210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 4

„Obitelj je tihi kutak sreće podržavan i blagoslivljan od samoga Boga“


Drugu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 27. siječnja 2021. godine predslavio je don Vjenceslav Kujundžić, a svetu misu svojim prisustvom i zajedništvom u slavljenju euharistije uveličali su rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente ml. te župnik Župe svetog Franje Ksaverskog - Švarča vlč. Duje Kurtović.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 1


U prigodnoj homiliji prožetom tematikom ljepote obitelji, druge srijede pobožnosti svetom Josipu, don Kujundžić podsjetio je okupljene vjernike o važnosti obitelji, kao zajednice muškarca i žene, te između ostaloga još kazao: „Obitelj je tihi kutak sreće u kojemu su sveti plamen ljubavi zapalila dva bića, a taj isti plamen je podržavan i blagoslivljan od samoga Boga. To je mjesto u kojemu čovjek dolazi na ovaj svijet, ali se rađa i za drugi svijet. Ovakve riječi je lijepo čuti, no nažalost danas tako nije. Mnoge naše obitelji su danas opustjele jer umjesto kutka sreće i one Crkve u malom, ostala je ruševina. Danas je više nego ikada potrebno moliti da sveti Josip zaštiti od razaranja svaku obitelj, a sve one obitelji koje su istim tim rušenjem i razaranjem ranjene da ih na poseban način prati i vodi do Onoga koji pokušava sve ranjeno iscijeliti. Svjedoci smo rušenju obitelji jer nema mjesta Bogu, odnosno u nekim obiteljima On, nažalost, nije dobrodošao. Pokušajmo zajedno moliti da u našim obiteljima zavlada sklad i ljubav. Sve ono što je iskonsko, što dvoje ljudi spaja. Neka to zaživi u svakoj obitelji i neka muškarac i žena koji osnivaju obitelj ne zaborave nikada one riječi koje su jedno drugome obećali – vjernost u dobru i zlu, zdravlju i bolesti u sve dane života svoga. Svi mi braćo ne zaboravimo kako su naši biskupi posvećujući narod Gospodinu obećali da hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. To je obitelj koja je temelj naroda i temelj Svete Crkve. Takve obitelji su jamstvo života naroda i Crkve, ističe don Vjenceslav Kujundžić te nastavlja svoju propovijed usmjerenu prema ljubavi prema domovini. „Braćo i sestre, cijenimo i volimo svoju domovinu. Volimo svoju prošlost i ljubimo ju. Radimo za dobro domovine i sve od sebe dajmo da domovina u budućnosti bude sretna“, istaknuo je don Kujundžić.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 2


Svetu misu druge srijede pobožnosti svetom Josipu svojom je pjesmom animirale su sestre Peretin Lucija i Ana koje vode zbor mladih u župi Švarča. Naposljetku svete mise, rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente pozvao je zajednicu „Josipove“ da vjernicima u crkvi, ali i onima koji prate putem Laudato TV, posvjedoče svoju vjeru i pouzdanje u Boga. Svoje svjedočanstvo prvo je podijelila tročlana obitelj Nenad, Ivona i Leon Šikman. Ovu dragu i pobožnu obitelj, samim time i cijelu zajednicu „Josipove“ krasi njihovo djelo ljubavi posvajanja djece. „Nakon što smo postali sretna i blagoslovljena tročlana obitelj posvojivši našeg 1,5 godišnjeg sina, u meni je titrala silna želja da zahvalim Gospodinu što nas je na tako čudesan način darovao. Suprugu i meni je Gospodin ubrzo jasno prozborio kako naša priča o posvajanju traži da je se čuje, te smo svjedočeći dobivali razne upite o procesu posvajanja, kako i gdje krenuti te na taj način ohrabrivali one kojima je svaka informacija bila bitna. Dopisujući se s nekoliko majki posvojiteljica ili onih koji još razmišljaju o posvojenju krajem 2019. godine u meni se stvorio poticaj da se okupimo, za sada u WhatsApp grupi, da pružamo jedna drugoj odgovore na sva silna pitanja i situacije koje prolazimo. Na početku nas je bilo četiri, a sada nas je pedeset i četiri žene.“ istaknula je u svojem svjedočanstvu Ivona Šikman.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 3
Zajednica „Josipove“ trenutno broji 54 žena, neka žene su posvojile djecu, neke još čekaju posvojenje, a neke tek razmišljaju o posvojenju djece.
„Osim majki posvojiteljica, u zajednici su i žene koje su potencijalni posvojitelji i čekaju svoj blagoslovljeni poziv, kao i one žene koje tek razmišljaju o posvojenju te kroz naša iskustva svoja promišljanja produbljuju. Naravno, i muževi su tu prisutni, ne konkretno kao članovi u zajednici, ali da kao tihi slušači. Jedan od ciljeva nam je i povezati našu djecu, da se oni jednog dana međusobno sastaju, komuniciraju, upravo iz razloga da shvate koliko su vrijedni, dragocjeni, da nisu usamljeni u društvu, da se u svojim emocionalnim lunaparkovima imaju s kime voziti, da imaju pravu osobu koja će ih razumjeti, ponekad čak bolje od roditelja, neke svoje osjećaje objasniti.“

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 4
Otac obitelji Nenad Šikman, počeo je moliti tridesetnicu svetom Josipu i hodočastiti u Nacionalno svetište svetog Josipa, kada je saznao da ne može dobiti dijete sa svojom ženom. Kako i sam ističe, sveti Josip i Nacionalno svetište za njega je tada počelo dobivati puno veći smisao. „Zajedno sa svetim Josipom prolazimo kroz život lakše, trudimo se biti strpljivi i ponizni.“
Pri samom kraju svjedočenja mons. Sente je prihvatio molbu da bude duhovnik zajednici "Josipove" te im obećao molitvenu i svaku drugu duhovnu pomoć kako on osobno tako i uz već postojeće obiteljske i zajednice mladih koje pri svetom Josipu u Karlovcu veoma uspješno djeluju.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 5


Za kraj, valja napomenuti kako se svete mise u Nacionalnom svetištu svetog Josipa održavaju uz sve propisane epidemiološke mjere, vjernici su, u skladu s propisanim razmakom, raspoređeni u samoj crkvi, bočnoj kapeli, Pastoralnom centru mons. Marijan Radanović te ispred ulaza u crkvu, a veliki broj vjernika prati srijede Velike pobožnosti svetom Josipu i putem prijenosa na Laudato televiziji.

Tekst: Marta Marinović
Foto: Danijel Pavlina

Nacionalno Svetište Svetog Josipa

Radio Marija

00:30 Iz baštine grkokatolika – tema: Blagdan Krista čovjekoljupca - Srce Isusovo; ur. i vod.: o. Danijel Hranilović
01:15 Glazba i meditacije
02:15 Krunica – Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.