PODRSKA STRADALIMA

Svjesni kako je proces oporavka nakon potresa dugotrajan i da uključuje više čimbenika Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije, Udruga Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) te Udruga Podrška u kriznim situacijama (PUKS), ujedinili su se, zajedno s 30-ak volontera u organiziranom i dugoročnom pružanju pomoći stradalima pod nazivom „Pastoralna podrška u stradanju“. Iskustvo nam govori kako je najvažniji ljudski potencijal, odnosno resurs, što znači da ulaganjem u podršku čovjeka se utječe i na sve ostale čimbenike oporavka.
Prije samog pokretanja i ovog projekta, u subotu, 9. siječnja 2021., održano je nekoliko radnih sastanak i susreta s predstavnicima crkvenih te civilnih vlasti i stožera kako bi se uvidio mogući način pomaganja stradalima. Temeljem postojećih inicijativa i opaženih potreba došlo je do daljnjih konkretnih pregovora. U biskupskom ordinarijatu, u Velikom kaptolu u Sisku, biskup mons. Košić primio je voditelja ureda HBK-a za život i obitelj gospodina Petra Krešimira Hodžića, doktora medicine, vlč. Branka Koretića, povjerenika za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije te vlč. doc. dr. sc. Josipa Bošnjakovića, predsjednika Udruge HRD BiOS. Biskupu su predstavljene pojedine inicijative s obzirom na potrebe stradalih pojedinaca i obitelji pri čemu je istaknuta važnost koordiniranog i dugoročnog djelovanja. Biskup se već prethodno bio usuglasio s djelovanjem mobilnog tima svećenika Družbe Isusove za pružanje psihološke i duhovne pomoći, pod vodstvom patera prof. dr. sc. Mije Nikića, psihologa, koji se vjernicima stavljaju na raspolaganje u njihovim duhovnim, psihološkim, sakramentalnim potrebama, a u čemu već od samog početka potresa sudjeluju i svećenici Sisačke biskupije. U mobilnom timu svećenika su i svećenici isusovci p. Ivo Antunović, p. Stipo Balatinac, p. Zvonko Vlah, p. Antun Volenik, p. Mijo Nikić.
Biskupu Košiću je predstavljan projekt pružanja psihološke, psihoterapeutske, savjetovateljske i duhovne pomoći uzimajući u obzir trenutne potrebe vjernika i građana ali imajući u vidu već spomenutu važnost koordiniranog dugoročnog djelovanja. Biskup se složio s provođenjem predstavljenog projekta prihvativši ponudu Odjela za pružanje pomoći potrebitima u inozemstvu Caritasa biskupije Linz u Austriji koji financira projekt. O ovom projektu se dogovaralo s gospođom Sigried Spindlbeck iz Linza i s njezinim kolegama iz Caritasovog odjeljenja za pružanje pomoći potrebitim u inozemstvu.
Istog dana je u prostorima Zaklade biskupa Josipa Langa u Maloj Gorici održan susret s članovima mobilnog tima Družbe Isusove pod vodstvom patera prof. dr. sc. Mije Nikića na kojem je dogovoreno da se o zajedničkim nastojanjima upoznaju civilne vlasti i stožer. Na tom tragu održani su susreti s doktoricom Viktorijom Kaleb, dogradonačelnicom Petrinje, te ministrom branitelja Tomom Medvedom. Oboje su pozdravili navedena nastojanja te izrazili zahvalnost za takvo važno djelotvorno uključivanje Crkve, njezinih institucija, kao i svećenika, dušobrižnika, te stručnih vjernika laika za pružanje pomoći u kriznim situacijama.
Kako bi se što prije započelo s planiranim djelovanjem upriličen je zatim posjet župniku vlč. Damiru Cekoviću u čijoj župi djeluje Caritasov distributivni centar. Župnik je ponudio da se psihološka i duhovna pomoć može odmah početi pružati u župnim prostorima. Konkretizirani su daljnji planovi o informiranju stradalih s mogućim podrškama koje mogu dobiti. S tim ciljem pojedini članovi mobilnog tima su u nedjelju Krštenja Gospodinovog, 10. siječnja 2021., u petrinjskim župama Sv. Lovre i Preobraženja Gospodnjeg slavili euharistijska slavlja. Važno je napomenuti da je tijekom prvog dana djelovanja mobilnog tima svećenika desetak svećenika bilo na raspolaganju za posjet stradalima uz mogućnost dijeljenja sakramenata ispovijedi i pričesti kao i za razgovor. Iste večeri svećenici su posjetili kontejnersko naselje Češko selo te nekoliko obitelji u Petrinji i izvan nje.

Od 17. siječnja 2021. je Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja u suradnji s Povjerenstvom za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije kao i Udrugom PUKS aktiviralo telefon 095 710 9226 pri kojem volontira 30-ak volontera nad/biskupijskih bračnih i obiteljskih savjetovališta iz RH, potom stalni suradnici nad/biskupijskih savjetovališta te ostali stručnjaci iz raznih institucija. Među volonterima su svećenici, redovnici i redovnice, psiholozi, psihoterapeuti, savjetovatelji, osobe specijalizirane za pružanja pomoći u kriznim situacijama te primaju pozive od 8:00 do 20:00 sati.


Od 25 siječnja 2021. godine, u dogovoru s Sisačkom biskupijom, Udruga HRD BiOS zapošljava na puno radno vrijeme, na 5 mjeseci, gospođu Maju Jakšić, dipl. kateheta, koja je ujedno završila specijalistički studij iz kriznih situacija te petogodišnju edukaciju iz realitetne psihoterapije, s višegodišnjim iskustvom radu u raznim ambijentima. Gospođa Jakšić će djelovati na području Sisačke biskupije, u kontaktu s osobama „na terenu“. Planira se zapošljavanje još jedne osobe za mjesec dana koja će zajedno s gospođom Jakšić raditi, u želji pružiti psihološku i duhovnu podršku potrebitima. Ukoliko netko želi podržati i ovaj projekt to je moguće na račun Hrvatskoga društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS), HR65 2340 0091 5111 1346 2, SWIFT CODE: PBZGHR2X.


Surađujući s crkvenim i civilnim institucijama, napose Caritasom i stožerom, zatim župnicima Sisačke biskupije kao i volonterima želi se pružiti podrška potrebitim ljudima koji su stradali u potresu svjesni da svatko može dati svoj maleni doprinos za cjelokupni oporavak ovog dijela Hrvatske. U svemu tome nas vodi misao i poziv Isusa da damo ljudima jesti, odnosno da podijelimo, simbolično govoreći, 5 kruhova i 2 ribice (Iv 6, 1-5), da poput malenog dječaka stavimo na raspolaganje ono što imamo za dobrobit braće i sestara, te kako bi suosjećajnošću i solidarnošću mnogih svi imali dovoljno za svoj život. Pred nama je put trajnog obraćenja i traženja Kristovog lica u potrebitima.

Sisačka biskupija

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.