Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RM article

Vinkovska karizma u Hrvatskoj" nastavljena je 2. ožujka na nadbiskupijskoj razini.

Za Zagrebačku nadbiskupiju riječ je o međužupanijskom natjecanju, a sudjelovale su škole predstavnice županija na području Zagrebačke nadbiskupije (uz dvije osnovne i jednu srednju školu koje su sudjelovale po načelu izvrsnosti, odnosno najboljim ostvarenim rezultatima sa županijskog / međuškolskog natjecanja), izvijestio je Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.
U natjecanju osnovnih škola pobijedila je OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba (mentor: Plamenko Nosić), drugo mjesto pripalo je OŠ Velika Mlaka (mentorica: Nataša Čurić), a treće mjesto zauzela je OŠ Sesvete.

Među srednjoškolskim ekipama pobijedila je XV. gimnazija iz Zagreba (mentor: Velimir Mandić), druga je Gimnazija Velika Gorica (mentorica: Nataša Čurić), treće mjesto pripalo je III. gimnaziji iz Zagreba (mentor: Stjepan Pavek).

Učenici i mentori okupili su se u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a prije samog natjecateljskog dijela ponovili su gradivo i pripremili se za odmjeravanje znanja. Dočekala ih je domaćica natjecanja te u svojstvu organizatorice i predsjednice povjerenstva za provedbu natjecanja pozdravila prof. dr. Valentina s. Blaženka Mandarić. Ona je učenike i mentore pozdravila i predstavila te je najavila i članove povjerenstva za provedbu ove razine natjecanja. Za osnovnu školu to su bili mr. Gordana Barudžija i Tomislav Krušlin, prof., kao predstavnici Državnog povjerenstva, uz Ivanku Petrović, savjetnicu u Uredu za vjeronauk, a za srednju školu to su Anita Vranić, prof. (uime Državnog povjerenstva) i Sanja Plevko iz Ureda za vjeronauk.

Biskupski vikar za pastoral preč. mr. Marko Kovač okupljene učenike ohrabrio je prije početka samog natjecanja, a s. Samuela Nestić je uz prezentaciju predstavila povijest svoje Družbe s manje poznatim detaljima. Učenici su nakon pisanja testa, dok je povjerenstvo ispravljalo testove, prošetali do Frankopanske ulice, gdje su se susreli s milosrdnicama u njihovom samostanu – Samostanu sv. Vinka. Tu su sestre predstavile kako rade i žive u svojim svakodnevnim dužnostima koje izviru iz njihove karizme: u dječjem vrtiću i gimnaziji, kroz radionicu za izradu crkvenoga ruha, pučku kuhinju i dr.

Nakon šetnje i okrjepe učenici su pristupili i ekipnom dijelu natjecanja: tomboli i Milijunaku, gdje su zajedno i pojedinačno pokazali koliko su naučili.

Nagrade i darove svim sudionicima uručio je preč. mr. Kovač koji su uz slatkiše i poneku sitnicu kao prigodnu uspomenu dobili i ručni rad vjeroučiteljice Nataše Čurić – gipsani odljev lika sv. Vinka. Prva tri mjesta osvojila su i knjigu Najljepše molitve naših starih i prigodni križ s likom sv. Vinka, koji je autorsko djelo s. Ljiljane Grgić. Prvoplasirane ekipe osvojile su i svijeće s likom sv. Vinka. Posebne nagrade, križeve, dobilo je četvero učenika koji su stopostotno riješili testove: osnovnoškolci Ante Matković (OŠ Velika Mlaka) i Sara Vukadinović (OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba) te srednjoškolke, obje iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lea Idžotić i Mirjam Kurtović.

Prije završnoga blagoslova preč. Kovač istaknuo je važnost zajedništva koje se odražava i u natjecanju iz vjeronauka: ekipa zajedno pobjeđuje ili zajedno gubi jer sve što čini pojedinac utječe na sve članove, s posebnim naglaskom na želji da učenici i dalje šire gorljivost sv. Vinka i njegove karizme o kojoj su učili. Državno natjecanje održat će se od 1. do 3. travnja u Gospiću.

Datum 2.3.2020.

Radio Marija

08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.