001 Crkva pred slikom Stjepana Kranjcica


Mons. Antun Sente : „Što je vama u Križevcima Stjepan Kranjčić, to je nama u Karlovcu Marijan Radanović!“


U subotu 10. travnja 2021. u Križevcima je svečano proslavljen spomendan križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, 53. godišnjica njegove smrti.
Misno je slavlje u župnoj crkvi sve. Ane, uz koncelebraciju domaćega župnika preč. Stjepana Sovičeka, predvodio rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. Okupljenima je u propovijedi ispripovijedao kako je, pripremajući se za misu, pogledao jednosatni dokumentarni film o Stjepanu Kranjčiću „Župnik križevački“ autora Marija Raguža i da ga je film potaknuo na propitkivanje: mogu li i ja poput Kranjčića živjeti zauzeto za svoje stado, kao što je to činio on. Govorio je kako ni Kranjčićevo vrijeme, poput ovoga našega današnjega, nije bilo idealno vrijeme, bilo je opterećeno mnogobrojnim komunističkim teškoćama. Svako vrijeme je zahtjevno, nosi svoje teškoće, naglasio je mons. Sente i podsjetio kako je Kranjčić, unatoč svim onodobnim problemima, ostao vjeran Crkvi i nadbiskupu Alojziju Stepincu, znajući da tako ostaje vjeran Isusu Kristu. „Na nama je da promatramo duhovne velikane iz prošlosti kako bi nam bili putokaz u našem vremenu. Kranjčić se nije štedio, davao se ljudima maksimalno, svjestan da se do uskrsne radosti dolazi kroz muku Velikoga petka. Zato je Kranjčić velik“, zaključio je mons. Sente istaknuvši da je Kranjčić cijelim svojim životom svjedočio da je jedino u Bogu nada i da samo Bog ima rješenje za sve probleme.

004 Propovjednik mons. Antun Sente ml


Na kraju mise, koju je glazbeno animirao zbor mladih Nacionalnoga svetišta sv. Josipa „Agape“, zahvalne je riječi gostima izrekao domaćin župnik Soviček, a predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran zahvalila je mons. Senteu na svim dosadašnjim suradnjama, od zajedničke organizacije likovne izložbe portreta hrvatskih duhovnih velikana, što nakon Dana hrvatskih svetaca i blaženika krajem svibnja u Križevcima svake godine putuju diljem domovine, do raznih prijateljskih savjeta koje je mons. Sente godinama upućivao članovima Udruge vezano uz promicanje života i djelovanja Stjepana Kranjčića. „Što je Vama u Križevcima Stjepan Kranjčić, to je nama u Karlovcu Marijan Radanović! Samo što ste vi već dvaput imali Godinu Stjepana Kranjčića, a mi još nijednom nismo imali Godinu Marijana Radanovića. Učimo od vas Križevčana jer su naši prethodnici to zaslužili. I Kranjčić i Radanović zadužili su ne samo gradove u kojima su djelovali, već cijelu našu domovinu“, u zahvalnoj je riječi izrekao mons. Sente.

005 Misa zbor mladih Agape

006 Dramska druzina Ozana Visoko


Nakon mise su članovi dramske družine „Ozana“ iz Visokog kraj Novoga Marofa, predvođeni mentorom Tiborom Martanom, izveli poetsko-scensku igru posvećenu Stjepanu Kranjčiću „Štefekova srečica“. Ta je družina priredila i prigodni poetsko-glazbeni program koji je izveden prije mise na Kranjčićevu grobu na križevačkom Gradskom groblju. Molitvu na Kranjčićevu grobu prevodio je župnik Soviček.

008 Molitva na Kranjcicevu grobu 10. 4. 2021


Svečanost Kranjčićeva spomendana organizirali su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

 

Tekst i foto: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“

Radio Marija

21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.