webu1 300x215

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić slavio je u utorak 30. ožujka misu u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci za učenike, roditelje i djelatnike Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić”. Suslavio je duhovnik škole mons. Sanjin Francetić. Mališani sa svojim učiteljicama i učiteljima, ravnateljicom škole Jasnom Buketom, kao i roditeljima te ostalim djelatnicima ove obrazovne ustanove, redovno svakog mjeseca slave misu, a u okolnostima pandemije koronavirusa kada ne mogu svi biti u istom prostoru, čine to na način da je prate u svojim učionicama. Ususret najvažnijem kršćanskom blagdanu Uskrsu, i u najsvetijem tjednu – Velikom tjednu – mons. Uzinić prihvatio je poziv učenika da s njima slavi misu koja se u izravnom prijenosu mogla pratiti putem facebook stranice Riječke nadbiskupije.

U propovijedi nadahnutoj liturgijom dana koja vjernike vodi u dvoranu Posljednje večere, trenutke kada se Isus oprašta od svijeta, ali i uočava određene poteškoće s onima koji su mu bili najbliži, mons. Uzinić je kazao da nam Krist tada daje smjernice kako možemo ostati njegovi najbliži suradnici. U ovom najsvetijem tjednu slavimo i liturgijski posadašnjujemo neizmjernu ljubav kojom nas je Bog ljubio. U današnjem evanđeoskom ulomku važno je razumijeti što Isus od nas želi i otkrivamo tri različite osobe kao tri načina kako odgovoriti Bogu na njegov poziv i ljubav. Kao prvu osobu nadbiskup je naveo Judu Iškariotskog koji je identificiran kao onaj koji će izdati Isusa i koji će izaći ‘u noć’. Noć je predstavljena simbolično kao suprotnost Isusu koji je svjetlost koja je došla na svijet. Judin problem nije bio samo to što je izdao Isusa, nego je osoba koja nema povjerenja u Krista i ne vjeruje da nas toliko ljudi da nam je spreman sve darovati. Misli da može pronaći sreću bez Isusa. Zbog toga odlazi ‘u noć’. Zbog toga se događa izdaja, pojasnio je mons. Uzinić.

Kao drugu osobu naveo je Petra Šimuna koji za razliku od Jude, ne misli sreću tražiti bez Isusa, ali ima drugi problem – nema previše pouzdanja u Krista nego se oslanja na sebe i svoje mogućnosti. Misli da svojim snagama može postići ono što je potrebno da bi osjetio Božji poziv. Zbog toga je Petar zatajio Isusa, a to se i nama događa kada se uzdamo samo u svoje mogućnosti i ne otvaramo Božjoj ljubavi. To se osobito odražava u presudnim razdobljima života kada trebamo biti hrabri, a to ne uspjevamo – kada ne uspjevamo odgovoriti u svome pozivu. Kada se uzdamo u sebe i svoje sposobnosti, a nismo otvoreni Božjoj ljubavi i onome što nam Bog može dati, tada smo i mi u noći, upozorio je propovjednik. Podsjetio je na pjev pijetla koji je ‘probudio’ Petra nakon što je zatajio Isusa i nakon kojega se Petar vratio Isusu.

webs 300x225Kao treći primjer kojega nam evanđeoski ulomak nudi jest primjer kako svatko od nas treba živjeti odnos s Isusom ali i s drugima. Iako se u evanđeoskom ulomku ne spominje ime, evanđelje tu osobu definira kao ‘onoga kojega je Isus ljubio’. Ta osoba nema ime jer ta osoba treba biti svatko do nas, pojasnio je mons. Uzinić. Ta treća osoba poziva nas da kao ljubljeni Isusov učenik, umjesto da gledamo sreću mimo Isusa ili se uzdamo samo u sebe i svoje sposobnosti, naslonimo glavu na Isusove grudi i čujemo otkucaje njegova srca. To srce simbol je neizmjerne ljubavi koju nam je Bog pokazao u Isusu i kojom nas trajno nastavlja ljubiti. Takav stav mijenja naš odnos s Isusom i Bogom. On nije više odnos pun straha i nepovjerenja, nego odnos koji nas potpuno oslobađa. Kao primjer za nasljedovanje mons. Uzinić naveo je sv. Ivan Pavao II. koji je naslonjen na to srce rekao: “Otvorite vrata Kristu”. Onaj tko naslanja glavu na takvo srce otkriva da nam Bog ništa ne oduzima, nego nam sve daje. Takav stav nas osposobljava na novi pogled na druge, zaključio je riječki nadbiskup koadjutor.

Na kraju je učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” zaželio blagoslovljeno vrijeme Velikoga tjedna i svetkovinu proslave Uskrsa za koju se pripravljamo.

 

Tekst i foto: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.