web trc

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je na Nedjelju Muke Gospodnje, 28. ožujka, obred blagoslova maslinovih grančica i liturgijsko slavlje u bazilici Majke Božje Trsatske. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan fra Krunoslav Kocijan koji je na početku uputio pozdravnu riječ mons. Uziniću i čestitao 10. obljetnicu biskupstva.
Nadbiskup Uzinić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici te izrazio radost pohođenja Trsatskog svetišta. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i zabrinjavajući broj oboljelih od koronavirusa, poručio je da se moramo truditi pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Iako ih možda ne razumijemo, prihvatimo ih kao žrtvu i budimo odgovorni jedni za druge. U nastavku je podsjetio kako je ovo najstarije živuće marijansko svetište ujedno i kuća Isusa i sv. Josipa, sveca na čiju svetkovinu je prije deset godina za biskupa zaređen. Izrazivši radost da je upravo u Godini sv. Josipa došao u Riječku nadbiskupiju, riječki nadbiskup koadjutor preporučio se u molitve vjernika kako bi uz Božju pomoć obavljao povjerenu mu službu.

U propovijedi nadahnutoj evanđeoskim izvještajem Isusove Muke, a koju su otpjevali članovi zbora Trsatskog svetišta, istaknuo je tri bitne teme. Kao prvu je naveo da bit kršćanstva nije u onome što možemo sami napraviti, nego što je Bog po Isusu za nas učinio. To znači, ne smijemo se oslanjati samo na vlastite snage, nego sve činiti u suradnju s Bogom. Kao drugu poruku upozorio je da moramo biti svjesni važnosti onih koji su na marginama, koji prema nekim kriterijima nisu vrijedni i stoje sa strane. Kao primjere naveo je osobe poput Šimuna Cirenca, poganskog satnika koji je u umirućem Kristu prepoznao Sina Božjega ili žene koje se spominju u Svetom pismu, ali i koje su danas nerijetko stavljene na margine. Upravo te osobe, koje ne cijenimo dovoljno, u stanju su učiniti ono najbolje. Budimo otvoreni prema svima, poručio je propovjednik.

Od Isusa učiti kako živjeti i imati širinu, treća je bitna poruka koju je istakuo riječki nadbiskup koadjutor. Pojasnio je to rekavši da Isus sve što je činio – činio je s ljubavlju. Podsjetio je na Judinu izdaju koja pred vjernika stavlja pitanje je li Juda Krista izdao jer ga je prokazao ili još gore – nije imao povjerenja u Isusovu ljubav? Bez obzira što učinili, misliti da nam Isus neće oprostiti i da smo izgubljeni, pogubno je i pogrešno misliti. Pokušajmo taj stav usmjeriti jedni prema drugima i neka nam nitko ne bude isključen, zaključio je mons. Uzinić.

Istoga dana riječki nadbiskup koadjutor predvodio je liturgijsko slavlje na talijanskom jeziku u katedrali sv. Vida za vjernike talijanske nacionalne manjine.

 

Tekst i foto: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Virovitice, grade moj - tema: Kazalište Virovitica; gost: Tomislav Pintarić, ravnatelj; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.