Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RI hodocasce pomoraca 1

22. godinu u kontinuitetu pomorci hodočastili brodovima u Kraljevicu, ali prvi puta samo s posadom

Na prvu nedjelju došašća, 29. studenog, tradicionalnim hodočašćem pomoraca brodovima u Kraljevicu započeo je program proslave blagdana sv. Nikole biskupa, nebeskog zaštitnika pomoraca, ribara i djece. Hodočašće se održalo 22. godinu u kontinuitetu, ali prvi puta brodovi su samo s posadom isplovili u konvoju iz riječke luke, predvođeni brodom «Vid». Zbog epidemiloške situacije ovoga puta Ordganizacijski odbor nije pozvao građane da im se pridruže na brodovima, nego su hodočastili u njihovo ime. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Kraljevici započelo je paljenjem zavjetne svijeće koju su pomorci 2010. godine darovali Svetištu sv. Nikole biskupa u Kraljevici. Euharistiju je predvodio vlč. Đuliano Trdić, župnik ove župe i zamjenik povjerenika Apostolata mora Riječke nadbiskupije, a propovijedao don Petar Filipović iz Mostarsko-duvanjske biskupija.

Govoreći o novim epidemiloškim mjerama istaknuo je njihovu preventivnu svrhu te povukao paralelu s pročitanim evanđeoskim tekstom (Mk 13, 33-37) u kojemu Isus od nas traži prevenciju propasti naših duša. Podsjetio je na prispodobu o siromašnom Lazaru i bogatašu koji je želio živjeti vječno (Lk 16,19–21.) te kazao kako je poruka jasna: Bog je pun ljubavi i milosrdan, ali sudi prema zaslugama. Neovisno kojem staležu pripadamo, svi ćemo doći do kraja ovozemaljskog puta.

U nastavku je istaknuo Isusove riječi “Bdijte jer ne znate kada je čas.”. Evanđelist Marko piše o četiri faze tijekom noći: “…da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro…” Židovi su na ovakav način mjerili vrijeme, ali ove četiri faze predstavljaju četiri stadija našeg života: djetinjstvo, mladost, zrelost i starost. Svakome je budućnost krhka I najmanji ugrušak u krvi može život ugasiti. Ljudi rade ‘proračune’ kako produžiti život. Paze na prehranu, vježbaju, ali naš život ovisi o volji Božjoj, rekao je don Filipović.

Zaključujući propovijed poručio je da nas Isus ne plaši svojim riječima o nužnosti bdijenja, nego donosi mir. Nemojmo strepiti od ponovnog dolaska Gospodina, ali imajmo na umu da je život neizvjestan i promislimo kako ga živimo, zaključio je propovjednik.

RI hodocasce pomoraca 2

Ove godine, zbog epidemiloških razloga, nije bilo tradicionalnog dočeka mještana u Kraljevici, već je flotu zajedno sa župnikom vlč. Trdićemi don Filipovićem dočekao i pozdravio gradonačelnik Dalibor Čandrlić. Po završetku mise brodovi su isplovili prema Rijeci i u povratku brodskim sirenama pozdravili mještana Bakarca, Bakra i Kostrene.

Tradicija najstarijeg svetišta sv. Nikole s ove strane Jadrana seže još u 18. stoljeće kada je papa Pio VI. 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj svi koji u nju dođu na dan njezinog zaštitnika mogu dobiti – oproštenje grijeha.

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

Radio Marija

07:55 Glazba
08:00 Čestitamo rođendane
08:05 Glazba
08:15 Biti Tvoja riječ – ur. i vod.: Božidar Biondić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Duhovne vježbe: Fra Andrija Bilokapić - Bože moj, tko sam?

I ove godine, pripremali smo se u duhovnom zajedništvu za blagdan Božića kroz duhovne vježbe u programu Radio Marije. Duhovne vježbe su dani milosti u...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.