Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

Pisanice

Jedanaest oslikanih velikih pisanica posute su po dvorištu Nacionalnog svetišta.

Oko Krista se širi krug svjetlosti koji zahvaća i sve zaražene, dok oni iz tame, koja je ispunjena koronavirusom, prilaze Isusu tražeći ozdravljenje. Tamu iz koje izlaze polako osvjetljava Kristov križ i usmjerava prema Isusu koji daje potpuno ozdravljenje. Nakon susreta s Kristom stvara se novi krug ispunjen prekrasnim cvjetovima – simbolom novog života (cvjetna strana Galileje, uskrsna posljednica). Po preporukama mons. Antuna Sentea ovogodišnju pisanicu oslikala je karlovačka umjetnica Lidija Maček Stanić. Uz opisanu pisanicu u dvorištu Svetišta postavljene su još dvije njezine oslikane pisanice. Na jednoj je prikazala uskrslog Krista koji se objavljuje Mariji Magdaleni, a pored njih je prazan Isusov grob, na drugoj je prikazala česti motiv stare misnice crvene boje na kojoj dominira cvjetni križ s dominantnom Kristovom glavom okrunjenom trnjem, a na trećoj je lik uskrslog Krista nadahnut glavnim oltarom crkve Međubiskupijskg sjemeništa u Zagrebu gdje se i spomenuta pisanica nalazi.

Karlovački umjetnik Željko Mareković Marek oslikao je četiri pisanice: na jednoj je Stari grad Dubovac i crkva BDM Snježne u prekrasnom cvijeću, na drugoj je prikazan Put u Emaus, odnosno dvojica kojima se pridružuje Isus, te na drugoj slici iste pisanice ta ista dvojica, od kojih je jedan Kleofa, prepoznaju Isusa u lomljenju kruha. Treća Marekova pisanica ispunjena je prekrasnim cvijećem, a za ovu je godinu na svoju pisanicu naslikao čudotvorni kip svetog Josipa i Blažene Djevice Marije smjestivši ih u prekrasni cvjetni vrt.

Slikar Božidar Škofač iz Letovanića, vlasnik najbogatije privatne etno zbirke, na svojoj je pisanici u svom poznatom stilu naslikao tri teme: Rođenje, Raspeće i Uskrsnuće, prepuno motiva iz posavske narodne nošnje.

Bračni bar Stjepan i Ljiljana Cesar iz Marije Bistrice na prepoznatljivi bistrički način oslikali su crnu Bistričku Gospu, okićenu prekrasnim cvjetnim motivima na plavoj podlozi.

Uskrsnom uređenju dvorišta Nacionalnog svetišta ove su godine pridonijeli dvoje novih umjetnika. Akademski slikar iz Siska Ivan Ivica Mareković naslikao je dvije teme – skidanje s križa i Kristovo uskrsnuće – stavljajući ta dva događaja na Dubovac i u posavski ambijent, što dokazuje tipična posavska drvena kapela i obrisi Starog grada Dubovca. Članove dječjeg zbora „Josipove pahuljice”, koji svake nedjelje u 11 sati animiraju misu pjevanjem i sviranjem, na svojoj je pisanici naslikala karlovačka umjetnica Mojca Svetic Radočaj.

Turistička zajednica grada Siska darovala je mons. Senteu prekrasnu pisanicu ukrašenu vezenim dijelovima posavske narodne nošnje. Ta pisanica krasi kapelu Svete Ane na Kalvariji.

Nacionalno svetište svetog Josipa još čuva manje pisanice Ivanke Vuković i Snježane Papst te karlovačkog akademskog umjetnika Daniela Butale.

Datum 9.4.2020.

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Upoznajmo Bibliju
08:00 Svetac dana - sveti Vendelin
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.