Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

Nikola Tavelic 2

Na prostoru gdje će se u nedjelju 21. lipnja s početkom u 10 sati održati svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije Nikole Tavelića postavljen je svečev kip.

Djelo akademskog kipara Vida Vučaka u Šibenik je dopremljeno u subotu 20. lipnja u prijepodnevnim satima, a postavljeno nešto prije podne.

Nazočan je bio i šibenski biskup Tomislav Rogić, koji je rado podijelio prvi dojam. „Providnost je htjela da budem slučajno tu kad je došao kip sv. Nikole Tavelića, i tome se iskreno veselim, kao i da upoznam autora. Prvi dojam vatre, križa i Nikolina svjedočanstva ovaj kip doista uprisutnje, te poziva i na križ i na žrtvu“.

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić koji je pomagao u skidanju kipa s kamiona i postavljanju na postolje, nije krio zadovoljstvo realizacije projekta proslave jubileja, čiji dio je i postavljanje svečeva kipa u Jeruzalemu. Sveti Nikola Tavelić iz rodnoga Šibenika s proslave odlazi u Jeruzalem na mjesto mučeničke smrti. Na taj način Hrvati uzvraćaju svome sunarodnjaku na toj divnoj žrtvi i svjedočanstvu koje dao, a ova gesta spomenika ostat će sjećanje na to, rekao je Bradarić.

Postavljanje kipa u Šibeniku bila je prigoda upoznati i autora akademskog kipara Vida Vučaka. Govoreći o inicijativi, istaknuo je kako ga je inicijator projekta fra Tomislav Glavnik odveo u Svetu zemlju, te mu pokazao lokaciju gdje bi kip trebao biti postavljen.

„Nakon što sam vidio lokaciju, odlučio sam se za ovu kompoziciju. Sv. Nikola u jednoj ruci drži križ, a drugom pokazuje na taj križ i govori: uime tog križa se živi, a ako treba i umire. Vatra u njegovu habitu je simbol njegova mučeništva. Na taj način je zaokružena poruka koju on nama šalje i danas“, istaknuo je Vučak. O dojmu ove privremene lokacije za euharistijsko slavlje, rekao je kako je kip zaživio u tom ambijentu, te se nada pozitivnim kritikama.

Kao što je i najavljeno, kip će na kraju nedjeljnog euharistijskog slavlja blagosloviti biskup Rogić, a potom će biti otpremljen u Svetu zemlju, gdje će na svečev blagdan 14. studenoga biti postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, uz samostan koji je bio posljednje boravište sv. Nikole prije mučeničke smrti.

 IKA

 

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu - ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Osmišljena starost – uz prvu katehezu – Stati pred zrcalo starosti; urednik: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.