web trc

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je na Nedjelju Muke Gospodnje, 28. ožujka, obred blagoslova maslinovih grančica i liturgijsko slavlje u bazilici Majke Božje Trsatske. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan fra Krunoslav Kocijan koji je na početku uputio pozdravnu riječ mons. Uziniću i čestitao 10. obljetnicu biskupstva.
Nadbiskup Uzinić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici te izrazio radost pohođenja Trsatskog svetišta. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i zabrinjavajući broj oboljelih od koronavirusa, poručio je da se moramo truditi pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Iako ih možda ne razumijemo, prihvatimo ih kao žrtvu i budimo odgovorni jedni za druge. U nastavku je podsjetio kako je ovo najstarije živuće marijansko svetište ujedno i kuća Isusa i sv. Josipa, sveca na čiju svetkovinu je prije deset godina za biskupa zaređen. Izrazivši radost da je upravo u Godini sv. Josipa došao u Riječku nadbiskupiju, riječki nadbiskup koadjutor preporučio se u molitve vjernika kako bi uz Božju pomoć obavljao povjerenu mu službu.

U propovijedi nadahnutoj evanđeoskim izvještajem Isusove Muke, a koju su otpjevali članovi zbora Trsatskog svetišta, istaknuo je tri bitne teme. Kao prvu je naveo da bit kršćanstva nije u onome što možemo sami napraviti, nego što je Bog po Isusu za nas učinio. To znači, ne smijemo se oslanjati samo na vlastite snage, nego sve činiti u suradnju s Bogom. Kao drugu poruku upozorio je da moramo biti svjesni važnosti onih koji su na marginama, koji prema nekim kriterijima nisu vrijedni i stoje sa strane. Kao primjere naveo je osobe poput Šimuna Cirenca, poganskog satnika koji je u umirućem Kristu prepoznao Sina Božjega ili žene koje se spominju u Svetom pismu, ali i koje su danas nerijetko stavljene na margine. Upravo te osobe, koje ne cijenimo dovoljno, u stanju su učiniti ono najbolje. Budimo otvoreni prema svima, poručio je propovjednik.

Od Isusa učiti kako živjeti i imati širinu, treća je bitna poruka koju je istakuo riječki nadbiskup koadjutor. Pojasnio je to rekavši da Isus sve što je činio – činio je s ljubavlju. Podsjetio je na Judinu izdaju koja pred vjernika stavlja pitanje je li Juda Krista izdao jer ga je prokazao ili još gore – nije imao povjerenja u Isusovu ljubav? Bez obzira što učinili, misliti da nam Isus neće oprostiti i da smo izgubljeni, pogubno je i pogrešno misliti. Pokušajmo taj stav usmjeriti jedni prema drugima i neka nam nitko ne bude isključen, zaključio je mons. Uzinić.

Istoga dana riječki nadbiskup koadjutor predvodio je liturgijsko slavlje na talijanskom jeziku u katedrali sv. Vida za vjernike talijanske nacionalne manjine.

 

Tekst i foto: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.