Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

Trnjanska savica mlada misa 

U nedjelju, 5. svibnja, u župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici bilo je veoma svečano. Bila je mlada misa vlč. Domagoja Tujmera, našega župljanina, već druga mlada misa u petnaestak dana, opet u okrilju OŠ Jure Kaštelana, našoj dugogodišnjoj privremenoj lokaciji.
Sudionike misnoga slavlja i mladomisnika prvo je pozdravio župnik Antun Vukmanić iznimno radostan zbog još jedne mlade mise u Župi, a i zbog svojega srebrnog jubileja. Prisjetio se kako i sam u početku nije previše pozornosti pridavao iskazima sadašnjeg mladomisnika da želi biti svećenik, jer se pokušavao izboriti za zgradu crkve koja je Župi nužno potrebna. No, kako je vrijeme odmicalo, a zgrada crkve nije bila izgledna, usredotočio se pravodobno na svekoliku podršku kandidatima za svećeništvo iz naše Župe - Marku Dominiću i Domagoju Tujmeru - koji su ustrajali i došli do svećeništva.
U ime župljana mladomisnika i sve nazočne misnomu slavlju zatim je pozdravila Marija Znika, dugogodišnja tajnica Župnoga pastoralnoga vijeća. Istaknula je posebno mladomisnikovu ustrajnost da, usprkos raznovrsnim preprekama, završi studij i dođe do svećeništva. Poželjela mu je obilje Božjega blagoslova u plodonosnom radu na Božjoj njivi te da riječju i djelom proslavlja Gospoda kao vrstan svećenik slijedeći izabrano mladomisničko geslo: ''U tebe se, Gospodine uzdam!''
vlč. Majk Rušec, pjevao je evanđelje, što je bilo posebno dojmljivo, a zatim i propovijedao. Misna su mu čitanja i odlomak iz Evanđelja po Mateju bili poticaj da se u propovijedi, uz ostalo, osvrne na radost koju nosi mlada misa u Župi. Rekao je da bi se, gotovo parafrazirajući tekst proroka Zaharije, moglo reći kako i Trnjanska Savica ima razloga uskliknuti ovoga sunčanog jutra poput Kćeri sionske jer ju je pohodio Gospodin u sakramentu svetoga reda darujući joj mladomisnika. Gospodin nam želi dati svoj mir i ljubav. Svoju ljubav želi nam dati ne samo očima vjere nego i u osobi mladomisnika. Promatrajući mladomisnika, čovjek se zapita što se to dogodi u ljudima da ostave sve oko sebe i, slijedeći Božji poziv, postanu izvorom ljubavi Božje. Podsjetio nas je kako su u prošlom ratu mnogi mladi položili život za domovinu. I svećenik je pozvan umirati sebi i svijetu svakoga dana.
Osvrnuvši se na aktualne tegobe današnjega svijeta, rekao je neka se ne uznemiruje srce naše pred tim tegobama. Bog itekako voli svoj narod. Duh Božji poziva nove radnike na svoju njivu, kao i našega mladomisnika. U životu ima mnogo uspona i padova: posrćemo i padamo. I sv. Ivan apostol nije bio pošteđen napora koje je kao apostol morao podnijeti. I kad Isus zove da se uzme Njegov jaram, taj se jaram razlikuje od drugih jarmova jer to je jaram Gospodinove milosti i pomoći. Bog je mladomisniku ostavio slobodu da ga nasljeduje u svemu pa i u Njegovu Gestemaniju. ''Pa i kad ti probodu srce, ostaje ti znak Gospodinov. Daj da i tvoje srce bude sjedinjeno s Gospodinovim u euharistiji'', rekao je propovjednik. Poželio je mladomisniku da ga na svakom njegovu putu prati i nadahnjuje naš najvjernija odvjetnica – Majka Božja Marija. I zaključio rekavši: "Kreni čuvaru srca Sina Božjega, zazovi ime Gospodnje! Svojim riječima i životom ustupi mjesto Kristu raspetom!"
Mladomisnik je na kraju misnoga slavlja zahvalio Bogu i svojoj obitelji na daru života, svojoj Župi i Gospićko-senjskoj biskupiji na podršci da ustraje na putu svećeništva, svima koji su svojom molitvom tome pridonijeli, kao i svima koji su omogućili ovako svečanu proslavu mlade mise.
Mladomisnici koji su sudjelovali na svetoj misi udijelili su zatim zajednički svoj mladomisnički blagoslov nazočnima.
Svečanom ozračju mlade mise pridonijele su i djevojke u narodnim nošnjama noseći darove za misni prinos.
Misno slavlje pratio je skladnim pjevom Mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju Ivana Šćepanovića i uz dirigiranje Ljubice Vuletić Marjanović.
Svečanost se nastavila u dvorištu škole domjenkom i radosnim druženjem sa župljanima.
Mladoj misi prethodila je u subotu navečer Molitvena šetnja po Savici s upaljenim svijećama, prinos molitvenih nakana Gospodinu te zatim cjelonoćno klanjanje pred Presvetim koje je završeno u nedjelju ujutro Molitveno-glazbenim programom prije samog početka svete mise.

Tekst: Marija Znika, župna medijska suradnica Tiskovnoga ureda
Fotografija: Milan Crnek

Radio Marija

14:55 Molitva Benedikta XVI za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Kunica - žalosna otajstva
15:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.