IMG 20210117 WA0017

Posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva Sv. Ante u Seocima


U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja 2021., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili: župnik don Špiro Čikeš, bivši župnik don Ante Matešan, omiški župnik don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

IMG 20210117 WA0017


Na početku je nadbiskupa i sve nazočne uime župe pozdravila župljanka Ljubica Bogdanović. „Drago nam je da smo svako od nas na svoj način mogli dati svoj obol u gradnji crkve kao građevine u kojoj mi postajemo Crkva pisana velikim slovom. (…) Dok molimo za pokojne i zahvaljujemo Gospodinu za sve darovano, ujedno ponosno gledamo u diskretne elemente starohrvatskog crkvenog interijera. Kroz jednostavnost kamena, toplinu i boju drveta, sačuvanu tradiciju koja nas je oblikovala stvoren je dom naše zajedničke molitve“, kazala je, između ostaloga, gospođa Bogdanović.

IMG 20210117 WA0035


„Iako je crkva obnavljana u više navrata, vrijeme je učinilo svoje. Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio umjetnik fra Ante Branko Periša a prihvatio ju je Građevinski ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu s kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. U svibnju smo započeli s iskopavanjem poda i postavljanjem izolacije, a radovi su trajali cijelo ljeto te smo se tek 6. rujna ponovo okupili u njoj“, kazao je župnik don Špiro Čikeš. Dodao je da je skoro sve novo izgrađeno: od oltara, svetohraništa, krstionice, izolacije poda i popločavanja poda, preko elektroinstalacija, klimatizacije, ozvučenja, žbuke, bojanja, pa do novih klupa i prozora. „Nadam se da će obnova naše crkve pomoći da se na svakom molitvenom susretu obnavljamo i suobličujemo Jaganjcu Božjem koji nas hrani svojim tijelom i krvlju te nas hrabri i tješi svojom Riječju. Neka nam ovaj prostor pomogne da i mi postanemo živi Božji hram“, poručio je župnik Čikeš.
„Dragi žitelji ovoga lijepoga kraja, vi ste ovu crkvu već posvetili svojom pažnjom, ljubavlju, ustrajnošću, svojim življenjem. Iskorak je vidljiv ne samo u estetici nego i u duhovnosti, boljem shvaćanju i življenju svoje vjere“, kazao je nadbiskup Barišić te blagoslovljenom vodom poškropio zidove crkve i narod Božji.

IMG 20210117 WA0058


Nadbiskup je u svojoj homiliji govorio o evanđeoskom tekstu, o Isusovim učenicima koji su slijedili, koji su se zanimali gdje stanuje. „Na njihovo pitanje upućeno njemu: 'Učitelju, gdje stanuješ? Isus ih poziva da dođu i vide, da se sami uvjere. Oni ne traže da im On da ideje, knjige, lekcije već oni idu kod Njega, k Njemu. Isus im ne daje vizit kartu nego samoga sebe. Gospodin želi da otkriju ne nešto nego nekoga, njega, osobu koja ih ljubi. Ta radost koja ih je ispunjala u susretu s Njim i slušajući Njegovu riječ nije ostala zatvorena u sebe nego ide, trči drugome u susret svjedočeći Njega.“ Budući da Crkva danas slavi blagdan sv. Antuna Pustinjaka nadbiskup je podsjetio kako je taj svetac imao drukčije planove sa svojim životom dok nije čuo Gospodinov poziv - riječi upućene njemu: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“
„Vaši djedovi i bake, očevi i majke svojim odricanjem sudjelovali su u gradnji ove crkve na svoj način i vi ovdje dolazite na molitvu jer je Gospodin prisutan u svojoj Riječi i na oltaru nam se daje u kruhu i vinu. U životu imamo puno prostora u kojima se krećemo i neka nam mjesta znače nešto posebno i tamo rado dođemo kao da nam je sveto mjesto. Za glumce je to kazalište, za športaše igralište, a za nas vjernike to je crkva - mjesto susreta s Gospodinom. Međutim, Gospodin prebiva u svakome od nas na poseban način“, istaknuo je nadbiskup podsjetivši na riječi sv. Pavla u poslanici Korinćanima: „Іlі zаr nе znаtе? Тіјеlо vаšе hrаm је Duhа Ѕvеtоgа kојі је u vаmа, kоgа іmаtе оd Воgа, tе nіѕtе ѕvојі. Јеr kuрlјеnі ѕtе оtkuрnіnоm. Рrоѕlаvіtе dаklе Воgа u tіјеlu ѕvојеm!“ (1 Коr 6, 19-20).

IMG 20210117 WA0059


„Mi smo najsvetiji hram Božji, posvećen krštenjem i drugim sakramentima. U našim srcima razlivena je ljubav Božja po Duhu Svetom koji nam je dan. Pitanje je što smo učini od hrama Božjega? Jesmo li ovaj hram zapustili i jesmo li vlasnika deložirali iz stana i učinili pustinju od svoga života?“ upitao je nadbiskup te nastavio: „I dok danas blagoslivljamo ovu obnovljenu crkvu ne zaboravimo da smo hram Duha Svetoga i da Isus ima adresu u mom životu. Ova crkva se radila od 1929. i obnavljala do danas. Tako i mi, hramovi Božji, uvijek se gradimo, nadograđujemo, obnavljamo. Želio bih da svaki član ove zajednice bude vidljiv znak Božje prisutnosti“, poručio je nadbiskup Barišić.
Župa Kostanje danas obuhvaća dva sela: Kostanje i Seoca. Kostanje sa sjeverne strane zatvara kosa kraške visoravni, a s južne rijeka Cetina. Seoca se nalaze u zaleđu Kostanja, na kraškoj visoravni, uz malo polje pored kojega prolazi asfaltirana prometnica prema Blatu i Šestanovcu. Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. Unutrašnjost crkve je uređena poslije rata i posvećena je od biskupa Franića 1954. godine. Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata. Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje. Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Dimenzije crkve s apsidom su 16,70 x 7 metara. Prošle, 2020. godine za župnika fra Špira Čikeša crkva je temeljito obnovljena.

IMG 20210117 WA0045

 

Autor fotografija: Borko Gunjača
Autorica teksta: Silvana Burilović Crnov / Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.