Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

201008 osnazivanjeDjece 06 Vlakic Obr

Obiteljsko savjetovalište Caritas Zagrebačke nadbiskupije nedavno je pokrenulo novi preventivni program kojemu je cilj osnaživanje djece kako bi se mogla nositi sa stresom, krizama i izazovima odrastanja.

 

U savjetodavnom radu Caritasova Obiteljskog savjetovališta koriste se različite tehnike primjerene za djecu od četvrte godine nadalje. Pozitivna iskustava i pozitivne emocije proširuju lepezu razmišljanja i reagiranja, potiču kreativnost, fleksibilnost i učinkovitije donošenje odluka kao i altruistično ponašanje. Negativne emocije i stanja nerijetko se teško osvješćuju i prihvaćaju (npr. srdžba, krivnja, tuga), tako osoba nije ni svjesna da ta energija, neizražene emocije ostaju u organizmu i opterećuju ga.

Ekspresivne i kreativne tehnike koje se koriste u radu Caritasova Obiteljskog savjetovališta, a prethode vježbama osnaživanja, pomažu djeci u upoznavanju vlastitih emocija i stanja te im omogućuju da izraze i izbace dio tih osjećaja i energije na prihvatljiviji način. Primjerice, dok dijete gnječi glinu ili nanosi gusti namaz boje, ono pritom dio osjećaja i energije izbacuje iz sebe, na način da još uvijek može kontrolirati osjećaje i misli vezane uz tu energiju.

U radu s najmlađima u Savjetovališti se koriste i različite drvene didaktičke igračke koje također prethode vježbama osnaživanja, a osim što služe za razvoj fine motorike, navode dijete na razmišljanje i logičko zaključivanje. Dijete se usredotočuje na rješavanje zadataka koje ove igračke nude, razvija maštu, spretnost te kognitivnu i emocionalnu snagu.

Igra djeci omogućuje da stvore i otkriju svijet kojim mogu upravljati i kroz to pobijede strah dok vježbaju i pokušavaju raditi sve ono što rade i odrasli. Dok upravljaju svojim svijetom, igra im pomaže da razviju pažnju koja je iznimno važna za učenje s razumijevanjem, kao i nove vještine koje vode ka snažnijem samopouzdanju i dubljem upoznavanju sebe.

Vježbe osnaživanja mogu se primjenjivati u individualnom radu i u skupini sa sadržajima stvarnog života ili mašte. Važan dio vježbi osnaživanja čine unutarnje slike. Djeci je u pravilu lakše nego odraslima predočiti unutarnje slike, jer još nisu uvjetovana racionalnošću i sudovima o stvarnosti.

Dječje poteškoće u odnosima često su odraz neke problematike roditelja. Stoga je dobro u samom početku raditi i na osnaživanju roditelja.

U radu s djecom u Caritasovu Obiteljskom savjetovalištu ADI savjetnik nastoji se uskladiti s njihovim svijetom na način da im dopusti da mu ispričaju nešto što im se sviđa raditi, zanima se za njihove omiljene igre i sl. Uz to djeci se ukratko objasni što će raditi zajedno s ADI savjetnikom. Kroz vježbu osnaživanja (to može biti i priča u kojoj se naziru razne tematike vezane za njihov svijet) djeca se otvaraju, izražavaju svoje potrebe i želje. Djeca sama pritom postanu svjesna pozitivnih sadržaja koje nose u sebi, te tako sami na temelju istih dođu do novih rješenja, pronađu snagu za drugačije ponašanje i postupanje.

Za dodatne informacije zanteresirani roditelji mogu se obratiti Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 099 2391 610.

 

Tekst i fotografija: Irena Konda, dipl. soc. radnica, ADI savjetnik za djecu

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.