20210301 112729

Na 106. spomen dan rođenja sluge Božjega oca Ante Gabrića u nedjelju 28. veljače u svim crkvama slavljene su svete mise njemu u čast, čime su završeni „Dani oca Ante Gabrića u Metkoviću“ pod geslom „Vjerom do zdravlja“.

U Antinoj rodnoj Župi i u crkvi sv. Franje na Kladi i crkvi sv. Ilije, mise je predslavio fra Mario Jurišić koji je ovom prigodom predstavio novu knjigu pod naslovom „Majka nježnosti i ljubavi“.

„Kad gledate Majku Terezu, kako pere gubavce, kako ih maže, kako čisti rane, kako im češlja kosu, kako ih hrani, kako ih grli, kako ih ljubi, to je za mene nešto što ne mogu razumjeti i shvatiti, ali to zna samo ona, majka nježnosti i ljubavi, riječi su oca Gabrića. Zato sam i stavio naslov knjige ‘Majka nježnosti i ljubavi’, rekao je vlč. Jurišić, pri čemu je naglasio, kako se Majka Tereza, premda cijeli život sa gubavcima, nikada nije zarazila; „čudo nad čudesima!… ‘Blago i bogatstvo Crkve, premda siromašni’, za njih je rekao i Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, kada ih je vidio u Zagrebu. Onaj tko ima pravoga istinskog Boga u sebi, on je bogat, to je smisao, jer, tko ima Boga, ima i ljubavi, a tko ima ljubavi, ima i nježnosti i razumijevanja; otac Ante i Majka Tereza živa su legenda!”

„Znamo, kad je bila u Metkoviću, Sinju, Splitu, Zagrebu, nije mogla ni disati, kamoli hodati, kako smo bili oko nje stisnuti, da je vidimo, da je dotaknemo; ona je bila živo evanđelje, živa svetost, kao i Ante. Kad bi se on pojavio, bio bi urnebes, osobito kad je bila proslava u Solinu, kad su ga nosili na rukama, a imali su i koga!“

Majka Tereza bila je Nobelovka, dobila je nagradu za mir, a ta Nobelova nagrada iznosi 192 tisuće dolara. Sve je to podijelila siromasima, ništa sebi ili sestrama, dala je dobar dio i ocu Anti za 15-ak kuća što je oluja odnijela…Za sestre Majke Terezije, otac Ante kaže da su anđeli milosrđa, one stvaraju čuda, one su heroji, neumorne radnice a uvijek vesele i nasmiješene, samo rade dobro, a ta dobrota osvaja čovjeka. Kako otac Gabrić još nije na oltaru, premda se dogodilo mnogo čudesa po njegovom zagovoru, molit ćemo malo i zagovor Majke Tereze, koja je rekla da je o. Ante svetac, da i ona malo posreduje kod Boga da bi Ante bio čašćen kao blaženik i svetac.

Majka Tereza bila je Hrvatica napola, ona to i priznaje. Imala je hrvatsku putovnicu i državljanstvo, bila odlikovana od pok. dr. Franje Tuđmana, svugdje je govorila da joj je Hrvatska u srcu, bolje je govorila hrvatski nego albanski, iako je bila Albanka po rođenju.

„Ona je i počasna građanka Zagreba, mnogo odlikovanja ima, jer je to zaslužila, a najvažnije jest to, da je svetica. Za oca Gabrića kazala je da su od njega u Bengaliji ljudi dobili Isusa, preko njega su u Indiji doznali da ih Bog ljubi, preko Ante su doznali da su oni naša braća i sestre, a Ante je rekao za nju, da je ona majka nježnosti i ljubavi a poslije će sveti Papa Ivan Pavao II. isto kazati – oni koji su izgubili sve u životu, dobili su majčinu nježnost!

U stara vremena čestitala se korizma, to je vrlo važno. Neka vam je blagoslovljena ova korizma, što znači, da bude puna ljubavi, dobrote, razumijevanja i strpljivosti. Mi smo to pokazali dosta dobro, jedinstveni; i kod potresa i covida-19, pokazalo se hrvatsko srce, ljubav i milosrđe… ”

Homiliju je vlč. Jurišić zaključio molitvom sa svim nazočnima. „Ako možete uvijek je ponavljajte”, rekao je, “to će biti najdraže Majki Terezi i ocu Anti: ‘Isuse vjerujem u Te, Isuse ljubim Te, Isuse ufam se u Te, Isuse milosrđe moje, oprosti grijehe moje, Isuse hvala Ti za tvoju muku i tvoju bol'”.

Nakon misnog slavlja u crkvi sv. Nikole biskupa, koje je predslavio župni vikar don Dino Prkut, ispred crkve počela je i biciklijada u čast oca Gabrića, uz blagoslov don Roka Kaštelana, koji je u Župi sv. Nikole biskupa na pastoralnom praktikumu.

 

Preuzeto sa: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.