Nedjelja dobrog pastira

Kratki film pod naslovom „Slušam Tvoj glas“ nastao je povodom Nedjelje Dobrog Pastira kao promocija svećeničkih zvanja. Na poticaj vlč. Vlade Razuma i uz podršku rektora preč. Željka Faltaka, autori Borna Validžić i bogoslov Petar Belina sastavili su promotivni video o svećeničkom zvanju u čijoj je glavnoj ulozi bogoslov Marko Mikić. Film je dobio naslov prema drugoj kitici pjesme „Spasitelju, dobri Isukrste“ iz crkvene pjesmarice Vilka Novaka (1909.g).

„I ja hoću biti ovca tvoja, vjerno ići za tobom ću svud: glas ću slušat premili tvoj vazda, nit od tebe ja ću ići kud.“ Iako se danas pojam ovce gleda u negativnom kontekstu, ono ima duboko teološko značenje. Zapravo se čini kao da se radi o pleonazmu, jer odlomak „i ja hoću biti ovca tvoja“ upravo govori o vjernosti koja slijedi u nastavku teksta. To nam govori da je autor teksta, koji nam je nepoznat, sigurno htio naglasiti važnost vjernosti u nasljedovanju Krista. Ne slijepog nasljedovanja, već istaknutog povjerenja Gospodinu, a to je u konačnici vjera.

Kod nekih će pak ovaj video odjeknuti kao poziv da budu pastiri, da vode stado Božje prema Nebeskom kraljevstvu. Možda nešto ćute u svojoj nutrini, nešto što još nisu nikome povjerili i nešto što im nikako ne da mira. Taj sveti nemir možda je svećeničko ili redovničko zvanje.

Zato se sada obraćam tebi koji ćutiš nešto u sebi. Nemoj razbijati glavu pitanjem: „Jesam li ja za to?“ već prepusti to Gospodinu i dozvoli sebi i Crkvi da preispita i da ti pomogne razlučiti. Što ti je činiti? Idealno bi bilo javiti se svojem župniku.

Vjerujem da će mu biti drago i da će te dalje uputiti. Ako je to iz nekog opravdanog razloga teško ostvarivo, onda savjetujem da potražiš preko interneta kontakt svećenika iz tvoje biskupije koji je zadužen za duhovna zvanja ili da se javiš u određenu odgojnu ustanovu za koju se interesiraš i dogovoriš susret. To može biti dječačko sjemenište koje je namijenjeno srednjoškolcima, bogoslovno sjemenište koje je namijenjeno studentima ili pak može biti redovnička ustanova ako se radi o redovničkom pozivu.

 

 

Molimo stoga Gospodina da nam podari sveta svećenička zvanja:

Svemogući Bože, ti u svakome vremenu
izabireš i pozivaš ljude da nasljeduju
tvoga Sina Isusa Krista.

S pouzdanjem te molimo: obnavljaj svoju
Crkvu snagom Duha Svetoga i daruj
joj svetih svećenika koji će riječju i životu
svjedočiti tvoju dobrotu i blizinu.

Probudi u našim obiteljima otvorenost
i ljubav prema životu, da postanu plodno
tlo novih duhovnih zvanja.

Dodirni svojim pogledom srca onih koji te traže,
oblikuj ih božanskom milošću, usadi u njih nesebičnu
želju za služenjem braći i sestrama te za
potpunim predanjem tebi, našoj radosnoj nadi,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Amen.

 

 

Petar Belina, bogoslov

 

 

 

FOTO: Cathopic

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

18:30 Svetac dana - sv. Eustahije i sv. korejski mučenici
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.