gbp 1 678x381

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoči, „osmi“ u veljači kao redoviti hodočasnički dan proslavljen je 8. veljače u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu. Kako je ovo godina koju je papa Franjo proglasio Godinom sv. Josipa, a u veljači se slavi Svjetski dan braka, na svim misama promišljalo se i molilo za sve kršćanske supružnike, napose za muževe i očeve obitelji. Stoga je i geslo ovog „osmoga“ bilo „Vječnog Oca zastupniče, Majke Božje zaručniče, svim te srcem pozdravljam!“

Sunčani dan i prostrano dvorište u kojem je smješten veliki šator omogućili su hodočasnicima da poštujući epidemiološke mjere sudjeluju na svih šest misnih slavlja. Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika Ivana Lenića i mons. Luku Marjanovića predvodio je župnik i rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Posluživao je đakon Marko Obradović.

gbp 3

U prigodnoj homiliji mons. Sente uz ostalo je naglasio da smo, poučeni primjerom sv. Josipa, mi kršćani pozvani u svakoj situaciji, napose onima koje ne razumijemo, uvijek u dosluhu s Gospodinom, poštivati civilne odluke i odredbe i tako ispunjavati Božji naum u našem životu. „Sveti je Josip izvršavajući odredbe civilnog svijeta omogućio izvršavanje proročanstava koja su se dogodila na duhovnoj razini. U tome prepoznajemo veliki znak Josipove poslušnosti Bogu u današnjem vremenu. Josip je to mogao razumjeti zato što je bio sav uronjen u Boga, u molitvu. Ponajprije je bio ponizan pred Bogom. Na neki je način svoje prohtjeve stavio u drugi plan i zato je mogao osluhnuti i imati potrebnu snagu za ono što Bog od njega očekuje i time se prilagoditi za aktualna društvena zbivanja“, rekao je propovjednik.

gbp 4

Posvjestio je kako u društvu u kojem živimo ne bi smjeli mrmljati, nego pokušati iščitavati Božju poruku za nas, prihvatiti neka ograničenja i učiniti najbolje za svoje bližnje, kako je to činio sv. Josip. Ustvrdio je kako je zajedništvo i sklad u Svetoj Obitelji slika kakvo bi zajedništvo trebalo biti i u našim obiteljima. „Izazovna su ova naša današnja vremena, kao i ona dok su na ovoj zemlji hodali Josip, Marija i Isus. Bog je o njima brinuo i odveo ih do onoga što je za njih osmislio. Tako Bog brine i o nama. Naše je samo neprestano osluškivati Boga i uz pomoć BDM i sv. Josipa s Bogom biti u neprestanoj vezi“, zaključio je mons. Sente.

gbp 5

Znatan je broj vjernika sudjelovao i na ostalim misnim slavljima koje su predvodili: župnik u miru i začasni kanonik u Brodskom Vinogorju mons. Stjepan Belobrajdić, župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi vlč. Jozo Jurić, vicerektor Sjemeništa u Đakovu vlč. Krešimir Čutura, vlč. dr. Ivica Raguž, profesor na KBF-u u Đakovu te vlč. mr. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu i doktorand u Rimu. Sadržajne i poticajne su bile i njihove homilije u duhu dana i teme.

Na kraju misa u 10.30 i u 17 sati bio je posebni blagoslov supružnika. Na večernjoj misi u 18.30 tradicionalno su hodočastili vjernici župe Nova Kapela sa svojim župnikom Kristijanom Perićem. Pod misom u 17 sati kratko je predstavljena i ponuđena vjernicima nova knjiga dr. Raguža „Ite ad Joseph. Teološka razmišljanja o sv. Josipu“.

gbp 6

Prigodne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu bile su prije svake mise. U tišini Gospina svetišta pred njezinim likom molili su hodočasnici i pristupili sakramentu pomirenja za koji im je na raspolaganju bilo više svećenika. I toga se dana prikupljala pomoć za stradale u potresu i za Covid odjel u slavonskobrodskoj bolnici. Župnik Lenić najavio je kako će „osmoga“ u ožujku misna slavlja predvoditi svećenici Sisačke biskupije, a središnje slavlje u 10.30 sisački biskup Vlado Košić.

Tekst i fotograije: B. Lukačević / Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Čuj nas, Majko! - predstavljamo svetište Gospe Garičke i pavlinski samostan BDM; gošća: vjeroučiteljica, Manuela Bencek; ur. i vod.: Višnja Mikić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.