001 Zbornik Ljepota se gleda ocima srca

Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” u subotu 17. travnja 2021. objavili su rezultate natječaja na jubilarnom 10. Susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te su javnosti predali zbornik najuspjelijih radova „Ljepota se gleda očima srca”. Završna svečanost 10. „Dječjeg Kranjčića” koja je, uz Dan grada, na taj dan trebala biti održana u Križevcima, zbog pandemije korona virusom (COVID-19) nije održana. Proglašenje rezultata i predstavljanje zbornika održano je preko aplikacije Zoom, a organizatori i pokrovitelji će zbornike, priznanja, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima poslati poštom.

 003 10. Djecji Kranjcic Zoom susret 2

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Kak je Bog se lepe stvoril” osvojio učenik 7. razreda iz Križevaca Gabrijel Božić. Drugu je nagradu za pjesmu „Ljepota ljubavi” dobio Šimun Ćuže, učenik 4. razreda iz Požege. Treću je nagradu osvojio učenik 5. razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri Ivan Katalenić za pjesmu „Proščeje” (mentorica Anđelka Klemenčić). Nagrade za poeziju učenicima i mentorima darovao je pokrovitelj „Glas Koncila”, koji je i nakladnik zbornika.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Život je lijep” osvojio Marko Krbot, učenik 7. razreda Osnovne škole Novi Marof (mentorica Sunčica Križan-Kadi). Drugu je nagradu za rad „U potrazi za ljepotom…” osvojio Šima Kocić, učenik 5. razreda Osnovne škole „Josip Kozarac” iz Slavonskog Šamca (mentor Josip Galović), dok je treća nagrada pripala Ivanu Hubaku, učeniku 3. razreda III. osnovne škole Bjelovar za rad „Da sam opet prvašić” (mentorica Nataša Brekalo). Nagrade za prozu darovala je Naklada Ljevak.

005 Profesorice OS Ljudevita Modeca nakon Zoom izvedbe

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je učenik 5. razreda Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca Mihael Preglej za igrokaz „Najljepše Božje stvorenje” (mentor Tomislav Krušlin). Druga nagrada za igrokaz „Najboši i najlepši dedik i babica” pripala je Rozaliji Kušinec, učenici 7. razreda Osnovne škole Vinica (mentorica Andrijana Kušinec), a treću nagradu za igrokaz „Tri crteža kao najveća sreća” osvojila je učenica 7. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor” iz Duge Rese Mia Popovački (mentorica Silvija Dimčevski Blažičević). Nagrade za žanr igrokaza darovala je „Školska knjiga”.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Ljepota domovine” osvojila je Iva Đirlić, učenica 4. razreda Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica Terezija Zokić). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Ljepota života” osvojila je Greta Zamuda, učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec), dok je treću nagradu za rad „Ljepota obiteljskog života” osvojila Tea Dodlek, učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec). Nagrade za likovno stvaralaštvo darovala je nakladnička kuća „Verbum”.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade izdavačkih kuća Alfa i Profil Klett.

Organizatori te književne manifestacije za osnovnoškolce bili su Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su bili Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Školska knjiga.

004 Virtualna izlozba najboljih likovnih radova

U Križevce je na natječaj za 10. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2020., pristigao 161 književni rad te 118 likovnih rada iz ukupno 56 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 129 učenika iz 45 škola te 29 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokazi) te je pristigla 81 pjesma, 65 proznih radova i 15 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 88 učenika iz 35 škola te 27 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Organizatori su predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude ljepota.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će nagrađena biti 22 rada (14 književnih i 8 likovnih radova). Za objavu u zborniku Ljepota se gleda očima srca stručno je povjerenstvo izabralo 61 književni rad i 8 likovnih radova.

006 Promocija 10. Djecjeg Kranjcica na Radio Mariji

U 10 godina „Dječjega Kranjčića“ na natječaj je stiglo 2020 književnih i 1551 likovni rad, na završnim svečanostima nagrađen je 231 rad, a u 10 zbornika najuspjelijih radova organizatori su objavili 588 literarnih i 244 likovna rada. Sudjelovali su učenici sa svojim mentorima iz 280 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan 13. put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

 

Tekst i foto: SUSRET HRVATSKOGA DJEČJEGA DUHOVNOGA STVARALAŠTVA „STJEPAN KRANJČIĆ”

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla
20:40 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.