru XI. i uspjela ga nagovoriti da se vrati u Rim.“

Svoju je propovijed zaključio riječima da su kršćanski sveci i svetice trajni „uzori svima nama koji nam zorno pokazuju kako se živi vjera, svjedoči ljubav, kako se ustraje u predanju Bogu i služenju bližnjima. Neka nas potiče primjer sv. Katarine S. i primjer sv. Dujma i prati njihov zagovor.“

Na kraju euharistijskog slavlja, za vrijeme kojega je pjevalo samo nekoliko pjevača katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma i pjesma „Kraljice neba“.

Devetodnevna priprava za proslavu sv. Dujma se u splitskoj prvostolnici slavi misnim slavljima u 18 sati koje predvode kanonici Prvostolnog kaptola. Sutra euharistijsko slavlje predvodi kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović. Izravni prijenos mise može se pratiti na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.

img 20210429 wa0009

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

20:15 Krunica – Otajstva svjetla
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Nadom nošeni - tema: tema: Principi duhovne terapije; ur. i vod.: p. Mijo Nikić, DI

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.