laudato si knjiga

 

Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u srijedu 2. lipnja, uoči održavanja međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Laudato si' – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“, susreli su se rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Susretu su nazočili i prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić te predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Zoran Turza i predsjednica Znanstvenog odbora doc. dr. sc. Andreja Sršen.

Rektor Tanjić zahvalio je ministru Ćoriću na prihvaćanju da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja bude suorganizator ove  važne konferencije.

„Ova konferencija je plod rada znanstvenika i mnogih crkvenih udruga o jačanju svijesti ne samo klimatskih promjena nego i cjelovite ekologije, za razvoj čovjeka i za razvoj pravednog društva. Glavni poticaj nam je došao od pape Franje i njegove enciklike Laudato sì’ iz 2015. godine. U sadašnjim društvenim i klimatskim okolnostima ova enciklika postaje jedan od ključnih i važnih tekstova za pokretanja očuvanja ne samo našeg planeta nego i razvoja pravednijeg društva. Drago nam je da smo na ovoj konferenciji ostvarili mnoštvo suradnji sa znanstvenim institucijama, ali i s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Nadamo se da će ova konferencija pridonijeti jačanju svijesti konkretnim djelovanjima, kao što je to učinio projekt CRO Laudato si’ unazad proteklih godinu dana te da ćemo u budućih pet godina ostvariti aktivnosti na znanstvenoj i nastavnoj razini i da ćemo tako djelovati u hrvatskom društvu upravo na temeljima enciklike pape Franje Laudato sì'”, istaknuo je rektor Tanjić.

Ministar Ćorić istaknuo je važnost suradnje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem te čestitao organizatorima na projektu CRO Laudato si’ kao i na konferenciji koja će se održati 4. i 5. lipnja. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatsko katoličko sveučilište prepoznalo važnost ove teme te smatra da je znanstveni doprinos 53 znanstvenika predavača na skorašnjoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji jamstvo da je problem klimatskih promjena i njihovih učinaka adresiran na najbolji mogući način. Ministar je također istaknuo kako će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i dalje pratiti i s posebnim entuzijazmom sudjelovati u budućim aktivnostima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te će podupirati zajedničke napore u cilju osvješćivanja klimatskih promjena i njihovih posljedica.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Laudato sì – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ održat će u petak 4. i u subotu 5. lipnja na platformi Zoom na kojoj će sudjelovati 53 predavača iz Hrvatske, Italije i Njemačke. Konferencija se odvija preko aplikacije Zoom.

Uvodno izlaganje „Od Laudato si’ prema franjevačkoj eko-duhovnosti. Jezične granice i interpretativne mogućnosti“ održat će Giuseppe Buffon, profesor Moderne i suvremene crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Antonianum. Slijede predavanja koja su raspoređena na ukupno deset panela, od kojih na tri panela sudjeluju studenti. Za uvodno predavanje osiguran je prijevod na hrvatski jezik.

Organizator konferencije je Hrvatsko katoličko sveučilište, dok su suorganizatori Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, Franjevački institut za kulturu mira, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež. Pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb i Zaklada Rhema.

Ovom konferencijom završava projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži „CRO Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“ skraćenog naziva CROLAUDATOSI. Također, Hrvatsko katoličko sveučilište ovom konferencijom obilježava šestu obljetnicu izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“, „Tjedan Laudato si’“ i završetak Posebne godine „Laudato si’“.

U sklopu konferencije održat će se izložba fotografija Dražena Zetića pod nazivom „Sestrica voda“ koja je dostupna na linku YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

laudato si

Radio Marija

23:35 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:05 Glazba
00:30 Iz baštine grkokatolika – tema: Blagdan Krista čovjekoljupca - Srce Isusovo; ur. i vod.: o. Danijel Hranilović

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.