Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR: Fra Ivan Bradarić


Jedna od najljepših slika i najljepših, ali i najstarijih simbola koji se pridaju Blaženoj Djevici Mariji, a zazivamo je tako i u lauretanijskim litanijama, jest ruža – Ruža otjastvena. Cvijet koji simbolizira ljubav, ljepotu i ljupkost izabran je od pobožnoga puka kao izraz odanosti i pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji.

Prema nekim crkvenim ocima, kao što je ljubičica simbol poniznosti, ljiljan simbol čistoće, tako je ruža simbol ljubavi. Tako i naš pobožni puk koristi ove cvjetove da bi izrazio svoju odanost: „Ljiljane bijeli nebeskog sjaja, ljepši  i draži no sunašca sjaj“. Odnosno: „Pred sliku tvoju ružice, na pozdrav svibanj stavlja“. Marija je dakle opisana kao ruža zbog svoje ljubavi prema Bogu i prema nama, djeci svojoj. Kao što nas miris ruže zadivljuje i privlači, tako i Blažena Djevica Marija na otajstven i mističan način nam nudi miris i ljepotu, znakove ljubavi i milosti Božje.

To nam na uzvišen i zanosan način kazuje Knjiga Sirahova: Uzrastoh kao palma u Engadu i kao ružičnjaci u Jerihonu. Kao divna maslina u dolini, uzrastoh kao makljen nad vodama. Rasuh miomiris svoj kao cimet i drvo bagremovo, i zamirisah mirisom kao smirna izabrana, kao galban, oniks i stakte i kao vonj tamjanov u Šatoru (24, 14-15).

Ruža nam se dakle pokazuje kao istinski dar Božje stvoriteljske ljepote, kao znak njegove odanosti i ljubavi. Tako i poznata njemačka božićna pjesma „Es ist ein Ros´entsprungen“ s nevjerojatnom poetikom nam govori o Mariji, o Bezgrešnoj Djevici, kao o ruži, ili kako mi to još ljepše u deminutivu kažemo, o ružici, iz koje izvire pupoljak, a to je njezin sin Isus, mladica koja je isklijala iz Jišajeva panja (Iz 11,1). Također, na prepoznatljivim slikama koje prikazuju Gospino ukazanje u Lurdu vidimo cvijet divlje ruže. I ovdje se nebo poigralo, da bi nas po našim zemaljskim prepoznatljivim i lijepim znakovima dovelo i otkrilo uzvišeni nebeski znak – ružu otajstvenu, našu Gospu.

U došašću puno pjevamo Mariji. S Marijinom pjesmom Veliča, ali i s brojnim pjesmama koje je ispjevao naš hrvatski pobožni puk iščekujemo njezin plod Isusa, Spasitelja. Tako ponavljamo: „Ti si lijepi cvijet... Nikad hvala ti neće prestati! Gospo blažena, ružo rumena, sveta Marijo!“ Također, u pjesmi „Raduj se, grade Nazaret“ pjevamo: „u tebi niknu krasan cvijet, o Nazaret, svim ljud´ma sretni vrt. Dođe nam iz tebe spas“.

Isus je najljepši od ljudskih sinova (Ps 44,3), savršenstvo ljepote među svim ljudima. Zar nije trebalo da se i njegova majka okiti istom ljepotom i postane remek djelo Božjega stvoriteljskog zahvata – po naravnom ali i nadnaravnom, milosnom redu. Naslov Ruža otajstvena želi izraziti i naglasiti upravo sve to i pozvati nas da ukrasimo naše vrtove, naše domove, ali napose naše duše tom nebeskom, nadnaravnom, milosnom ljepotom.

Ruža je kraljica naših vrtova.

Marija je kraljica Božjega vrta.

Zaključit ću s još jednom poznatom hrvatskom marijanskom pjesmom, koja se osobito svečano pjeva u našem Hrvatskom zagorju: „K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka, tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaka“.

Srce siromaka se uzda u Gospu, Ružu otajstvenu, prateći trag njezina milosnog miomirisa.

Ružo otajstvena, moli za nas!

 

 

Radio Marija

00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Snaga Hrvatske - tema: Strani dragovoljci u Domovinskom ratu; gost: povjesničar Tomislav Šulj iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata; ur. i vod.: Ivan Zaradić
01:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića u svibnju - I. dan

Evo nam i svibanjske devetnice na čast sluge Božjega oca Ante Gabrića. Svaka je devetnica njemu na čast lijepa, a ova je, čini se, najljepša. Ne...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.