Obracenje sv Pavla 01w

Euharistijsko slavlje na blagdan Obraćenja sv. Pavla, posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u ponedjeljak, 25. siječnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je apostolski administrator Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Zbog epidemioloških razloga ove godine izostao je ekumenski susret u Dubrovniku, a župnim zajednicama je bilo preporučeno da se na svojim misnim slavljima pomole na tu nakanu.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana bila je, prije liturgijske reforme kalendara, uokvirena s dva blagdana, blagdanom Katedre sv. Petra i blagdanom Obraćenja sv. Pavla, što je nosilo određene poruke. Sada se blagdanom Obraćenja sv. Pavla završava molitvena osmina, a taj blagdan daje osnovnu poruku o tome što bismo trebali napraviti želimo li da Crkva ponovno bude jedna Kristova Crkva, kazao je mons. Uzinić, a ta poruka i poziv jest da se obratimo. „Samo obraćenje može učiniti da ono što Bog želi, a Bog želi da budemo jedno, ponovno u stvarnosti bude“, istaknuo je.

Obracenje sv Pavla 01w

Govoreći o značenju obraćenja nadbiskup Uzinić je naglasio da obraćenje nije kajanje, u smislu da ono nije samo pogled unatrag na ono što smo loše učinili i sagriješili, nego je obraćenje pogled naprijed, prema onome što, kao oni koji su se promijenili, trebamo, uz milost Božju, činiti.

„U tome vidim važnu i vrijednu poruku za našu molitvenu osminu i jedinstvo Crkve“, kazao je nadbiskup i nastavio: „Ne trebamo se vraćati natrag, na tešku i burnu povijest u kojoj smo često jedni druge znali povrijediti, u kojoj smo svi griješili, ako ni u čemu drugom onda smo sagriješili u onom što nismo jedno. To zasigurno Bogu nije drago, to nije dio njegove zamisli za nas, za Crkvu, za kršćane. Umjesto toga važno je okrenuti pogled naprijed, prema onom što svatko od nas treba napraviti.“

Obracenje sv Pavla 06w

 

Nastavljajući promišljanje o tome što trebamo napraviti mons. Uzinić je spomenuo geslo ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“, rekavši kako je to ono što trebamo napraviti. „Svi se mi više trebamo povezati s Isusom Kristom Nazarećaninom, svi moramo više biti bliži njemu, svi moramo svoje biti kršćani, biti Crkva, iz njega izvoditi. To je onaj evanđeoski ulomak koji govori o trsu i lozama. Svi smo mi mladice na tom trsu. A o tom hoćemo li doista biti plodni, pa i plodni tim važnim plodom za koji sada molimo, ovisi o tome koliko smo nakalamljeni na taj trs, koliko smo s njim povezani“, ustvrdio je nadbiskup te poručio: „I što smo dalje jedni od drugih, to smo i dalje od njega. I što smo bliži jedni drugima, to smo bliži njemu.“

Obracenje sv Pavla 03w

Kao primjer je naveo sv. Pavla, koji je prije bio Savao, i koji se nije toliko osvrtao natrag, na ono što je bilo, a ni Crkva koja ga je primila i kojoj je on postao prvi navjestitelj Radosne vijesti, nije se toliko osvrtala natrag i to mu spočitavala, nego su „svi bili okrenuti prema naprijed“. „I zato je Crkva bila jedna. I zato je mogla ispuniti poslanje“, rekao je mons. Uzinić.

Propovijed je zaključio riječima: „Neka nam taj sv. Pavao i ta prva Crkva budu primjer, kako bismo usmjereni prema naprijed, prepoznali jedni druge u onom poslanju koje svi imamo, i bili više Kristovi, bili više jedno.“

Obracenje sv Pavla 08w

Pjevanje na misi animirala je Željana Lučić, a misno slavlje iz katedrale prenošeno je na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije (YouTube, mrežna stranica, Facebook profil) kako bi se vjernici mogli u duhu pridružiti.

 

Tekst i fotografije: Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.