Sveta Terezija Avilska Vatican Media

 

U prigodi međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, posvećenoga svetoj Tereziji Avilskoj, koji je održan prošlih dana u Ávili povodom 50. obljetnice proglašenja te svetice crkvenom naučiteljicom, papa Franjo je poslao videoporuku u kojoj je istaknuo da je Božja dobrota veća od svih zala koje možemo učiniti te da On ne pamti našu nezahvalnost, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 17. travnja.

“Molitva koja postaje djelo, donosi milosrđe, koja otvara za nadu, pomaže osjetiti da je Bog velik te upućuje na put svetosti. Tu je važnu poruku Crkvi tijekom života darovala sveta Terezija Avilska”, istaknuo je papa Franjo u videoporuci na španjolskom jeziku, koju je poslao sudionicima međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, održanoga ovoga tjedna u Ávili na katoličkom sveučilištu Svete Terezije od Isusa, u povodu 50. obljetnice proglašenja te svetice crkvenom naučiteljicom.

Kršćani pozvani obnoviti zemlju

“Izvanredna žena, izraz je koji je rabio Pavao VI. kako bi opisao tu mladu ženu sposobnu ustrajati u sjedinjenju s Gospodinom, biti poslušna Duhu, ostajući vatra Božje ljubavi”, napomenuo je papa Franjo, dodavši da je “odvažnost, kreativnost i iznimnost svete Terezije kao reformatora, plod unutarnje Gospodinove prisutnosti”.
“Naši dani imaju mnogo sličnosti s onima iz XVI. stoljeća, kada je živjela sveta Terezija. Kao tada, tako smo sada mi, kršćani, pozvani učiniti da snaga Duha Svetoga nastavi kroz nas obnavljati lice zemlje, u sigurnosti da su u konačnici sveci ti koji pomažu svijetu da ide naprijed do svojega posljednjeg cilja”.

Put svetosti

Podsjećajući da svetost podupire čovječniji način života, papa Franjo je istaknuo da ona nije za „stručnjake u božanskim stvarima“ nego je poziv svih vjernika. U svakom slučaju, svetost znači originalnost, jer je svatko pozvan na drugačiji put. “Sveci nas ohrabruju i potiču, ali nisu za nas kako bismo nastojali doslovno ih oponašati”, napomenuo je Papa te dodao da se “svetost ne kopira, jer i to bi nas moglo odvesti daleko od jedinoga i različitoga puta koji Gospodin ima za svakoga od nas”.
“Važno je da svaki kršćanin razluči vlastiti put. Svatko od nas ima svoj put svetosti, susreta s Gospodinom”, kazao je Papa.

Od grijeha do milosrđa

“Znak sjedinjenja s Bogom, koje se njeguje u molitvi, nalazi se u ostvarenim djelima. To zahtijeva i osobne promjene jer, otvoreni Duhu, postajmo ponizniji, pozorniji na potrebe naše braće, bolja djeca svetoga Božjeg naroda. Takav put nije otvoren onima koji se smatraju čisti i savršeni, nego onima koji, svjesni svojih grijeha, otkrivaju ljepotu milosrđa Boga koji prihvaća sve ljude, iskupljuje sve, i poziva sve na prijateljstvo s Njim”.
“Sveta Terezija, koja se smatrala vrlo bijednom, kako je sama govorila, prepoznala je da je Božja dobrota veća od svih zala koja bismo mogli učiniti. On ne pamti našu nezahvalnost – objasnio je Papa. Gospodin se ne umara praštati, ali velika je opasnost ta da se mi umorimo moliti ga za oprost”, ističe Papa.

Od molitve do bratstva

Sveta Terezija, izvanredna žena, kreativna i inovativna – kako ju je opisao papa Franjo – otkrila je ideal bratstva kroz molitvu koja otvara za nadu. Riječ je o idealu koji je željela postići u samostanima koje je osnovala; to vrijedi i danas kada među samostanima postoje „male borbe“.

“Živimo u teškim vremenima kojima su potrebni vjerni Božji prijatelji, snažni prijatelji”, rekao je Papa.

“Velika je napast da popustimo razočaranosti, bezvoljnosti, žalosnom i neutemeljenom predosjećaju da će sve loše završiti. Onom jalovom pesimizmu osoba nesposobnih dati život. Pesimizmu koji zatvara ljude u njihove zaštićene ograde”.

S druge nas strane, molitva otvara, pomaže nam osjetiti da je Bog velik, da je dalje od obzora, da je Bog dobar, da nas voli i da povijest nije izmakla iz njegovih ruku. Možemo hoditi mračnim stazama (usp. Ps 23,4); ne bojte se ako je Gospodin s vama, ali On ne prestaje hoditi kraj nas i voditi nas do cilja koji svi želimo, do vječnoga života. S njim je svaki izazov pobijeđen i srce je puno radosti”, istaknuo je Papa.

Molitva

Na kraju, papa Franjo potaknuo je da molimo sljedeće riječi: “Ne dopustite da vas išta uznemiri, ne dopustite da vas išta uplaši; sve prolazi, Bog se ne mijenja. Strpljenje će doseći sve. Onaj tko ima Boga, ništa mu ne nedostaje. Dovoljan je samo Bog”, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 17. travnja.

 

IKA

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.