Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

zvonik sv.duje FreePix 1560x1037Splitsko-makarska nadbiskupija uputila je 18. srpnja priopćenje za medije i javnost o otvorenju zvonika katedrale Sv. Dujma nakon završene rekonstrukcije stubišta i konzervatorsko-restauratorskih radova. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

dvije godine nakon zatvaranja zvonika splitske prvostolnice, zbog rekonstrukcije stubišta i konzervatorsko-restauratorskih radova, 17. srpnja 2020. godine zvonik je ponovo otvoren za javnost.

Sam proces rekonstrukcije stubišta unutar zvonika te konsolidacije kamena trajao je duže od navedenog. Pripremni radovi započeti su još 2015. godine kada se radio arhitektonski snimak postojećeg stanja zvonika pod vodstvom dipl.ing.arh. Josipe Ružić. Iste godine tvrtka Genista d.o.o. na čelu s dipl.ing.građ. Marijanom Kovačić predlaže projekt za rekonstrukciju stubišta. Upravo su ti ranije pripremljeni radovi i dokumentacija o projektu radne skele, nove konstrukcije za stube od nehrđajućeg čelika, platforme i zvona postavila temelje za daljnje djelovanje. Za glavnog izvođača radova od 2016. pa sve do 2018. godine zadužena je bila tvrtka Art projekt iz Kaštel Gomilice, a u periodu od 2018. godine pa sve do okončanja radova izvođači su bili tvrtka Rocoso d.o.o.

U navedenom periodu odvijali su se konzervatorsko-restauratorski radovi unutar i izvan zvonika splitske katedrale. Konsolidaciju kamena u unutrašnjosti zvonika te konzervatorsko-restauracijski tretman kamene plastike vodila je magistra konzervacije-restauracije Tihana Višić iz tvrtke Rocoso d.o.o.. Konzervatorsko-restauratorske radove na sjevernoj vanjštini zvonika odradila je tvrtka ARTCORE j.d.d.o. pod stručnim vodstvom mag.art. Ane Doljanin.

Događaj koji je prethodio ovom, a možda nije zadobio onoliku pažnju koju je zaslužio zbog ovogodišnjih okolnosti, svakako jest povratak starih zvona splitske katedrale nakon punih šesnaest godina. Uoči otvaranja moćnika sv. Dujma u svibnju ove godine našim gradom iznova se pronio taj dugo čekani zvuk.

Zvonik je od davnina bio i jest vizualni i duhovni identitet našeg grada, stoga i ovi posljednji zahvati na unutrašnjosti i vanjštini zvonika ulaze u povijest. Govoreći o tome treba imati na umu da je zadnja obnova zvonika bila prije više od sto godina. Između 1890. i 1908. godine prema projektima bečkog arhitekta i konzervatora Aloisa Hausera zvonik je restauriran. O zvoniku prije prve poznate obnove postoje skromna saznanja.

Projekt obnove zvonika financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, Kaptol, matična župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Konzervatorski nadzor vodio je dr.sc. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu i dr.sc. Vanja Kovačić.

Nakon završnih pregleda obavljena je primopredaja zvonika u nazočnosti mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, kanonika splitskoga Prvostolnog kaptola don Ante Mateljana te naposljetku župnika don Tomislava Ćubelića, koji su cijeli ovaj projekt nadgledali i pratili od njegovih početaka pa do samog kraja.

Stoga Vas radosno pozivamo da dođete, slobodno razgledate i zabilježite novonastale promjene unutar zvonika s nadom da penjući se do samog vrha spoznate ne samo ljepote grada koji nas okružuje, već uloženi napor, volju i trud koji je utkan od davnina u srednjovjekovni kampanel našega grada.

Radio Marija

09:00 Da život imaju – aktualnosti iz Zagrebačke nadbiskupije; ur. i vod.: Zvonko Franc
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu - ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.