Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RM article

'Upravo je put sinodalnosti onaj koji Bog očekuje od Crkve trećega tisućljeća'.

'Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje', tema je XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode koju je zakazao papa Franjo, a koja će se održati za dvije godine piše, Vatican News.

- Upravo je put sinodalnosti onaj koji Bog očekuje od Crkve trećega tisućljeća - kazao je papa Franjo još 2015. godine, prigodom 50. obljetnice ustanovljenja Biskupske sinode.

Tada je napomenuo kako sinodalnost daje najprikladniji okvir tumačenja za razumijevanje same hijerarhijske službe.

- Ako shvatimo da su, kako kaže sveti Ivan Zlatousti, Crkva i sinoda istoznačnice, razumijemo također da u njoj nitko ne može biti 'uzdignut' iznad drugih. Naprotiv, u Crkvi je potrebno da se netko 'snizi' kako bi se duž puta stavio u službu braće. Isus je ustanovio Crkvu stavljajući na njezin vrh Apostolski zbor, u kojemu je apostol Petar stijena. Ali u toj Crkvi, kao u preokrenutoj piramidi, vrh se nalazi ispod baze. Zbog toga oni koji imaju autoritet zovu se 'ministri' jer, prema izvornom značenju te riječi, oni su najmanji među svima.

- Prva razina sinodalnoga iskustva ostvaruje se u partikularnim Crkvama. Druga je razina ona u provincijama i crkvenim pokrajinama, partikularnim saborima i posebno u biskupskim konferencijama. Posljednja je razina ona opće Crkve. Biskupska sinoda, budući da predstavlja katoličke biskupe postaje izraz biskupske kolegijalnosti unutar potpuno sinodalne Crkve - kazao je Papa.

Riječ 'sinoda' vrlo je stara riječ u crkvenoj tradiciji. Sastavljena je od prijedloga σύν, koji znači 'sa' i imenice ὁδός, koja znači 'put', a označava put koji je Božji narod prošao zajedno. Još se od prvih stoljeća riječju 'sinoda' nazivaju crkveni skupovi sazvani na različitim razinama kako bi se, u svjetlu Riječi Božje, razlučivala doktrinarna, liturgijska, kanonska i pastoralna pitanja, stoji u dokumenti Međunarodnog teološkog povjerenstva, koje je napravilo istraživanje 2018. godine o sinodalnosti u životu i poslanju Crkve.

Riječ 'sinodalnost' označava specifični 'modus vivendi et operandi' Crkve Božjega naroda koji očituje i konkretno ostvaruje svoje zajedništvo u zajedničkom hodu, u okupljanju i u aktivnom sudjelovanju svih svojih članova u evangelizacijskom poslanju. Pojam 'zajedništva' pak izražava duboku bit otajstva i poslanja Crkve koja u euharistijskom slavlju ima svoj izvor i vrhunac.

Datum 9.3.2020.

Radio Marija

09:00 Poruka vedrine – ur. i vod.: Dubravka Beljan
10:00 Glazba
10:30 Prigodni program – tema: Holywin; gost: vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.