Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

gospa sinjska

"U klaustru Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u ponedjeljak 8. lipnja predstavljen je projekt obnove i nadogradnje "Staze Gospi Sinjskoj" dugoj 148 kilometara.

U marijansko svetište u Sinju gdje se nalazi čudotvorna slika Gospe Sinjske svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, hodočasnici, osobito mladi, najviše pristižu iz pravca juga iz Solina te sa sjevera iz Bosne i Hercegovine. Projekt “Staza Gospi Sinjskoj” bio je odobren 2013. godine u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina, trajao je 24 mjeseca, te se oslanjao na tradicionalne pješačke i konjske staze, kao i na napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Bio je završen prije pet godina, no s obzirom da je devastiran sada se krenulo u ponovnu obnovu. Staza je duga 148 kilometara i prolazi kroz Solin, Sinj, Livno, Tomislavgrad i Ramu.

“Ovo je jedan od prvih projekata u Hrvatskoj ovakve naravi u kojem se događa simbioza vjerskog, identitetskog, kulturnog i turističkog segmenta. Cilj nam je da ova staza živi tijekom cijele godine”, rekao je na predstavljanju dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić.

Hodočasnici će putem do Sinja prolaziti kroz ostatke starih staza i mostova, utvrde, sakralne objekte i muzeje.

“Želja nam je da do što većeg broja ljudi dođe glas da je staza bolja i sigurnija varijanta od hodočašća prometnicama te da je njome moguće ići u bilo koje doba godine”, rekao je ispred Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić.

Stazu su već prvi prošli medicinski djelatnici koji su hodočastili Gospi Sinjskoj u znak zahvalnosti za uspješnu borbu protiv koronavirusa. Organizirana hodočašća nastavljaju se svake subote sve do blagdana Velike Gospe.

“Hodočašća su zamišljena kao devetnica subotom uoči proslave blagdana Velike Gospe. Ovim organiziranim hodočašćima želimo skrenuti pozornost ne samo vjernika nego i svih drugih koji uživaju u prirodi da nam se pridruže. Organizirana hodočašća najavili su vatrogasci, nakon toga Alkari i kliški Uskoci, a svoje hodočašće najavila je Splitsko-dalmatinska županija zajedno s gradonačelnicima i načelnicima”, kazao je predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta.

Cilj je da “Staza Gospi Sinjskoj” bude aktivna cijele godine, a ne samo za vrijeme blagdana.

“Motiv korištenja ove staze ne mora biti religijski, hodanje je važno kako za tjelesni tako i za duhovni razvoj”, zaključio je fra Bože Vuleta.

Projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija zajedno sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Hrvatskom gorskom službom spašavanja iz Splita, općinama i gradovima te županijskim Turističkim zajednicama gradova Sinj, Solin, općina Dicmo, Dugopolje i Klis.

Datum 9.6.2020.

Radio Marija

10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu - ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Osmišljena starost – uz prvu katehezu – Stati pred zrcalo starosti; urednik: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.