210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 4

„Obitelj je tihi kutak sreće podržavan i blagoslivljan od samoga Boga“


Drugu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 27. siječnja 2021. godine predslavio je don Vjenceslav Kujundžić, a svetu misu svojim prisustvom i zajedništvom u slavljenju euharistije uveličali su rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente ml. te župnik Župe svetog Franje Ksaverskog - Švarča vlč. Duje Kurtović.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 1


U prigodnoj homiliji prožetom tematikom ljepote obitelji, druge srijede pobožnosti svetom Josipu, don Kujundžić podsjetio je okupljene vjernike o važnosti obitelji, kao zajednice muškarca i žene, te između ostaloga još kazao: „Obitelj je tihi kutak sreće u kojemu su sveti plamen ljubavi zapalila dva bića, a taj isti plamen je podržavan i blagoslivljan od samoga Boga. To je mjesto u kojemu čovjek dolazi na ovaj svijet, ali se rađa i za drugi svijet. Ovakve riječi je lijepo čuti, no nažalost danas tako nije. Mnoge naše obitelji su danas opustjele jer umjesto kutka sreće i one Crkve u malom, ostala je ruševina. Danas je više nego ikada potrebno moliti da sveti Josip zaštiti od razaranja svaku obitelj, a sve one obitelji koje su istim tim rušenjem i razaranjem ranjene da ih na poseban način prati i vodi do Onoga koji pokušava sve ranjeno iscijeliti. Svjedoci smo rušenju obitelji jer nema mjesta Bogu, odnosno u nekim obiteljima On, nažalost, nije dobrodošao. Pokušajmo zajedno moliti da u našim obiteljima zavlada sklad i ljubav. Sve ono što je iskonsko, što dvoje ljudi spaja. Neka to zaživi u svakoj obitelji i neka muškarac i žena koji osnivaju obitelj ne zaborave nikada one riječi koje su jedno drugome obećali – vjernost u dobru i zlu, zdravlju i bolesti u sve dane života svoga. Svi mi braćo ne zaboravimo kako su naši biskupi posvećujući narod Gospodinu obećali da hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. To je obitelj koja je temelj naroda i temelj Svete Crkve. Takve obitelji su jamstvo života naroda i Crkve, ističe don Vjenceslav Kujundžić te nastavlja svoju propovijed usmjerenu prema ljubavi prema domovini. „Braćo i sestre, cijenimo i volimo svoju domovinu. Volimo svoju prošlost i ljubimo ju. Radimo za dobro domovine i sve od sebe dajmo da domovina u budućnosti bude sretna“, istaknuo je don Kujundžić.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 2


Svetu misu druge srijede pobožnosti svetom Josipu svojom je pjesmom animirale su sestre Peretin Lucija i Ana koje vode zbor mladih u župi Švarča. Naposljetku svete mise, rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente pozvao je zajednicu „Josipove“ da vjernicima u crkvi, ali i onima koji prate putem Laudato TV, posvjedoče svoju vjeru i pouzdanje u Boga. Svoje svjedočanstvo prvo je podijelila tročlana obitelj Nenad, Ivona i Leon Šikman. Ovu dragu i pobožnu obitelj, samim time i cijelu zajednicu „Josipove“ krasi njihovo djelo ljubavi posvajanja djece. „Nakon što smo postali sretna i blagoslovljena tročlana obitelj posvojivši našeg 1,5 godišnjeg sina, u meni je titrala silna želja da zahvalim Gospodinu što nas je na tako čudesan način darovao. Suprugu i meni je Gospodin ubrzo jasno prozborio kako naša priča o posvajanju traži da je se čuje, te smo svjedočeći dobivali razne upite o procesu posvajanja, kako i gdje krenuti te na taj način ohrabrivali one kojima je svaka informacija bila bitna. Dopisujući se s nekoliko majki posvojiteljica ili onih koji još razmišljaju o posvojenju krajem 2019. godine u meni se stvorio poticaj da se okupimo, za sada u WhatsApp grupi, da pružamo jedna drugoj odgovore na sva silna pitanja i situacije koje prolazimo. Na početku nas je bilo četiri, a sada nas je pedeset i četiri žene.“ istaknula je u svojem svjedočanstvu Ivona Šikman.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 3
Zajednica „Josipove“ trenutno broji 54 žena, neka žene su posvojile djecu, neke još čekaju posvojenje, a neke tek razmišljaju o posvojenju djece.
„Osim majki posvojiteljica, u zajednici su i žene koje su potencijalni posvojitelji i čekaju svoj blagoslovljeni poziv, kao i one žene koje tek razmišljaju o posvojenju te kroz naša iskustva svoja promišljanja produbljuju. Naravno, i muževi su tu prisutni, ne konkretno kao članovi u zajednici, ali da kao tihi slušači. Jedan od ciljeva nam je i povezati našu djecu, da se oni jednog dana međusobno sastaju, komuniciraju, upravo iz razloga da shvate koliko su vrijedni, dragocjeni, da nisu usamljeni u društvu, da se u svojim emocionalnim lunaparkovima imaju s kime voziti, da imaju pravu osobu koja će ih razumjeti, ponekad čak bolje od roditelja, neke svoje osjećaje objasniti.“

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 4
Otac obitelji Nenad Šikman, počeo je moliti tridesetnicu svetom Josipu i hodočastiti u Nacionalno svetište svetog Josipa, kada je saznao da ne može dobiti dijete sa svojom ženom. Kako i sam ističe, sveti Josip i Nacionalno svetište za njega je tada počelo dobivati puno veći smisao. „Zajedno sa svetim Josipom prolazimo kroz život lakše, trudimo se biti strpljivi i ponizni.“
Pri samom kraju svjedočenja mons. Sente je prihvatio molbu da bude duhovnik zajednici "Josipove" te im obećao molitvenu i svaku drugu duhovnu pomoć kako on osobno tako i uz već postojeće obiteljske i zajednice mladih koje pri svetom Josipu u Karlovcu veoma uspješno djeluju.

210127 2 JosipoveKujundzicSvarca 5


Za kraj, valja napomenuti kako se svete mise u Nacionalnom svetištu svetog Josipa održavaju uz sve propisane epidemiološke mjere, vjernici su, u skladu s propisanim razmakom, raspoređeni u samoj crkvi, bočnoj kapeli, Pastoralnom centru mons. Marijan Radanović te ispred ulaza u crkvu, a veliki broj vjernika prati srijede Velike pobožnosti svetom Josipu i putem prijenosa na Laudato televiziji.

Tekst: Marta Marinović
Foto: Danijel Pavlina

Nacionalno Svetište Svetog Josipa

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja
13:00 Čitamo knjigu - p. Mihály Szentmártoni: "Svijet mladih"
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.