1.0

Na Cvjetnicu - Nedjelju muke Gospodnje koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, 28. ožujka u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. U koncelebraciji su bili: pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, kapelnik splitske prvostolnice mo. Šime Marović i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Za vrijeme mise pjevalo je samo nekoliko pjevača iz katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića.

„Gospodin danas svečano ulazi u svoj grad Jeruzalem, a mi se želimo pridružiti onima koji su ga svečano dočekali prostirući svoje haljine i mašući palminovim i maslinovim grančicama. Ove godine okolnosti su takve da su naše vanjske manifestacije ograničene, ali vjerujem da ćemo dobiti na osobnoj i zajedničkoj dubini duhovnosti i da ćemo Gospodina osobnije i dublje doživjeti. Ponudit ćemo mu svoju skrušenost, iskrenost, pobožnost da može slobodno ući u naše srce i naše životne prostore“, kazao je nadbiskup u uvodu nakon čega je blagoslovio maslinove grančice.

U prigodnoj je homiliji mons. Barišić istaknuo da je gorka čaša koju „Isus mora piti, nalivena do vrha i fizičkom i duševnom bolju. Nekada je fizička bol podnošljivija nego duševna. Isus je ranjen, a njegovi ga izdaju, izruguju mu se, ponižavaju ga i niječu.“

Podsjetio je kako Isus malo govori na procesu jer je već sve kazao kroz svoj život i djelovanje no na dva im pitanja odgovara. „Prvo je: 'Jesi li ti Krist, Mesija?' Na koje on odgovara: 'Da, ja jesam. I vidjet ćete Sina Božjega kako dolazi.' Isus ne niječe svoj identitet Spasitelja. Drugo pitanje postavlja mu Pilat: 'Jesi li ti kralj, opasan za vlast, opasan za nas Rimljane?' Isus mu odgovara: 'To ti kažeš'. To vi tako mislite i oni koji me žele predati pod tim optužbama. Krist nije kralj nego Sluga, Patnik koji je sam sebe ponizio. Bog postao čovjekom, došao je služiti a ne biti služen.“ U tom se svjetlu nadbiskup upitao: „Tko je za nas Krist Gospodin?“ te nastavio: „Slavni ljudi kada idu do svojih nagrada, svojih uvažavanja, svoje slave idu preko crvenoga tepiha. Evo tog crvenog tepiha satkana od pravednosti, nevinosti, poštenja i ljubavi ali koja je zalivena krvlju i nepravdom. Tim tepihom pozvani smo svi ići. Poniziti se kaže se 'tapeuo'. Od toga dolazi riječ 'tepih'. Isus je, doista, postao tepih za nas da možemo ići tim tepihom do slave, ostvarenja, pobjede koju želi s nama dijeliti.“

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je govorio o Isusu Kristu kao kamenu koji odbaciše graditelji a koji postade kamen zaglavni u Božjem naumu. „Graditelji onoga društva, sinedrij, rimska vlast, pismoznanci, farizeji gradili su svoj način života i suživota, religioznoga i društvenoga, odbacivši zaglavni kamen.“ Međutim, nastavio je nadbiskup, „Gospodin je u svakoj generaciji i svim vremenima. Što mi činimo s Njime? I mi smo graditelji, gradimo osobni, obiteljski, društveni život. Ima li mjesta za njega u tim odnosima koje gradimo i u društvenom životu? Pogrešaka u povijesti ima puno i u osobnom životu, ali imamo mogućnosti svoje pogreške ispraviti i poći tepihom Spasitelja do spasenja. Recimo mu svoj: 'Hosana!'“

Izravni prijenos euharistijskog slavlja iz splitske prvostolnice bio je na TV Jadranu i Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon mise započelo je 40-satno klanjanje koje završava na Veliku srijedu, 31. ožujka, kada će nadbiskup Marin Barišić u katedrali predvoditi misno slavlje u 11 sati.

Tekst i foto: Silvana Burilović Crnov / Splitsko-makarska nadbiskupija


Radio Marija

18:30 Svetac dana - sv. Eustahije i sv. korejski mučenici
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.