Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RM article

Povjesničar Matteo Luigi Napolitano osvrnuo se na dokumente koji dokazuju pozornost Vatikana prema sudbini europskih Židova.

Povodom nedavnoga Dana spomena na holokaust Ujedinjeni su narodi prvi put taj događaj obilježili susretom u Staklenoj palači u New Yorku, organiziranim pod pokroviteljstvom stalnoga promatrača Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda. Na susretu je, među predavačima, bio i Matteo Luigi Napolitano, profesor na Sveučilištu talijanske pokrajine Molise i savjetnik Papinskoga odbora za povijesne znanosti.

Kao znanstvenik, istraživač uloge Svete Stolice tijekom nacističkih progona, bio je među prvim povjesničarima koji su iskoristili otvaranje, 2. ožujka, arhivske građe koja se odnosi na papinstvo Pija XII. (od 1939. do 1958. godine). Osvrnuvši se u razgovoru za našu radijsku postaju na rezultate prvoga dana istraživanja u Povijesnom arhivu Odjela za odnose s državama u Državnom tajništvu, profesor je prije svega napomenuo da je nakon svih godina bavljenja djelovanjem Pija XII. i holokaustom, bio vrlo uzbuđen i pomalo se osjećao – kako je rekao – kao prvoga dana u školi.

Cijela je arhivska građa o Piju XII. digitalizirana – napomenuo je profesor te dodao – stoga se doista nalazimo u punoj digitalnoj demokraciji. Osim što je cijeli arhiv otvoren, svaki znanstvenik sa svojega mjesta uvijek ima pristup svakom dokumentu, istodobno s drugima, odnosno ne mora čekati da netko drugi završi pregled određenih dokumenata.

Što se tiče dokumenata koji se odnose na progone Židova, profesor Napolitano je istaknuo da je iz njih vidljiva stalna pozornost Vatikana prema Židovima tih godina, te napomenuo da je očit kontinuitet između papinstva Pija XI. i onoga Pija Dvanaestoga. Našao sam niz u kojemu su skupljeni dokumenti tih dvaju pontifikata o potpuno istim temama. Imamo tu odredbe kojima se podupire emigracija, dokumente o pitanjima vizā u neutralnim zemljama, i sve to u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Imamo dokumente – dodao je profesor – u kojima brojni američki građani, pa i same vlasti Sjedinjenih Američkih Država, izražavaju zahvalnost Svetoj Stolici za sve što je učinila za Židove u tom razdoblju. Riječ je o arhivskoj građi koja dokazuje postojanje čvrste mreže odnosa u svrhu spašavanja progonjenih osoba koja prolazi kroz dva pontifikata i postaje bitna u trenutku kada je izbio Drugi svjetski rat, a Hitler pokušao ostvariti svoj plan sustavnoga istrjebljenja europskih Židova – rekao je profesor Napolitano.

Datum 4.3.2020.

Radio Marija

21:01 Hodaj uza me i budi mi prijatelj – tema: „Što slušaju mladi?“, gošće: Ružica i Maja Nedić; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.