IMG 20210117 WA0017

Posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva Sv. Ante u Seocima


U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja 2021., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili: župnik don Špiro Čikeš, bivši župnik don Ante Matešan, omiški župnik don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

IMG 20210117 WA0017


Na početku je nadbiskupa i sve nazočne uime župe pozdravila župljanka Ljubica Bogdanović. „Drago nam je da smo svako od nas na svoj način mogli dati svoj obol u gradnji crkve kao građevine u kojoj mi postajemo Crkva pisana velikim slovom. (…) Dok molimo za pokojne i zahvaljujemo Gospodinu za sve darovano, ujedno ponosno gledamo u diskretne elemente starohrvatskog crkvenog interijera. Kroz jednostavnost kamena, toplinu i boju drveta, sačuvanu tradiciju koja nas je oblikovala stvoren je dom naše zajedničke molitve“, kazala je, između ostaloga, gospođa Bogdanović.

IMG 20210117 WA0035


„Iako je crkva obnavljana u više navrata, vrijeme je učinilo svoje. Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio umjetnik fra Ante Branko Periša a prihvatio ju je Građevinski ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu s kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. U svibnju smo započeli s iskopavanjem poda i postavljanjem izolacije, a radovi su trajali cijelo ljeto te smo se tek 6. rujna ponovo okupili u njoj“, kazao je župnik don Špiro Čikeš. Dodao je da je skoro sve novo izgrađeno: od oltara, svetohraništa, krstionice, izolacije poda i popločavanja poda, preko elektroinstalacija, klimatizacije, ozvučenja, žbuke, bojanja, pa do novih klupa i prozora. „Nadam se da će obnova naše crkve pomoći da se na svakom molitvenom susretu obnavljamo i suobličujemo Jaganjcu Božjem koji nas hrani svojim tijelom i krvlju te nas hrabri i tješi svojom Riječju. Neka nam ovaj prostor pomogne da i mi postanemo živi Božji hram“, poručio je župnik Čikeš.
„Dragi žitelji ovoga lijepoga kraja, vi ste ovu crkvu već posvetili svojom pažnjom, ljubavlju, ustrajnošću, svojim življenjem. Iskorak je vidljiv ne samo u estetici nego i u duhovnosti, boljem shvaćanju i življenju svoje vjere“, kazao je nadbiskup Barišić te blagoslovljenom vodom poškropio zidove crkve i narod Božji.

IMG 20210117 WA0058


Nadbiskup je u svojoj homiliji govorio o evanđeoskom tekstu, o Isusovim učenicima koji su slijedili, koji su se zanimali gdje stanuje. „Na njihovo pitanje upućeno njemu: 'Učitelju, gdje stanuješ? Isus ih poziva da dođu i vide, da se sami uvjere. Oni ne traže da im On da ideje, knjige, lekcije već oni idu kod Njega, k Njemu. Isus im ne daje vizit kartu nego samoga sebe. Gospodin želi da otkriju ne nešto nego nekoga, njega, osobu koja ih ljubi. Ta radost koja ih je ispunjala u susretu s Njim i slušajući Njegovu riječ nije ostala zatvorena u sebe nego ide, trči drugome u susret svjedočeći Njega.“ Budući da Crkva danas slavi blagdan sv. Antuna Pustinjaka nadbiskup je podsjetio kako je taj svetac imao drukčije planove sa svojim životom dok nije čuo Gospodinov poziv - riječi upućene njemu: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“
„Vaši djedovi i bake, očevi i majke svojim odricanjem sudjelovali su u gradnji ove crkve na svoj način i vi ovdje dolazite na molitvu jer je Gospodin prisutan u svojoj Riječi i na oltaru nam se daje u kruhu i vinu. U životu imamo puno prostora u kojima se krećemo i neka nam mjesta znače nešto posebno i tamo rado dođemo kao da nam je sveto mjesto. Za glumce je to kazalište, za športaše igralište, a za nas vjernike to je crkva - mjesto susreta s Gospodinom. Međutim, Gospodin prebiva u svakome od nas na poseban način“, istaknuo je nadbiskup podsjetivši na riječi sv. Pavla u poslanici Korinćanima: „Іlі zаr nе znаtе? Тіјеlо vаšе hrаm је Duhа Ѕvеtоgа kојі је u vаmа, kоgа іmаtе оd Воgа, tе nіѕtе ѕvојі. Јеr kuрlјеnі ѕtе оtkuрnіnоm. Рrоѕlаvіtе dаklе Воgа u tіјеlu ѕvојеm!“ (1 Коr 6, 19-20).

IMG 20210117 WA0059


„Mi smo najsvetiji hram Božji, posvećen krštenjem i drugim sakramentima. U našim srcima razlivena je ljubav Božja po Duhu Svetom koji nam je dan. Pitanje je što smo učini od hrama Božjega? Jesmo li ovaj hram zapustili i jesmo li vlasnika deložirali iz stana i učinili pustinju od svoga života?“ upitao je nadbiskup te nastavio: „I dok danas blagoslivljamo ovu obnovljenu crkvu ne zaboravimo da smo hram Duha Svetoga i da Isus ima adresu u mom životu. Ova crkva se radila od 1929. i obnavljala do danas. Tako i mi, hramovi Božji, uvijek se gradimo, nadograđujemo, obnavljamo. Želio bih da svaki član ove zajednice bude vidljiv znak Božje prisutnosti“, poručio je nadbiskup Barišić.
Župa Kostanje danas obuhvaća dva sela: Kostanje i Seoca. Kostanje sa sjeverne strane zatvara kosa kraške visoravni, a s južne rijeka Cetina. Seoca se nalaze u zaleđu Kostanja, na kraškoj visoravni, uz malo polje pored kojega prolazi asfaltirana prometnica prema Blatu i Šestanovcu. Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. Unutrašnjost crkve je uređena poslije rata i posvećena je od biskupa Franića 1954. godine. Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata. Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje. Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Dimenzije crkve s apsidom su 16,70 x 7 metara. Prošle, 2020. godine za župnika fra Špira Čikeša crkva je temeljito obnovljena.

IMG 20210117 WA0045

 

Autor fotografija: Borko Gunjača
Autorica teksta: Silvana Burilović Crnov / Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.