gbp 1 678x381

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoči, „osmi“ u veljači kao redoviti hodočasnički dan proslavljen je 8. veljače u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu. Kako je ovo godina koju je papa Franjo proglasio Godinom sv. Josipa, a u veljači se slavi Svjetski dan braka, na svim misama promišljalo se i molilo za sve kršćanske supružnike, napose za muževe i očeve obitelji. Stoga je i geslo ovog „osmoga“ bilo „Vječnog Oca zastupniče, Majke Božje zaručniče, svim te srcem pozdravljam!“

Sunčani dan i prostrano dvorište u kojem je smješten veliki šator omogućili su hodočasnicima da poštujući epidemiološke mjere sudjeluju na svih šest misnih slavlja. Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika Ivana Lenića i mons. Luku Marjanovića predvodio je župnik i rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Posluživao je đakon Marko Obradović.

gbp 3

U prigodnoj homiliji mons. Sente uz ostalo je naglasio da smo, poučeni primjerom sv. Josipa, mi kršćani pozvani u svakoj situaciji, napose onima koje ne razumijemo, uvijek u dosluhu s Gospodinom, poštivati civilne odluke i odredbe i tako ispunjavati Božji naum u našem životu. „Sveti je Josip izvršavajući odredbe civilnog svijeta omogućio izvršavanje proročanstava koja su se dogodila na duhovnoj razini. U tome prepoznajemo veliki znak Josipove poslušnosti Bogu u današnjem vremenu. Josip je to mogao razumjeti zato što je bio sav uronjen u Boga, u molitvu. Ponajprije je bio ponizan pred Bogom. Na neki je način svoje prohtjeve stavio u drugi plan i zato je mogao osluhnuti i imati potrebnu snagu za ono što Bog od njega očekuje i time se prilagoditi za aktualna društvena zbivanja“, rekao je propovjednik.

gbp 4

Posvjestio je kako u društvu u kojem živimo ne bi smjeli mrmljati, nego pokušati iščitavati Božju poruku za nas, prihvatiti neka ograničenja i učiniti najbolje za svoje bližnje, kako je to činio sv. Josip. Ustvrdio je kako je zajedništvo i sklad u Svetoj Obitelji slika kakvo bi zajedništvo trebalo biti i u našim obiteljima. „Izazovna su ova naša današnja vremena, kao i ona dok su na ovoj zemlji hodali Josip, Marija i Isus. Bog je o njima brinuo i odveo ih do onoga što je za njih osmislio. Tako Bog brine i o nama. Naše je samo neprestano osluškivati Boga i uz pomoć BDM i sv. Josipa s Bogom biti u neprestanoj vezi“, zaključio je mons. Sente.

gbp 5

Znatan je broj vjernika sudjelovao i na ostalim misnim slavljima koje su predvodili: župnik u miru i začasni kanonik u Brodskom Vinogorju mons. Stjepan Belobrajdić, župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi vlč. Jozo Jurić, vicerektor Sjemeništa u Đakovu vlč. Krešimir Čutura, vlč. dr. Ivica Raguž, profesor na KBF-u u Đakovu te vlč. mr. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu i doktorand u Rimu. Sadržajne i poticajne su bile i njihove homilije u duhu dana i teme.

Na kraju misa u 10.30 i u 17 sati bio je posebni blagoslov supružnika. Na večernjoj misi u 18.30 tradicionalno su hodočastili vjernici župe Nova Kapela sa svojim župnikom Kristijanom Perićem. Pod misom u 17 sati kratko je predstavljena i ponuđena vjernicima nova knjiga dr. Raguža „Ite ad Joseph. Teološka razmišljanja o sv. Josipu“.

gbp 6

Prigodne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu bile su prije svake mise. U tišini Gospina svetišta pred njezinim likom molili su hodočasnici i pristupili sakramentu pomirenja za koji im je na raspolaganju bilo više svećenika. I toga se dana prikupljala pomoć za stradale u potresu i za Covid odjel u slavonskobrodskoj bolnici. Župnik Lenić najavio je kako će „osmoga“ u ožujku misna slavlja predvoditi svećenici Sisačke biskupije, a središnje slavlje u 10.30 sisački biskup Vlado Košić.

Tekst i fotograije: B. Lukačević / Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.